Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Pjongčang 2018 biatlon Klemen Bauer

Četrtek, 12. 10. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Brezkompromisno v sezono: Že pred OI do dobrega rezultata!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Klemen Bauer | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski biatlonec Klemen Bauer v olimpijsko zimo vstopa poln energije, povsem drugačen torej, kot je bil lani, ko se je pobiral po mononukleozi, bolezni, ki človeku pobere moči. V začetku sezone ne namerava varčevati z energijo za februarske olimpijske igre v Pjongčangu, na te želi odpotovati že s kakšnim dobrim rezultatom v žepu.

"Cilj je biti na res najvišji ravni že kar na začetku sezone, prepričan sem namreč, da je potrebno iti na olimpijske igre z že doseženim dobrim rezultatom, če ne zaradi drugega, zato, da dobiš potrditev, da si dobro delal skozi poletje, za dvig samozavesti," meni Klemen Bauer, ob Jakovu Faku drugi najboljši slovenski biatlonec, lani pa zaradi težav omenjenega celo najboljši.



Po decembrskem delu sezone, v katerem načrtuje tekmovanja brez prekinitev, bo počasi pogled že preusmeril proti olimpijskim igram, ki jih bo od 9. do 25. februarja prihodnje leto gostil južnokorejski Pjongčang. Na igre želi Bauer oditi že z zvrhano mero samozavesti. In kakšni rezultati v svetovnem pokalu bi mu okrepili samo zavest?

Dodati pet odstotkov v teku in deset v streljanju

"Pjongčang je res nekaj posebnega in to bi rad izkoristil. Proga je zelo selektivna." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Pjongčang je res nekaj posebnega in to bi rad izkoristil. Proga je zelo selektivna." Foto: Urban Urbanc/Sportida "Če bi bilo vse normalno, računam, da bi moral biti tekaško kakšnih pet odstotkov boljši, strelsko pa okoli deset. Če bom v decembru redno med dvajsetimi, tridesetimi, seveda s kakšnim rezultatom med desetimi, petnajstimi, bi bil to zelo optimističen znak za naprej," odgovarja lani 42. biatlonec sveta in dodaja: "Če pa si enkrat zunaj štirideseterice, le težko računaš na kakšen čudež. Doseči želim konstantnost, za olimpijske igre pa le še dodati piko na i."

Na OI je mogoče vse

Da je na olimpijskih igrah mogoče prav vse, je v Sočiju leta 2014 z bronasto kolajno dokazala Teja Gregorin, ne nazadnje pa tudi Bauer sam, ko je leta 2010 v Vancouvru le za las ostal brez odličja istega leska.

Proti Pjongčangu optimistično pogleduje tudi zaradi dejstva, da mu nenavadni, eksotični kraji nadvse ugajajo. "Res je, jaz sem že tako naravnan. Tam sem bil že leta 2008 in 2009 na svetovnem prvenstvu in že takrat mi je bilo prizorišče po svoje všeč," pravi.

Pjongčang mu ustreza

Pa ne gre le za eksotičnost južnokorejskega smučarskega središča, ustreza mu tudi konfiguracija tamkajšnje proge, pravi: "To prizorišče je res nekaj posebnega in to bi rad izkoristil. Proga je zelo selektivna, s težkimi in dolgimi vzponi in tehnično še kar zahtevnimi spusti, kar mi ustreza. Ni dolgih ravninskih delov, ki mi ne ležijo."

Velika temperaturna nihanja in stalen veter

"Je pa treba vedeti, da bi zelo veliko vlogo lahko odigrale štartne skupine, ker so čez dan velika temperaturna nihanja. Čez dan do večera, ko bodo tekme, je to lahko tudi do 15 stopinj. To pomeni, da imaš, če si v zadnji štartni skupini, lahko že zelo pomrznjeno smučino, medtem ko bodo imeli tisti spredaj mehko. Na te stvari bo treba biti zelo pozoren. Plus veter. Veter je tam vedno, skoraj ni dneva, ko ne bi pihalo. Veter na strelišču sicer ni večja težava, ker je precej konstanten, ni sunkov, zato se je mogoče nanj ustrezno pripraviti."

Težko delo tudi za serviserje

V alpskem smučanju veliko poslušamo o drugačnosti ameriškega snega, bržčas je tudi azijski drugačen od evropskega, tudi serviserje tako čaka zahtevno delo. "Sneg je specifičen. Absolutno. Ampak mislim, da bodo serviserji našli prave rešitve, deloma so jih že. Lani smo imeli tam generalko in so se kar dobro izkazali. Mislim, da imajo malo že naštudirano, sicer pa gremo tja tudi dovolj zgodaj, da bodo lahko razmere proučili še bolj podrobno."

"Ena od velikih sprememb v pripravah je bila tudi ta, da sem naredil zelo obširno strelsko bazo." | Foto: Sportida "Ena od velikih sprememb v pripravah je bila tudi ta, da sem naredil zelo obširno strelsko bazo." Foto: Sportida

Negativistične domine

In zakaj natančno bi lahko bila ljubezen do nenavadnih krajev prednost za Bauerja? Je kdo v biatlonski karavani morda posebej občutljiv na te selitve v daljne, eksotične kraje? "Nekateri imajo težave že s prilagajanjem na časovne razlike in potem, ko začneš enkrat negativno gledati na eno stvar, se začne razpoloženje podirati kot domine. Potem ti gre vse na živce, hrana, ki je drugačna, zrak, vse …

Jaz poskušam to vse skupaj čim prej vzeti v zakup, sprejeti in se nato s tem soočiti. Ne vem, po mojem poskušajo vsi razmišljati tako, a vsem prilagoditev ne uspe. Vem, da meni to ustreza," pojasnjuje 31-letni Ihanec.

Priden tudi na družbenih omrežjih

Priprave si Bauer rad začini s kakšnimi ekstremnimi, bolj adrenalinskimi športi, tudi letos si jih je, vse skupaj pa tudi zelo pridno objavlja na družbenih omrežjih, Facebooku, Twitterju in Instagramu. Pa je kakšno posebno novost vpeljal tudi v klasičen biatlonski trening?

"Pred začetkom olimpijske sezone sem menil, da je zadnji čas, da se uvedejo nekatere spremembe in se predvsem doda tudi več ur treninga. Vse to smo uskladili pred začetkom priprav, moj cilj pa je bil sezono začeti brezkompromisno. Ena od velikih sprememb je bila, da sem že v avgustu naredil daljši, tritedenski sklop višinskih priprav v Bolgariji, zdaj bom dva tedna treniral na ledeniku v Avstriji, potem pa sem si zamislil tudi zgodnji odhod v Skandinavijo, na sneg. Že konec oktobra."

"To so te logistične spremembe, vse z namenom, da se poveča količina treninga na snegu, na splošno pa se je povečala tudi količina treninga v prvi in drugi fazi pripravljalnega obdobja, v poletnem delu, pri čemer sem imel kar nekaj rezerv. Ena od velikih sprememb je bila tudi ta, da sem naredil zelo obširno strelsko bazo, izkoristil sem domače pogoje in se tega dela priprav lotil zelo sistematsko."

Ne spreglejte