Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
18.30

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Ruka smučarski skoki Halvor Egner Granerud

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 18.30

3 leta, 6 mesecev

vroče skakalno orožje norvežanov - Halvor Egner Granerud

Drzni Norvežan, ki se ne boji golote in norih izzivov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Halvor Egner Granerud | Halvor Egner Granerud se je po skromni lanski sezoni v letošnjo vrnil kot eden od adutov za najvišja mesta in v nedeljo prišel do premierne zmage na najvišji ravni. | Foto Sportida

Halvor Egner Granerud se je po skromni lanski sezoni v letošnjo vrnil kot eden od adutov za najvišja mesta in v nedeljo prišel do premierne zmage na najvišji ravni.

Foto: Sportida

Potem ko se Halvor Egner Granerud v lanski sezoni nikakor ni znašel in je v svetovnem pokalu osvojil zgolj osem točk, je po treh tekmah novega tekmovalnega obdobja eno od najbolj vročih imen skakalne karavane. Štiriindvajsetletnik, ki je v nedeljo slavil premierno zmago na najvišji ravni, je pravnuk znanega norveškega književnika, vselej pripravljen na vragolije. 
 

Anže Lanišek
Sportal Lanišek se je spogledoval s stopničkami, Zajc s težavami

Po lanski neprepričljivi sezoni svetovnega pokala je le redkokdo pričakoval, da bo Halvor Egner Granerud v začetku nove najmočnejše orožje glavnega trenerja Vikingov Aleksandra Stöckla. Celo tako močno, da lahko poseže na sam vrh. V Oslu rojeni skakalec je z dvema četrtima mestoma v Wisli in na prvi tekmi v Ruki pokazal, da je pripravljen na premierni skok na zmagovalni oder. Po uvodni seriji druge tekme na Finskem je sicer zasedal četrto mesto, nato pa v finalu zajadral do 142 metrov in prepričljive zmage.

Potrpežljivost ga je pripeljala do življenjske forme Trenutno je drugi skakalec svetovnega pokala. | Foto: Sportida Trenutno je drugi skakalec svetovnega pokala. Foto: Sportida

"Za tem dosežkom je ogromno dela. Lanska sezona je bila izjemno črna. Tako vesel sem vrnitve. Ko se v norveškem pokalu s težavo boriš za stopničke in nič ne gre, kot bi moralo, je težko. Ko se vse, kar delaš, izide ravno nasprotno od tega, kar poskušaš narediti, moraš biti malo nor, da verjameš, da lahko prideš med najboljše," je po prvencu v svetovnem pokalu vidno ganjen razlagal v mikrofon norveške nrk.no.

Kako močno mu privoščijo, so dali vedeti tudi drugi člani norveškega tabora.

"Videl sem ga, kako se je trudil med lansko sezono, kako je garal med poletjem. Drznil si je biti potrpežljiv in zdaj je v življenjski formi," je dejal Robert Johansson, Stöckl pa dodal: "Lepo je videti, ko si športnik zaupa in se ne preda. Pripravljen se je bil držati svojega koncepta. In ko se enkrat stvari tako razpletejo, je čudovito."

Pravnuk norveškega književnika

Trenutno drugi skakalec svetovnega pokala, pred njim je le Markus Eisenbichler, se je po uspehu znašel pod drobnogledom sedme sile, ki je o njem izbrskala marsikatero zanimivost.

Ob pravljicah njegovega pradeda so odraščali številni Norvežani. | Foto: Sportida Ob pravljicah njegovega pradeda so odraščali številni Norvežani. Foto: Sportida

Štiriindvajsetletnik je pravnuk pokojnega norveškega književnika Thorbjørna Egnerja, ki je v sedemdesetih letih preteklega stoletja zaslovel predvsem s pravljicami, ob katerih so odraščali številni norveški otroci. Na podlagi enega od njegovih del so v devetdesetih zasnovali zabaviščni park v bližini Kristiansanda. 

Granerud je v svetovnem pokalu debitiral decembra 2015, na "domači" tekmi v Lillehammerju, a bil diskvalificiran. Do prvih točk svetovnega pokala je prišel v sezoni 2016/17, ko je bil na novoletni turneji v Oberstdorfu 28. Najvišje je v seštevku pokala končal v predlanski sezoni, na 15. mestu.

Pol milijona ogledov "nagca" na skakalnici

Leta 2013 je skok na skakalnici v Oslu opravil gol in poskrbel za številne kritike, a se je zanj zavzel nekdanji skakalec Clas Brede Brathen. | Foto: Sportida Leta 2013 je skok na skakalnici v Oslu opravil gol in poskrbel za številne kritike, a se je zanj zavzel nekdanji skakalec Clas Brede Brathen. Foto: Sportida Halvor se je raje zapisal športu, v katerem je večkrat dvignil nemalo prahu. Zaradi skokov se je na očeh javnosti znašel marca 2013, a takrat ne zaradi odmevnega rezultata, temveč zaradi izziva, teh se vedno rad loti.

Dolgčas je takrat preganjal tako, da je na srednji skakalnici v Oslu Midtstubakken skočil popolnoma gol. Prijatelji so skok, dolg 60 metrov, ovekovečili in videoposnetek objavili na YouTubu. Ogledalo naj bi si ga okoli pol milijona ljudi, a so ga pozneje zaradi "sporne vsebine", golote, odstranili. 

Nekateri aktivisti so zahtevali nekajletno prepoved tekmovanj, a se je zanj zavzel nekdanji norveški skakalec in menedžer norveške skakalne ekipe Clas Brede Brathen. Ta je v njegov zagovor povedal, da pravila pri skoku, ki ni tekmovalni, zahtevajo le, da skakalec poleg smuči uporablja še ustrezne čevlje in čelado, kar je Halvor med "golim" skokom upošteval. Braten je šel še dlje in Graneruda pri 16 letih priključil mladinski ekipi: "Če lahko gol skoči dobro, potem mora biti talent."

Anže Lanišek
Sportal Sprašujejo se, kaj se dogaja s Timijem Zajcem

S Haukedalom popestrila trening

Decembra 2016 je v paru z Richardom Haukedalom poskrbel za novo potegavščino. Trening na Holmenkollnu sta popestrila tako, da sta se z zaletišča spustila skoraj istočasno, med njima je bilo le nekaj metrov. "Temu sva rekla kar skok v tandemu. Treningi po dolgih letih postanejo nekoliko dolgočasni, potrebovala sva malce več adrenalina," so Norvežanove besede povzeli pri poljskem mediju Onet.

Salta na tekaških smučeh ga je spravila v bolnišnico

Že pred podvigom v tandemu pa ga je mladostna predrznost za nekaj časa spravila v bolnišnico. Usodna je bila salta, ki jo je izvedel kar na tekaških smučeh. "Morda je bil res že čas, da po smučanju končam v bolnišnici. Zdi se, da sem se že večkrat 'izognil krogli' ... Predrl sem si desno pljučno krilo, a bom kmalu dobro," je takrat zapisal na družbenem omrežju.

 Egner Granerud je uradni osebni rekord dosegel v Planici, kjer je leta 2018 pristal pri 233 metrih, kot predskakalec je v Vikersundu poletel 240 metrov. Ob trenutni formi je mogoče pričakovati, da bo čez dober teden popravil uradni osebni rekord. | Foto: Sportida Egner Granerud je uradni osebni rekord dosegel v Planici, kjer je leta 2018 pristal pri 233 metrih, kot predskakalec je v Vikersundu poletel 240 metrov. Ob trenutni formi je mogoče pričakovati, da bo čez dober teden popravil uradni osebni rekord. Foto: Sportida

V Planico po nov osebni rekord ...

Adrenalin bo kmalu znova lahko sproščal na letalnici, do svetovnega prvenstva v poletih v Planici (od 10. do 13. decembra) sta manj kot dva tedna. In Granerud je tudi odličen letalec. Norvežanov neuradni rekord je 240 metrov, kolikor je kot predskakalec leta 2016 poletel v Vikersundu, njegova uradna najboljša znamka pa je iz leta 2018, ko je v Planici pristal pri 233 metrih. Glede na to, v kakšni formi je, na nov uradni osebni rekord ne bo čakal prav dolgo ...

Bor Pavlovčič
Sportal V Ruki Nemec pred Poljakoma, najboljši Slovenec pa Pavlovčič na sedmem mestu

 
Ne spreglejte