Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
15.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

doping Seefeld 2019 afera

Sreda, 20. 3. 2019, 15.50

5 let, 1 mesec

V zvezi z dopinško afero v Seefeldu zdaj omenjena tudi Slovenija

Nemški tožilec: Krvni doping so izvajali tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Seefeld doping | V osrčju dopinške afere je nemški zdravnik Mark Schmidt, lovke afere pa naj bi segale tudi v Slovenijo. | Foto Reuters

V osrčju dopinške afere je nemški zdravnik Mark Schmidt, lovke afere pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

Foto: Reuters

Nemški državni tožilec Kai Gräber je danes v Münchnu predstavil izsledke preiskave najnovejše dopinške afere, ki je športni svet pretresla na svetovnem prvenstvu v nordijskih športih v Seefeldu. V osrčju dopinške afere je nemški zdravnik Mark Schmidt, lovke afere pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

V osrčju afere so nemški zdravnik iz Erfurta in trije njegovi sodelavci. V preiskavo se je vpletlo državno tožilstvo, vpletenim pa grozi zapor. Nemško državno tožilstvo ima seznam 21 športnikov iz osmih evropskih držav, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Gräber. Nekateri nemški mediji namigujejo, da bi bilo v afero lahko vključenih več kot sto tekmovalcev iz različnih športnih zvrsti.

doping
Sportal Škandal na SP v Seefeldu: aretirali devet oseb, Slovencev ni med njimi

Odjeknilo med nordijskim SP, vpleteni športniki iz različnih panog

Maxa Haukeja so preiskovalci med nordijskim svetovnim prvenstvom ujeli prav med krvnim dopingom. | Foto: Reuters Maxa Haukeja so preiskovalci med nordijskim svetovnim prvenstvom ujeli prav med krvnim dopingom. Foto: Reuters

  • Afera z dopingom v Seefeldu je odjeknila sredi nordijskega svetovnega prvenstva 27. februarja, ko je avstrijska policija sporočila, da je bilo v protidopinških racijah okrog svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Avstriji in Nemčiji aretiranih devet oseb, od tega pet športnikov iz Avstrije, Kazahstana in Estonije.
  • Avstrijska reprezentanta v smučarskem teku Max Hauke in Dominik Baldauf, estonska tekača Andreas Veerpalu in Karel Tammjärv ter Kazahstanec Aleksej Poltoranin so hitro zatem, ko so jih dobili organi pregona, priznali vpletenost v krvni doping. Haukeja so preiskovalci celo ujeli med krvnim dopingom.
  • Glavni osumljenec je nemški zdravnik iz Erfurta Mark Schmidt, ki so ga primerjali s španskim "dopinškim zdravnikom" Eufemianom Fuentesom. V njegovem laboratoriju so našli več vrečk s krvjo, pa tudi več pripomočkov za krvni doping, med drugim centrifugo.
  • Ključna oseba pri razkritju Schmidta naj bi bil nekdanji avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki je bil pred leti prav tako vpleten v nečedne dopinške posle. Avstrijski mediji so sicer pozneje zapisali, da Johannes Dürr ni ključen v tem primeru.
  • V afero naj bi bili vpleteni tudi drugi športniki, kolesarji, atleti, nogometaši …
  • Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v začetku marca suspendirala avstrijska kolesarja Georga Preidlerja in Stefana Denifla. Oba sta priznala sodelovanje z nemškim zdravnikom.

"Krvni doping izvajali tudi v Sloveniji"

Tožilec o osumljenih športnikih in športih zaradi poteka preiskave ni povedal ničesar, razkril pa je lokacije izvajanja dopinga in najmanj na tem področju je afera segla tudi na južno stran Alp. "Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, Finskem, v Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji," je danes besede tožilca povzela dpa.

Tožilstvo identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre. Športniki, ki so se znašli na seznamu, pripadajo petim različnim športom, gre tudi za tri zimske športe, je drobce informacij razkril nemški tožilec.

V laboratoriju doktorja Marka Schmidta so našli več vrečk s krvjo. | Foto: Reuters V laboratoriju doktorja Marka Schmidta so našli več vrečk s krvjo. Foto: Reuters

Kaj je krvni doping?

"Krvni doping, ki je prepovedan tako na tekmovanjih kot zunaj njih, obsega postopke, ki povečujejo sposobnost krvi za prenos kisika. Uporablja se za povečanje rdečih krvnih celic v telesu s pomočjo transfuzije (uporaba transfuzije poveča tveganje za infekcijske bolezni, kot sta aids in hepatitis). Rezultat je povečan hematokrit (odstotek rdečih krvnih celic v krvi), kar pomeni, da lahko telo prenese več kisika v aktivne celice," o krvnem dopingu piše Sloado.

Georg Preidler
Sportal Kolesarska zveza suspendirala Avstrijca, povezana z afero iz Seefelda

"Vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami"

"Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen," o zadnjih razkritjih pravi direktor Sloade Jani Dvoršak. | Foto: Vid Ponikvar "Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen," o zadnjih razkritjih pravi direktor Sloade Jani Dvoršak. Foto: Vid Ponikvar Na slovenski nacionalni protidopinški agenciji Sloadi uradno o povezavah med Slovenijo in dopingom v Seefeldu še niso obveščeni. "Kadar so zadeve geografsko tako blizu, vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami. Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen. Tam imajo strogo zakonodajo in policija vodi svojo preiskavo, s katero nisem seznanjen," je o morebitni povezavi s Slovenijo povedal direktor Sloade Jani Dvoršak.

Vseh osumljenih športnikov sploh še niso obvestili

Osumljeni zdravnik naj bi športnikom - večina je moških - pomagal s tako imenovanimi transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom med letoma 2011 in 2019.

"O tem, da so bili na seznamu, še nismo obvestili vseh športnikov," je na novinarski konferenci še poudaril Gräber. V javnosti so sicer zaokrožila posamezna imena skesancev oziroma športnikov, ki so priznali sodelovanje z nemškim zdravnikom.

Osumljeni zdravnik naj bi na sezono od posamezne stranke prejel od 4.000 do 12 tisoč evrov, je še navedel tožilec po zaslišanju osumljenega zdravnika s sedežem v Erfurtu v Nemčiji.

Nemški Fuentes

V središču dopinške afere, ki vse od policijske racije na letošnjem nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu pretresa Avstrijo in Nemčijo, je zdravnik Mark Schmidt iz Erfurta. Tega in dva njegova pomočnika so avstrijske oblasti aretirale v Seefeldu, na seznamu njegovih odjemalcev pa naj bi bili številni športniki.

Preiskovalci so pri Schmidtu našli "od 40 do 60 vrečk s krvjo športnikov iz plavanja, rokometa, nogometa in kolesarjenja", so poročali nemški mediji. Schmidt naj bi bil "znan obraz v svetu dopinga vse od leta 2008". Takrat je bil Schmidt zdravnik profesionalnega kolesarskega moštva Gerolsteiner, po besedah avstrijskega kolesarja Bernarda Kohla - tega so leta 2008 ujeli pri uporabi nedovoljenih poživil - pa naj bi takrat nadzoroval dopinški program tudi za Dirko po Franciji.

Martina Schmidta so v medijih že označili za nemškega Fuentesa. Eufemiano Fuentes je španski "doktor doping", ki so ga aretirali leta 2006, v svojem laboratoriju pa je imel več kot 200 vrečk s krvjo športnikov, večinoma kolesarjev, in to velikih zvezd, kot so Jan Ullrich, Ivan Basso, Michele Scarponi, Tyler Hamiliton …

Tudi Fuentes je uporabljal krvni doping, ob tem pa še steroide in rastni hormon.

Georg Preidler
Sportal Po besedah zdravnika več uspešnih kolesarjev uporablja krvni doping

"Krvni doping izvajali tudi ljudje brez medicinskega znanja"

Gräber je opozoril tudi na nevarnost početja kršiteljev, saj naj bi krvni doping izvajali tudi ljudje brez medicinskega znanja, vprašljive so bile tudi razmere, saj je šlo večkrat za nesterilne prostore. "Uporabljen je bil tudi preparat, pri katerem se ni točno vedelo, za kaj gre. Ko so se pojavili stranski učinki, se preparat ni več uporabljal."

Kot je še povedal tožilec, so bili sodelavci nemškega zdravnika - temu grozi zaporna kazen do 10 let - prisotni tudi na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so za svoje delo na dan dobili po 200 evrov.

Preberite še:

Peter Schröcksnadel
Sportal Seefeld le vrh ledene gore, Nemci zanikajo vpletenost svojih športnikov
Max Hauke
Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani
doping
Sportal Dopinški škandal na SP dobiva epilog: zdravniku grozi zaporna kazen
Seefeld doping
Sportal Se obeta nov škandal velikih razsežnosti?

 

Ne spreglejte