Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Pjongčang 2018 Uroš Velepec Miha Podgornik Tomaš Kos Mitja Dragšič Lenart Oblak Miha Dovžan Rok Tršan Urška Poje Anja Eržen Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak reprezentanca biatlon

Petek, 24. 11. 2017, 15.30

6 let, 5 mesecev

Fak "malo nahoden", Bauer ima občutek, da bodo letošnje OI nekaj posebnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

V nedeljo se v Östersundu na Švedskem s tekmama mešanih štafet začenja nova sezona biatlonskega svetovnega pokala. V Susjoenu na Norveškem sicer že potekajo tekme nižje ravni, pokala IBU, ki so pomembne za selekcioniranje slovenske moške reprezentance, priložnost, da bi na teh tekmah nekaj tekmovalnih občutkov pridobil tudi povratnik Jakov Fak, pa je ta izpustil, ker je "malo nahoden".

Najboljši biatlonec v slovenski reprezentanci, dvakratni svetovni prvak Jakov Fak, se po zdravstvenih težavah, zaradi katerih je izpustil večino lanske sezone, v olimpijski vrača zdrav in poln zagona. Treniral je z ukrajinskimi dekleti po programu in pod nadzorom nekdanjega vodje slovenske vrste Uroša Velepca.



"Izpolnili smo ves trening, ki je bil načrtovan" 

"Upam, da bo pripravljenost na solidni ravni, vsaj na začetku sezone," pravi Jakov Fak. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Upam, da bo pripravljenost na solidni ravni, vsaj na začetku sezone," pravi Jakov Fak. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na zadnjem srečanju slovenske biatlonske vrste z novinarji sta manjkala Teja Gregorin, ki je osumljena jemanja dopinga, in Fak, ki se mudi na pripravah na Norveškem. Je pa Fak za slovenske novinarje posnel video, v katerem je sporočil: "Na Norveškem sem že slab mesec, tu bomo ostali še nekaj dni, potem pa se bomo premaknili v Östersund. Za zdaj smo izpolnili ves trening, ki je bil načrtovan, nisem imel nobenih težav. Upam, da bo pripravljenost na solidni ravni, vsaj na začetku sezone."

"Bolje je, da pride nazaj na absolutno zdravje in začne tekmovati"

Njegov trener Velepec je dodal: "Že četrti teden smo na Norveškem. Pogoji so idealni, vse treninge pa smo opravili po načrtu. Kaj posebnega ni dodati. Jakov je treniral zdrav, imel je nekaj testnih tekem s preostalimi ekipami, tako da je v tem trenutku dobro pripravljen. Odprtje sezone v Sjusjoenu smo izpustili, ker je Jakov malo nahoden, glede na izkušnje iz prejšnjih let pa ga nismo hoteli obremenjevati. Bolje je, da pride nazaj na absolutno zdravje in začne tekmovati."

Bauer "na polno"

Ob Faku bo eden od glavnih adutov slovenske vrste v olimpijski sezoni še Klemen Bauer in ta je priprave na zimo vzel resno kot že dolgo ne. "V letošnjo sezono sem resnično vstopil 'na polno'. Ničesar nisem želel prepustiti naključju. Verjetno je pred mano zadnja olimpijska sezona in temu primeren je bil tudi pristop," pravi.

"Imam občutek, da bodo te OI nekaj posebnega"

Izkušeni Ihanec, ki je bil na OI leta 2010 v Vancouvru blizu medalji - bron mu je izmaknil prav Fak, takrat še hrvaški reprezentant -, hvali kakovost letošnjega treninga, povečal pa je tudi njegovo količino. Za skoraj 20 odstotkov: "Delalo se je na področju, kjer je bila rezerva, na strelskem področju je bilo vse bolj sistematično. Imel sem tudi trening na višini in to so stvari, za katere menim, da bi mi lahko pomagale."

Klemen Bauer se je priprav na svojo najverjetneje zadnjo olimpijsko sezono lotil "na polno". | Foto: Žiga Zupan/Sportida Klemen Bauer se je priprav na svojo najverjetneje zadnjo olimpijsko sezono lotil "na polno". Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Sezono bi rad sklenil z mislijo, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da bi bil čim boljši, ne pa z očitki, da bi lahko naredil kaj drugače ali več. V temu trenutku lahko rečem, da sem naredil vse, kar je bilo mogoče, ničesar ne bi spreminjal ali dodajal," je še povedal pred odhodom na sever Evrope. Tekme svetovnega pokala bodo tudi zanj bolj ali manj priprava na februarski vrhunec sezone, olimpijske igre v Pjongčangu: "OI so cilj, ki me je gnal v tej sezoni, tudi takrat, ko je bilo najtežje. Imam občutek, da bodo te OI nekaj posebnega."

Tomaš Kos: Imeli smo odlične pogoje in priprave

Tomaš Kos: Sestavili smo program treninga, ki smo ga prakticirali že prejšnja leta, a je prilagojen vsakemu tekmovalcu, glede na izkušnje, ki smo jih že nabrali.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tomaš Kos: Sestavili smo program treninga, ki smo ga prakticirali že prejšnja leta, a je prilagojen vsakemu tekmovalcu, glede na izkušnje, ki smo jih že nabrali. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Glede na treninge in pregledne tekme lahko rečem, da smo dobro pripravljeni in lahko pridemo na prve tekme svetovnega pokala pozitivno razpoloženi," pa meni Tomaš Kos, Bauerjev trener. Ta v reprezentanci bdi tudi nad Anjo Eržen in mladinko Urško Poje, ki je v izbrani vrsti nadomestila Gregorinovo.

"V pripravljalnem obdobju ni bilo letos nič kaj drugače. Sestavili smo program treninga, ki smo ga prakticirali že prejšnja leta, a je prilagojen vsakemu tekmovalcu, glede na izkušnje, ki smo jih že nabrali. Imeli smo odlične pogoje in priprave. Le na koncu smo malo spremenili priprave, tako da smo naredili drugačen program. Prej smo šli na sneg, v Beitostoelen na Norveškem. Lahko rečem, da so bili tam odlični pogoji, vse je bilo optimalno, tako da smo dobro naredili zadnji del priprav," je še povedal češki trener.

"Dodaten pritisk slabo vpliva name oziroma na moje streljanje"

Anja Eržen se je odločila, da se bo nehala obremenjevati s stvarmi okoli sebe. "Moj primarni cilj za zdaj je, da potrdim olimpijsko normo, potem pa gremo naprej. Poskušam se ne obremenjevati z OI, ker se mi zdi, da dodaten pritisk slabo vpliva name oziroma na moje streljanje. Poskušala bom najti notranjo moč in se ne obremenjevati s stvarmi okoli sebe ter narediti stvari tako, kot jih znam. S pripravami sem zadovoljna, zelo pa sem vesela, da smo bili na Norveškem. Pogrešala sem te tedne pred sezono, ko se preizkusiš na smučeh. Ta trening je bil zelo dobrodošel."

Anja Eržen se bo izogibala dodatnemu pritisku, ta slabo vpliva na njeno streljanje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Anja Eržen se bo izogibala dodatnemu pritisku, ta slabo vpliva na njeno streljanje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Z mlado ekipo je pozitivno delati, saj so zelo zagnani"

Za preostanek moške ekipe, iz katere bodo skozi sezono izbirali po dva tekmovalca, ki se bosta v svetovnem pokalu pridružila Faku in Bauerju, je v pripravah skrbel trener Miha Podgornik: "Z mlado ekipo je pozitivno delati, saj so zelo zagnani. Ekipa se je glede na lansko leto povečala še za enega člana. S štirimi je nekako bolje delati, saj so v parih. Samo pripravljalno obdobje je potekalo dobro. Le Rok (Tršan op. p.) je imel v zadnjih tednih nekaj težav s hrbtom, a kot kaže, to ne bo dosti vplivalo na sezono."

In kaj pričakuje mladi rod slovenskih tekmovalcev?

Rok Tršan: "Priprave so potekale dobro. Posvečal sem se tistim stvarem, v katerih sem bil v prejšnjih sezonah slabši. Poskušal sem hitreje streljati in se posvetiti teku s samo puško, mislim, da mi je to kar uspelo. To želim zdaj prenesti na tekme. V zadnjih tednih sem imel nekaj težav s hrbtom, zdaj, ko sem bil doma, pa sem poskušal to čim bolje popraviti in se pripraviti na tekme."

Miha Dovžan misli, da je tako v teku kot streljanju boljši kot lani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Miha Dovžan misli, da je tako v teku kot streljanju boljši kot lani. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Miha Dovžan: "Upam, da bom razpoložen tako tekaško kot strelsko, upam, da letos kaj prej, da ne bom čakal dodatnih tekem. Mislim, da sem v obeh vidikih boljši kot lani."

Mitja Drinovec: "Največ časa sem posvetil količinskemu treningu. Bilo je tudi več suhega streljanja, do zdaj smo porabili že več nabojev kot lani v vsej sezoni. Upam, da se bo to poznalo na rezultatih."

Lenart Oblak: "Mislim, da sem dobro pripravljen. Streljanje me ne skrbi, prepričan sem, da bo vse v redu. Glede tega bi moral priti v ritem na tekmah v Sjusjoenu."

V olimpijski sezoni postavljeni vsoki cilji

Janez Ožbolt: Cilji so ena posamična uvrstitev na OI med šest, še ena uvrstitev med petnajst ter dve med trideset, v štafeti, moški ali mešani, pa med deset.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Janez Ožbolt: Cilji so ena posamična uvrstitev na OI med šest, še ena uvrstitev med petnajst ter dve med trideset, v štafeti, moški ali mešani, pa med deset. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Cilji za sezono so razmeroma visoki. Cilji so ena posamična uvrstitev na OI med šest, še ena uvrstitev med petnajst ter dve med trideset, v štafeti, moški ali mešani, pa med deset. V svetovnem pokalu želimo biti v moškem pokalu narodov med dvanajst, pri dekletih pa med petindvajset, kar še ohranja kvoto dveh tekmovalk," pričakuje Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon.

Predsednik Zbora za biatlon pri SZS Marko Dolenc je reprezentanco na pot pospremil s temi besedami: "Mislim, da je SZS tekmovalcem tudi to leto zagotovila optimalne pogoje za priprave. Ta sezona je zaključna sezona tega olimpijskega ciklusa, OI pa glavni cilj sezone. Letos domače tekme na Pokljuki žal ne bo, tako da bo prisotnosti v medijih decembra verjetno malo manj. Verjamem, da so tekmovalci optimalno pripravljeni, na tekmi pa bo vsak dal od sebe tisto, kar je sposoben. To pripravljalno obdobje je bilo namenjeno samo temu, da bodo na tekmi dosegli rezultate, za katere verjamem, da bodo vrhunski."

Ne spreglejte