Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
10.24

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

14

Natisni članek

Planica 2020 Planica Planica Bor Pavlovčič Domen Prevc Gorazd Bertoncelj Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 10.24

3 leta, 5 mesecev

Gorazd Bertoncelj po Ruki

Sprašujejo se, kaj se dogaja s Timijem Zajcem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

14

Anže Lanišek | Anže Lanišek ja od slovenskih skakalcev najbolje vstopil v sezono. | Foto Sportida

Anže Lanišek ja od slovenskih skakalcev najbolje vstopil v sezono.

Foto: Sportida

Ob pogledu na dosežke slovenskih skakalcev v Ruki manjka tisti presežek, ki mu je bil do zdaj dvakrat najbližje Anže Lanišek. Na drugi strani je lahko prisotno zadovoljstvo, da se več tekmovalcev uvršča med dobitnike točk, skrbi pa slaba forma Timija Zajca, ki se je na Finskem povsem izgubil. "Sprašujemo se, kaj je? Zanj je značilno, da ima tanko mejo med dobrim in slabim skakanjem," o mladem skakalcu pravi glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Najboljši slovenski skakalec na začetku sezone je Anže Lanišek, ki zaseda osmo mesto v svetovnem pokalu. Dvakrat na treh posamičnih tekmah se je celo spogledoval s stopničkami, a mu nikoli ni uspelo kronati dobrega izhodišča. Na prvi postojanki v Wisli je po prvi seriji celo vodil, na koncu pa pristal na šestem mestu, na nedeljski tekmi v Ruki je bil tretji, zadovoljiti pa se je moral z desetim mestom.

Anže Lanišek
Sportal Lanišek se je spogledoval s stopničkami, Zajc s težavami

Dobro se zaveda, da stopničk ne bo smel izsiljevati, kar je izpostavil tudi sam. Spodbudno je, da kaže konstantno dobre skoke. Nepričakovan slabši izplen je imel le v soboto, ko se ni uvrstil v drugo serijo. A se je že naslednji dan dvignil, kar je lep pokazatelj, da ga stvari ne iztirijo, kot je bilo pri njem moč opaziti v preteklosti.

Če naredi dva odlična skoka, je blizu stopničkam

"Prvi nedeljski skok Laniška je bil res odličen skok. Tisti njegov pravi. V finalu se mu je spet pripetila ista napaka kot v soboto v prvi seriji. Če naredi dva odlična skoka, ki ju zna, potem je lahko zelo blizu stopničkam. Psihološko bo treba še nekoliko nadgraditi vse, da mu bosta uspela dva skoka. V tem trenutku je močan, kar je pokazal tudi na treningih," pravi glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Gorazd Bertoncelj si želi, da bi slovenski skakalci zapustili prizorišče v družbi najboljših. | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Bertoncelj si želi, da bi slovenski skakalci zapustili prizorišče v družbi najboljših. Foto: Vid Ponikvar

Prijetno presenečenje začetka sezone je Bor Pavlovčič, ki je v soboto s sedmim mestom spisal najboljšo uvrstitev v karieri, v skupnem seštevku pa je na odličnem enajstem mestu. "Bor že od oktobra naprej skače na precej solidni ravni. Tudi na domačih tekmah je bil med najboljšimi. Sproščen je, uživa. Ne komplicira in naredi stvar," ga je pohvalil Bertoncelj.

Bor Pavlovčič
Sportal V Ruki Nemec pred Poljakoma, najboljši Slovenec pa Pavlovčič na sedmem mestu

Pri Zajcu bo treba izboljšati psihološko raven

Zato pa je v krču Timi Zajc, ki je bil pred sezono predviden kot eno od osrednjih orožij slovenske reprezentance. Z drugim skokom v Wisli je bilo videti, da se je le začel dvigati, vendar se mu je v Ruki, kjer je lani celo vodil po prvi seriji, vse podrlo. V petkovih kvalifikacijah se mu sploh ni uspelo uvrstiti na sobotno preizkušnjo, nedeljsko pa je končal na skromnem 39. mestu.

Timi Zajc mora hitro splezati iz luknje, saj je svetovno prvenstvo v poletih pred vrati. | Foto: Sportida Timi Zajc mora hitro splezati iz luknje, saj je svetovno prvenstvo v poletih pred vrati. Foto: Sportida

"Sprašujemo se, kaj je? Zanj je značilno, da ima tanko mejo med dobrim in slabim skakanjem. Pred odhodom v Wislo je kazal popolnoma normalne skoke. Blizu Lanišku, ki je naš trenutno najboljši. Treba bo delati, da dobi občutke. Videti je, da mu manjka ogromno, ampak ni tako. Poudarek bomo morali dati na psihološki pripravi in hitro najti rešitev," poudarja Bertoncelj.

Zajc je imel težave tudi v pretekli zimi, ko je bila oprema kriva, da je izgubil stik z najboljšimi. Ta na začetku sezone ni kamen spotike: "Oprema ni težava. Hitro izgubi zaupanje. Če naredi slab skok, potem mu je težko, da se spet dvigne. Pred začetkom sezone je v Planici in Kranju kazal zelo dobre skoke. Potrebuje kakšnega dobrega, da bo pridobil samozavest."

Peter Prevc se bo moral hitro dvigniti, Planica je pred vrati

Ob pogledu na koledar tekem v mesecu decembru je za slovenske ljubitelje skokov najzanimivejši termin med 10. in 13. decembrom, ko bo Planica z Letalnico bratov Gorišek gostila svetovno prvenstvo v poletih. Čez 14 dni se bodo najboljši skakalci torej podali v boj za medalje. A nekoliko skrbi slabša forma naših orlov, ki bi morali biti na domačih tleh osrednje orožje.

Peter Prevc ne more biti zadovoljen. | Foto: Sportida Peter Prevc ne more biti zadovoljen. Foto: Sportida

Zajc se bo moral hitro dvigniti, prav tako Peter Prevc, ki je imel v Ruki nekaj smole z vetrom: "Neenakomeren veter je bil. V drugi seriji so smuči nihale. Iz skoka v skok počasi napreduje. Glede na soboto je pokazal napredek."

Domen Prevc napreduje v Planici

Najstarejši od bratov Prevc ve, da bo moral v Nižnem Tagilu, ki je zadnja postojanka pred Planico, narediti napredek, če bo želel biti na Letalnici bratov Gorišek konkurenčen najboljšim. Prav iz Planice pa prihaja spodbudnejša novica, da se forma odličnemu letalcu Domnu Prevcu dviguje in glede na formo preostalih slovenskih skakalcev je nekako jasno, da bo dobil mesto v ekipi, ki jo bo sestavljalo šest skakalcev.

Domen Prevc v Planici stopnjuje formo. | Foto: Sportida Domen Prevc v Planici stopnjuje formo. Foto: Sportida

Pri prvemu možu stroke po odhodu iz Ruke ni prisotna bojazen glede Planice, saj je pred skakalci še ena postojanka: "Najprej nas čaka Nižni Tagil. V Rusijo smo šli neposredno iz Ruke in bomo imeli tam še dva treninga. Po vrsti moramo iti in ne smemo preskakovati misli. Najprej se moramo ukvarjati s tem, kaj bomo pokazali v Nižnem Tagilu. Seveda pa je spodbudno, da se forma Domnu dviguje. Potrebujemo vse razpoložljive sile, najboljše skakalce, da bom lahko konkurenčni."

Ne spreglejte