Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
19.27

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon Pjongčang 2018 Uroš Velepec

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 19.27

7 let

Jakov Fak, a letos bo? "Upam. Za zdaj sem zdrav, kar je pri meni zelo pomembno."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,90

2

Lanska sezona je bila za najboljšega slovenskega biatlonca Jakova Faka težavna, zaradi težav z zdravjem jo je večji del izpustil, zdaj pa se v karavano vrača s precej večjo mero optimizma. Treniral je z ukrajinskimi dekleti pod vodstvom nekdanjega dolgoletnega trenerja slovenske reprezentance Uroša Velepca.

Številni Fakovi navijači in ljubitelji biatlona nasploh se pred prihajajočo olimpijsko zimo sprašujejo: letos bo? To smo na Pokljuki vprašali kar šampiona. "Za zdaj sem zdrav, kar je moj največji uspeh v zadnjih letih. Upam, da tako tudi ostane," nam je odgovoril nasmejani in sproščeni Hrvat, ki od leta 2010 tekmuje za Slovenijo.



"Za zdaj sem zdrav, kar je moj največji uspeh v zadnjih letih. Upam, da tako tudi ostane," je vesel Jakov Fak. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Za zdaj sem zdrav, kar je moj največji uspeh v zadnjih letih. Upam, da tako tudi ostane," je vesel Jakov Fak. Foto: Urban Urbanc/Sportida Če še Velepec pravi, da teče dobro ...

"Treniram dobro, izpustil nisem niti enega treninga … V bistvu sem, en dan. Ampak ta se v toliko dneh ne bi smel poznati. Počutim se dobro, za zdaj streljam dobro, Uroš (Velepec op. p.) pravi, da tečem dobro, jaz pa hočem še hitreje, saj zgornja meja ne obstaja," nam je še povedal dvakratni svetovni prvak in nosilec bronastega olimpijskega odličja iz Vancouvra.

Če vselej kritični Uroš Velepec pravi, da Fak teče dobro, to že nekaj pomeni. "Res je, to ima precej veliko težo, upam pa, da bomo do začetka sezone prišli na neko raven, s katero bom zadovoljen tako sam kot tudi vsi okoli mene. Mislim, da sem do sebe precej strog," priznava tekmovalec z osmimi zmagami v svetovnem pokalu, ki pa je lani zaradi hude pljučnice nastopil na vsega dveh tekmah v Ruhpoldingu, nato pa končal sezono.

Precej bolj skromna pričakovanja. Vsaj do decembra.

Čeprav je letos zaradi stabilnega zdravja optimističen, na svetovnem prvenstvu leta 2016 v Oslu pa si je po prav tako težavni sezoni s številnimi izpuščenimi tekmami dokazal, da se lahko zdrav še vedno uvršča v vrh, je pri napovedih vseeno veliko previdnejši, kot je bil nekoč.

"Zaradi lanske slabe izkušnje z zdravjem imam precej bolj skromna pričakovanja, vsaj dokler decembra ne vidim, kje sem. Takrat se bomo lahko pogovarjali naprej. Takrat bom šele videl, kakšni skoki so sploh mogoči. Ob tej previdnosti vseeno verjamem, da bo napredovanje mogoče," pravi 30-letnik iz Mrkopalja v Gorskem Kotarju.

Fak se z reprezentančnimi kolegi Klemnom Bauerjem, Miho Dovžanom, Rokom Tršanom, Anjo Eržen, Tejo Gregorin in Lenartom Oblakom letos v pripravah ni veliko videl, treniral je namreč z ukrajinskimi dekleti pod vodstvom Uroša Velepca.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Fak se z reprezentančnimi kolegi Klemnom Bauerjem, Miho Dovžanom, Rokom Tršanom, Anjo Eržen, Tejo Gregorin in Lenartom Oblakom letos v pripravah ni veliko videl, treniral je namreč z ukrajinskimi dekleti pod vodstvom Uroša Velepca. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Glava je vedno največji motor vsega"

Običajen začetek sezone bo torej zanj še posebej pomemben. "Vsekakor si s tekmami gradiš samozavest, z njo pa je nadaljevanje lažje. Ko si v položaju za biti ali ne biti in si samozavesten, se postaviš na strelišče in odstreljaš ali odtečeš čisto drugače kot bi, če te samozavesti ni. Glava je vedno največji motor vsega."

Po dveh mučnih sezonah se je Fak na letošnjo zimo, katere vrhunec bodo februarske olimpijske igre v Pjongčangu v Južni Koreji, pripravljal pod taktirko Uroša Velepca, ki pa vodi žensko ukrajinsko reprezentanco. Fak se je tako na pripravah družil z ukrajinskimi dekleti. Zanimiva Izkušnja?

Nova izkušnja, novo okolje, nov jezik

"Zelo zanimivo," odgovarja in dodaja: "To je bila zame nova izkušnja, novo okolje, nov jezik, ki sem se ga nekaj celo naučil. Če pridem v novo okolje, poslušam, kako se besede izgovarjajo, potem pa začnem počasi govoriti. Tako kot pri slovenščini. Upam, da bom z njimi dovolj v stiku, da tudi pri znanju ruščine dosežem neko zadovoljivo raven."

Do decembra, ko bo lahko na prvih tekmah videl, kam spada, je v napovedih skromen. Tudi pri Faku pa je jasno, da bodo vrhunec sezone februarske olimpijske igre v Pjongčangu. | Foto: Sportida Do decembra, ko bo lahko na prvih tekmah videl, kam spada, je v napovedih skromen. Tudi pri Faku pa je jasno, da bodo vrhunec sezone februarske olimpijske igre v Pjongčangu. Foto: Sportida

Pa v biatlonskem smislu? "Glede treninga so dekleta tako … Na strelišču lahko vadimo skupaj, v teku pa ne, ker so razlike prevelike. Tek oddelam sam, na strelišču pa je bilo vsaj v začetku poletja veliko takšnih vaj, ki smo jih lahko oddelali skupaj. Mislim, da sem iz tega imel samo koristi."

"Ali obupaš ali pa se trudiš in delaš, da jih premagaš"

Velepčev tekaški program je torej skrbel za hitrost, v strelskem delu pa je lahko unovčil tradicionalno učinkovito rusko šolo, še pojasnjuje Fak: "Tako v Ukrajini kot Rusiji so strelsko na zelo visoki ravni. To je bil zame samo plus, ni me bilo strah takih preizkušenj. Vedno sem za izziv. Ko dosežeš neko raven, iščeš nekaj, kjer te lahko še bolj izzovejo. Če se znajdeš v okolju, ki je boljše od tebe, imaš dve možnosti. Ali obupaš ali pa se trudiš in delaš, da jih premagaš. Jaz sem bolj nagnjen k drugi možnosti in ta je zame zagon. Tako je bilo, ko sem prišel v slovensko ekipo, in tako hočem, da je tudi naprej."

Ne spreglejte