Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
17.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,09

6

Natisni članek

doping Seefeld 2019

Sreda, 27. 2. 2019, 17.29

5 let, 1 mesec

Doping na nordijskem SP morda znanilec širšega škandala

Se obeta nov škandal velikih razsežnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,09

6

Seefeld doping | Policisti, ki so sodelovali pri današnji raciji. | Foto Reuters

Policisti, ki so sodelovali pri današnji raciji.

Foto: Reuters

Današnja policijska racija na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Seefeldu, povezana z dopinškimi kršitvami, bi lahko imela tudi širše posledice. Avstrijsko tožilstvo namreč preiskuje tudi možnost, da je dopinški škandal povezan še z drugimi športnimi panogami.

doping
Sportal Škandal na SP v Seefeldu: aretirali devet oseb, Slovencev ni med njimi

V Avstriji in Nemčiji so danes aretirali devet oseb. Prve informacije so govorile o petih športnikih iz Avstrije, Kazahstana in Estonije. Ob športnikih, med njimi sta bila dva avstrijska smučarska tekača, naj bi aretirali tudi zdravnika nemške reprezentance in njegovega sodelavca. Na novinarski konferenci zveznega urada kriminalistične policije v Innsbrucku so popoldne razkrili nekaj podrobnosti.

Enega od aretiranih so Avstrijci ujeli dobesedno pri dejanju, saj so ob preiskavi odkrili, da je imel pri sebi posodo s krvjo za transfuzijo, je sporočil Dieter Csefan, predstavnik zveznega kriminalističnega urada. Za zdaj imen vpletenih zaradi še potekajoče preiskave niso sporočili, so pa popoldne še enkrat potrdili, da sta od športnikov vpletena po dva Avstrijca in Estonca ter en Kazahstanec. V sodelovanju z nemškimi organi pregona so v Erfurtu hkrati aretirali še domnevnega vodjo tega dopinškega primera, ki so ga v Avstriji predstavili kot 40-letnega nemškega zdravstvenega delavca ter njegovega pomočnika, v Avstriji pa še dva njegova pomočnika.

V naslednjih 48 urah se bodo odločili

Avstrijska policija se bo v naslednjih 48 urah odločila, kako bodo nadaljevali preiskavo oziroma ali bodo vložili obtožnice, je pojasnil predstavnik innsbruškega državnega tožilstva Hansjörg Mayr. Dodal je, da je glavni osumljenec s pomočniki ustvaril kriminalno organizacijo. Prijeti športniki naj ne bi bili del kriminalne združbe, temveč so prepovedana sredstva zgolj uporabljali. Šele na prvenstvu v Seefeldu so organi pregona dobili potrditev, v katerem športu deluje domnevna kriminalna združba, so še pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Pročelje hotela v Seefeldu, kjer so danes aretirali osumljence v veliki dopinški aferi. | Foto: Reuters Pročelje hotela v Seefeldu, kjer so danes aretirali osumljence v veliki dopinški aferi. Foto: Reuters

A tožilstvo in urad kriminalistične policije ne izključujeta možnosti, da se bo afera razširila še na druge športe. "Zanesljivo so vpleteni še drugi športi," je dejal Csefan, ki je nato še pojasnil, da je kriminalna organizacija na tem področju delovala vsaj pet let po vsem svetu.

Za zdaj ni dokazov, da bi bil zdraven kdo iz slovenske zveze

Čeprav uradno imena vpletenih športnikov niso znana, pa so Avstrijci sami že potrdili, da sta iz njihovih vrst kršitelja Max Hauke in Dominik Baldauf, šesta z nedeljskega ekipnega sprinta. Preostala trojica pa je najverjetneje Kazahstanec Aleksej Poltoranin in Estonca Karel Tammjarv ter Andreas Veerpalu, ki se niso udeležili današnjega teka na 15 km, čeprav so bili na startnem seznamu.

"Nič ni bolj nizkotnega kot to, da skušaš do dobrih izidov prti s pomočjo prepovedanih sredstev. Jezen sem, ker se nekateri niso nič naučili iz preteklih podobnih primerov. Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi pri tem početju sodeloval kdo iz naše zveze. Navsezadnje pa ne moremo dati roke v ogenj za vsakega posameznika, vsak je odgovoren zase. Jasno pa je, da kdor uporablja doping, ne more biti član ÖSV," je bil jasen predsednik avstrijske smučarske zveze (ÖSV) Peter Schröcksnadel v odzivu na afero.

Ne spreglejte