Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 11. 2020,
11.07

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

1

Natisni članek

Nataša Bokal Janica Kostelić Rok Ažnoh Zrinka Ljutić

Torek, 10. 11. 2020, 11.07

3 leta, 5 mesecev

Zrinka Ljutić

Hrvaška sanja o novi Janici

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

1

Zrinka Ljutić | Foto Goran Razić

Foto: Goran Razić

Ob čakanju na nadaljevanje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju so oživela tudi tekmovanja na nižji ravni. Tudi s slovensko udeležbo, ki pa ni tako odmevna kot hrvaška. Pri naših južnih sosedih se namreč navdušujejo nad dosežkom komaj 16-letne Zrinke Ljutić, ki se je na svoji prvi FIS-tekmi s štartno število 114 prebila na 21. mesto veleslaloma v Soldi. Že na drugi je bila deveta s številko 108.

"Nova Janica Kostelić," že lep čas opozarjajo ali vsaj upajo v hrvaških smučarskih krogih, ko pogovor nanese na Zrinko Ljutić, 16-letno smučarko iz Zagreba. Primerjave z nesporno najboljšo hrvaško smučarko vseh časov pa se še krepijo ob prvih nastopih na tekmah ravni FIS.

Ponedeljkov veleslalom v italijanskem smučarskem središču Solda je dobila 19-letna Francozinja Clarisse Breche. Z zaostankom 2,57 je na 21. mestu pristala Zrinka Ljutić. A v oči bode njena štartna številka - 114. Z njo je zasedla 33. mesto po prvi vožnji, v drugi pa je celo z drugim časom pridobila še ducat mest. Pika Dvornik je bila kot edina Slovenka na tekmi 62.

Zrinka in njen trener, oče Amir Ljutić, sta po odmevnem nastopu v Soldi opozorila nase in se znašla na naslovnicah številnih hrvaških medijev. | Foto: Goran Razić Zrinka in njen trener, oče Amir Ljutić, sta po odmevnem nastopu v Soldi opozorila nase in se znašla na naslovnicah številnih hrvaških medijev. Foto: Goran Razić Že na torkovi tekmi je bila mlada Hrvatica ob zmagi znanke s tekem svetovnega pokala Nine O'Brien deveta, tokrat s štartno številko 108 in znova z drugim časom druge vožnje. 

Moški veleslalom na istem prizorišču je dobil Nizozemec Maarten Meiners, za slovensko zadovoljstvo pa je s 13. mestom (štartna številka 59) po odličnem drugem nastopu poskrbel obetavni 18-letni član ekipe evropskega pokala Rok Ažnoh.

Član mariborskega Branika sicer že lep čas velja za enega bolj obetavnih smučarjev novega slovenskega rodu, v primeru Ljutićeve pa strokovnjaki opozarjajo, da gre zgolj za nov dokaz velike nadarjenosti najstnice, ki je letos kot predtekmovalka že sodelovala na zagrebški tekmi svetovnega pokala. Na Sljemenu tudi pozimi občasno trenira, večji del snežnih kilometrov pa opravi v Avstriji in Švici.

Uradno ima letos Ljutićeva status hrvaške reprezentantke A2 (pred njo je le Leona Popović), v praksi pa gre za nov primer samostojne ekipe z državnim privoljenjem. Za tekmovalkin razvoj namreč znotraj družinske ekipe skrbi oče Amir Ljutić, pomorski inženir iz Banjaluke, ki pa si je z ženo Martino Cvjetko Ljutić, sicer učiteljico angleščine in nemščine, dom ustvaril v Zagrebu. Tudi na tej ravni lahko najdemo nekaj vzporednic z družino Kostelić, le da se v tem primeru s smučanjem ukvarjajo še 18-letni Tvrtko, 14-letna Dora in 12-letni Hrvoje.

Na Hrvaškem vlečejo vzporednice z družino Kostelić | Foto: Sportida Na Hrvaškem vlečejo vzporednice z družino Kostelić Foto: Sportida

Zrinka je lani kot zmagovalka FIS AlpeVibra prejela status najboljše svetovne mlade smučarke do 16 let. Ni presenečenje, da je bil nov veliki up hrvaškega ženskega smučanja tudi nesporna številka ena na znamenitem pokalu Topolino, ki že po tradiciji osvetli prihajajoče šampione. Za kako zelo nadarjeno smučarko gre, pa je Ljutićeva potrdila tudi na letošnjem tradicionalnem pokalu Loka, kjer je bila v kategoriji do 16 let najhitrejša tako v slalomu kot tudi veleslalomu. V obeh primerih pred Norvežanko Ulrike Haugen. A če je ta za Hrvatico zaostala sedem stotink v slalomu in 1,84 sekunde v veleslalomu, je zaostanek tretje v obeh primerih znašal že debele štiri sekunde.

Hrvaško smučarsko sceno zelo dobro pozna tudi nekdanja slovenska reprezentantka Nataša Bokal, zdaj pa trenerka v zagrebškem klubu Končar. "Uf, res gre za neverjetno nadarjeno smučarko. A ne le to, s svojo ekipo tudi neizmerno veliko trenira. Dobro in veliko delajo," nam je ob klicu potrdila 53-letna Škofjeločanka, katere pot se je že večkrat križala z družino Ljutić.

Ester Ledecka
Sportal Neverjetna Ester razkriva svoje načrte
Žan Kranjec
Sportal Slovenski smučarji ostajajo brezdomci
Uroš Zupan
Sportal Izzivi novega smučarskega šefa: 400 tisočakov za testiranja
Sőlden 2020 - covid ukrepi
Sportal Boj za preživetje: (ne)vzdržnost smučarskega sistema
Nataša Bokal
Sportal Slovenska smučarska junakinja v čvrstem hrvaškem primežu

 

Ne spreglejte