Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

biatlon Anja Eržen Mitja Drinovec Miha Dovžan Lenart Oblak Rok Tršan Janez Ožbolt

Torek, 17. 10. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Ženeta jih želja po napredku in čar olimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Mitja Drinovec, Klemen Bauer, Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Anja Eržen, Teja Gregorin Lenart Oblak | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pri trenutnih nosilcih slovenskega biatlona Jakovu Faku, Teji Gregorin in Klemnu Bauerju so cilji znani in pričakovanja velika, nekoliko drugače je pri mlajših tekmovalkah in tekmovalcih, ki pa so prav tako ambiciozni in si želijo predvsem napredovati. Velik motiv so tudi februarske olimpijske igre.

Slovenski kvoti za nastope v svetovnem pokalu sta štiri mesta v moški konkurenci in tri v ženski, za olimpijske igre pa štiri moška in dve ženski mesti. V ženskem delu kakšnih večjih neznank ni, poleg Teje Gregorin ima mesto na velikih tekmovanjih zagotovljeno tudi Anja Eržen, za tretje mesto bo na nekaterih tekmah svetovnega pokala kandidirala predvsem Urška Poje, nam je razložil Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije.



"Nadaljujemo prakso iz prejšnje sezone," pravi Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon pri SZS. | Foto: Vid Ponikvar "Nadaljujemo prakso iz prejšnje sezone," pravi Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon pri SZS. Foto: Vid Ponikvar Več prostora za kombiniranje bo v moški vrsti, v kateri sta standardna člana le Fak in Bauer, seveda če bosta zdrava. Za preostali dve mesti se bodo bojevali Rok Tršan, Lenart Oblak, Miha Dovžan in Mitja Drinovec. Vsi našteti sestavljajo slovensko reprezentanco A.

"Za mesti v svetovnem pokalu se bodo fantje borili na internih kvalifikacijah z nastopi v pokalu IBU, skozi sezono pa se bodo malo menjali in priložnosti dobivali tudi v posamičnih mešanih štafetah. Nadaljujemo prakso iz prejšnje sezone," je še pojasnil Ožbolt.

Prva selekcija za začetek sezone svetovnega pokala (26. novembra v Östersundu na Švedskem) bo že 22. novembra na Norveškem, na tekmah pokala IBU v Sjusjoenu. Prav vsi tekmovalci, ki so priprave opravili pod taktirko trenerja Mihe Podgornika, si želijo pokazati čim večji napredek glede na lansko sezono.

Anja Eržen: Rada bi stopila deset korakov naprej

Anja Eržen | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida "Moj primarni cilj za to zimo je izboljšati lanske rezultate, predvsem pa doseči dober rezultat na olimpijskih igrah," pravi 24-letna Blejka, ki jo februarja čakajo druge olimpijske igre, kot smučarska tekačica je namreč nastopila že v Vancouvru leta 2010.

"Na prvem mestu je, da potrdim olimpijsko normo, potem pa bi rada stopila deset mest, deset korakov naprej," dodaja in zagotavlja, da nervoze pred olimpijsko zimo ne čuti: "Mene ne skrbi. Ta olimpijska sezona me ne živcira tako kot nekatere. Že v Vancouvru sem se počutila sproščeno kot na preostalih tekmah. To pričakujem tudi za Pjongčang, upam le, da ne bodo drugi izvajali kakšnega pritiska, saj bi res rada uživala v sezoni. Do zdaj se mi zdi, da me je prav to nekoliko tiščalo nazaj. Po desetih letih v teku in petih v biatlonu opažam, da je zadnja leta tega pritiska vse več. Na splošno. Šport je postal tak, da se veliko pričakuje, da se veliko živcira. Meni to ne ustreza. Želim se nekako vrniti v tiste čase, ko je šport nekaj pomenil, ko je bilo za nami veliko mladine in smo na treningih uživali. Pogrešam tiste čase in to je zame tudi nekakšen izziv, spet najti užitek, dobiti nazaj ta občutek."

Lani je Erženova v svetovnem pokalu osvojila štiri točke, kar je zadoščalo za 98. mesto v skupnem seštevku.

Miha Dovžan: Moj cilj je uvrstitev na olimpijske igre

Miha Dovžan | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida "Ambicije morajo biti vsako leto višje. Če niso, ni napredka," je moto 23-letnika iz Spodnjih Gorij, ki si februarja želi nastopiti na svojih prvih olimpijskih igrah: "Letos je moj cilj uvrstite na olimpijske igre in da čim boljše delam v svetovnem pokalu. Uvrstitve med trideseterico bi že morale biti nekakšna realno dosegljiva želja. Če smo trenirali po načrtu, bi se to moralo iziti, vse pa bo odvisno od streljanja. Enkrat streljaš dobro in tečeš slabše, drugič obratno. Sam sem imel lani s tem velike težave in sem šele ob koncu sezone dosegel dober rezultat. Moraš se najti. Ko se enkrat najdeš, gre lažje naprej, če se ne, pa …"

Dovžan je bil lani ob odsotnosti Jakova Faka drugi najboljši slovenski biatlonec, v svetovnem pokalu je osvojil sedem točk in v skupnem seštevku končal na 97. mestu.

Lenart Oblak: Tekaška forma nikoli ne traja vso sezono

Lenart Oblak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Pristop je zelo podoben kot prejšnja leta," je na vprašanje, kako se je pripravljal na olimpijsko zimo, odgovoril 26-letnik iz Podobena, nato pa malo pomislil in nadaljeval: "No, mogoče je bilo vseeno malo drugače. Vedno sem bil eden tistih, ki je hotel vedno več in več, kar se ni izkazalo za najboljši pristop. Letos sem zato nekoliko več počival in poslušal svoje telo. Po treningih sem se res spočil, kar je bila glede na prejšnja leta največja sprememba v pripravah."

Prve tekme svetovnega pokala je okusil v sezoni 2012/13, lani je bil standardni slovenski reprezentant med elito, izkušenj je vsako sezono več in prav te so zelo pomembne, pravi: "Biatlon je precej bolj zapleten šport, kot je morda videti na prvi pogled. Kar nekaj časa traja, da prideš notri, da spoznaš vse sestavine, kaj vse je pomembno, kako odreagirati itn. Je kompleksen šport in težko je na hitro priti v vrh."

"Tekaška forma nikoli ne traja vso sezono in včasih si tekaško dober, pa je strelska forma malo slabša, kar je zelo frustrirajoče, drugič je spet obratno. To je treba združiti, če želiš doseči kakršenkoli zgleden rezultat. To je sodoben biatlon. Včasih se je mogoče še dalo nekoliko slabše streljanje kompenzirati s hitrim tekom, zdaj je treba biti odličen v obojem, če želiš kaj doseči. Vsi si prizadevamo za to."

Oblak je lani vknjižil šest točk svetovnega pokala in bil na 99. mestu v skupnem seštevku tretji najboljši Slovenec.

Rok Tršan: Pri streljanju stoje se mi še tresejo noge

Jakov Fak | Foto: Sportida Foto: Sportida "Sem optimist, vem, da delam dobro, napredoval sem tako v teku kot streljanju," je prepričan še en nekdanji smučarski tekač, 25-letni Logatčan Tršan, ki bo poskušal do zime odpraviti še nekaj pomanjkljivosti.

"Na državnem prvenstvu sem videl, da so največje pomanjkljivosti pri streljanju stoje, kjer so se mi pri maksimalni obremenitvi še nekoliko tresle noge. Že v zadnjem tednu, dveh po DP smo poskušali to odpraviti, gre v pravo smer in na zadnjih treningih se že kaže izboljšanje. Do zime je treba to čim bolj držati in upam, da bo šlo že na prvih tekmah dobro, želim pa si, da bi bila vsa sezona čim bolj konstantna, da bi pravzaprav izboljšal rezultate iz prejšnje. Če naredim to, bom že zelo zadovoljen."

"Lani sem na treh zaporednih tekmah streljal ničle. Malo je odvisno od dneva, včasih uspe, včasih ne. Na treningih je moje streljanje zelo konstantno, zelo dobro, šele na tekmah pa se vidi, da streljanje stoje ni najboljše. Po streljanju leže sem bil še zelo blizu najboljšim, pa sem vse zapravil na streljanju stoje. Temu se najbolj posvečam, mislim, da sem tekaško na kar solidni ravni. Če sem bil lani in predlani med 40, hočem biti letos med 30. Konstantno uvrščanje na zasledovalne tekme in nato med 30. Če bom streljal tako kot na treningih, mislim, da je ta cilj povsem realističen."

Tršan je lani v svetovnem pokalu osvojil dve točki in v skupnem seštevku zasedel 105. mesto.

Mitja Drinovec: Tekmovati z najboljšimi je velik privilegij

Mitja Drinovec | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida "Moji cilji so, da v letošnji sezoni naberem čim več izkušenj, ki jih bom lahko izkoristil v prihodnjih letih. To bo moja prva sezona med člani, zato nekih konkretnih rezultatskih ciljev niti nimam, hočem le čim več izkušenj. Če bom delal tako, kot sem na treningih, bodo rezultati prišli sami od sebe," pravi najmlajši slovenski A-reprezentant, 21-letni Mitja Drinovec.

"Že lani sem štartal v svetovnem pokalu, zato se mi zdi, da grem lahko sproščeno na tekme. Glede na to, da so po pričevanju mojih starejših kolegov idealna leta za biatlon tam okoli 28, to pomeni, da imam še sedem let časa do tja. To, da lahko že zdaj nastopam med najboljšimi, je samo velik privilegij," še pravi tekmovalec, ki je lani v svetovnem pokalu v Östersundu debitiral z 39. mestom na najdaljši, individualni preizkušnji.

V soočenjih z največjimi zvezdniki biatlona uživa. "Najbolj me je šokiralo, ko sem bil na svoji prvi tekmi svetovnega pokala na ogrevanju in sem gledal štart Martina Fourcada s številko deset. Ko sem videl njegov štart, kako se je pognal s štartnega mesta, sem samo debelo pogledal. Nisem mogel verjeti, da je lahko nekdo tako hiter. Na tekmo sem zato šel res povsem brez kakršnihkoli pričakovanj, nato pa sem tudi z malo sreče pri vetrovnih pogojih dobil točke, kar mi je dalo velik zagon za naprej."

"Ko opazujem te zvezdnike, opazim številne stvari. Te informacije skrbno zbiram, saj jih bom lahko čez nekaj let izkoristil v svoj prid. V biatlonsko močnejših državah tekmovalci mojih let sploh ne dobijo priložnosti tekmovati v svetovnem pokalu, kar se mi bo v mojih zlatih letih zagotovo obrestovalo."

Drinovec je lani osvojil dve točki v svetovnem pokalu in v skupnem seštevku zasedel 106. mesto.

Ne spreglejte