Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2020,
13.28

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

4

Natisni članek

alpska kombinacija Crans Montana Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk

Nedelja, 23. 2. 2020, 13.28

4 leta, 2 meseca

Crans Montana, alpska kombinacija

Italijanka do zmage, Ferkova do rezultata sezone, Ilka na počitek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

4

Maruša Ferk | Maruša Ferk je v Crans Montani s 6. mestom v alpski kombinaciji zabeležila dosežek sezone. | Foto Getty Images

Maruša Ferk je v Crans Montani s 6. mestom v alpski kombinaciji zabeležila dosežek sezone.

Foto: Getty Images

V švicarski Crans Montani so smučarke opravile z drugo tekmo v alpski kombinaciji v tej sezoni. Pričakovano je slavila Italijanka Federica Brignone, ki je za skoraj sekundo prehitela Avstrijko Franzisko Gritsch (+0.92) in za slabi dve sekundi še Ester Ledecko (+1.82) na 3. mestu. Za čudežno Čehinjo, ki je večji del kariere preživela na snežni deski, so to prve stopničke v alpski kombinaciji. Z odličnim 6. mestom, kar je njen najboljši rezultat te zime, je navdušila tudi Maruša Ferk, medtem ko se je Ilka Štuhec, 13. po superveleslalomskem delu, zaradi slabega počutja, nastopu v slalomu odpovedala. 

Ena glavnih favoritk za zmago Petra Vlhova, druga po superveleslalomskem delu, kjer je za vodilno Brignonejevo zaostajala 58 stotink sekunde, je ob koncu slalomskega dela povozila količek ter odstopila.

Federica Brignone je nepremagljiva že na štirih zaporednih tekmah v alpski kombinaciji. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili Avstrijka Franziska Gritsch in deskarka/alpska smučarka Ester Ledecka. Za Čehinjo so to prve stopničke v alpski kombinaciji. | Foto: Getty Images Federica Brignone je nepremagljiva že na štirih zaporednih tekmah v alpski kombinaciji. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili Avstrijka Franziska Gritsch in deskarka/alpska smučarka Ester Ledecka. Za Čehinjo so to prve stopničke v alpski kombinaciji. Foto: Getty Images

Federica Brignone je bila najhitrejša v obeh delih kombinacije, z današnjo zmago (peto v tej zimi in 15. v svetovnem pokalu) in 1298 točkami pa je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je do danes kraljevala Mikaela Shiffrin.

Američanka še vedno žaluje za očetom, ki je umrl med čiščenjem snega na domači strehi, in ni znano, kdaj se, če sploh, vrača v smučarsko karavano. 

29-letna Italijanka, ki je v Crans Montani v alpski kombinaciji zmagala že štirikrat, je po novem tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala.  | Foto: Getty Images 29-letna Italijanka, ki je v Crans Montani v alpski kombinaciji zmagala že štirikrat, je po novem tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: Getty Images

Štuhčevo na cedilu pustilo zdravje

Prvič v tej sezoni sta bili na startu preizkušnje v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu dve slovenski predstavnici.

S startno številko dve se je na progo pognala Štuhčeva, ki je s prednostjo 75 stotink sekunde prehitela Avstrijko Romano Siebenhofer in prevzela vodstvo, ki pa je bilo kratke sape. Prehitelo jo je dvanajst tekmovalk, med njimi tudi druga Slovenka.

Štuhčeva se je slalomskemu nastopu odpovedala. Zato pa je priložnost izkoristila Ferkova, ki je prišla do svojega najboljšega izida sezone ter tretjega najboljšega dosežka v karieri na kombinacijskih tekmah svetovnega pokala. "Zadnjih deset dni nisem povsem zdrava, tako da slaloma nisem mogla trenirati. Na snegu sem bila ta teden zgolj toliko kot je bilo nujno potrebno (trening in smukaški tekmi), saj si želim čimprejšnjega okrevanja. Današnji superveleslalom je bil torej zame torej zgolj dober trening, že včeraj zvečer sem se odločila, da v slalomu ne bom nastopila," je razložila Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec se je počutila slabo in slalomskega dela kombinacije ni odpeljala. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec se je počutila slabo in slalomskega dela kombinacije ni odpeljala. Foto: Getty Images

Manjše presenečenje

Gorenjka je bila na startu preizkušnje s številko 29 ter pripravila manjše presenečenje, glede na to, da je v svetovnem pokalu nazadnje v superveleslalomu tekmovala pred dvema letoma.

Superveleslalomski del kombinacije je končala na devetem mestu (+1,47). Če bi šlo za specialni superveleslalom, bi bilo deveto mesto najboljši dosežek tekmovalke z Blejske Dobrave v tej disciplini v svetovnem pokalu.

V kombinaciji superveleslaloma in slaloma, vpisala je peti čas druge vožnje, pa je nedeljsko tekmo končala kot šesta z zaostankom 2,50 sekunde. V Crans Montani je bila že boljša, kombinacijo pred tremi leti je končala na petem mestu, ko je bila Štuhčeva druga. "Zelo, zelo zelo sem zadovoljna! Dejstvo je, da imam še kar nekaj rezerve. Tudi slalom ni bil slab, pravzaprav je bila to moja najboljša letošnja slalomska vožnja. Ponosna sem na to šesto mesto," se je veselila Ferkova.

Turbulentni tedni Maruše Ferk

"Zadnji tedni so bili zame precej turbulentni. Bila sem na turneji v Južni Koreji, sledila je precej ponesrečena Zlata lisica in nato tekme za evropski pokal v hitrih disciplinah, na katerih pa sem bila zelo uspešna. Dobila sem vstopnico za Crans Montano, dvignila se mi je samozavest in na tekmi se mi je zelo lepo izšlo," je na zadnje tekmovalno obdobje pogledala 31-letna reprezentantka.  

Še zlasti je bila zadovoljna s superveleslalomsko predstavo: "Zelo, zelo sem zadovoljna. Dejstvo je, da imam še kar nekaj rezerve. Tudi slalom ni bil slab, pravzaprav je bila to moja najboljša letošnja slalomska vožnja. Ponosna sem na to šesto mesto."

Ilka Štuhec
Sportal Še ena tekma, ki je Lara Gut-Behrami ne bo pozabila, kaj pa obolela Ilka Štuhec?

Crans Montana, alpska kombinacija, slalomski del:

 

 

Crans Montana, alpska kombinacija, superveleslalom:

 

Svetovni pokal, skupni seštevek (29/40):

  1. Federica Brignone (Ita)     1298

  2. Mikaela Shiffrin (ZDA)      1225

  3. Petra Vlhova (Slk)          1139

  4. Corinne Suter (Švi)          777

  5. Marta Bassino (Ita)          772

  6. Wendy Holdener (Švi)         762

  7. Lara Gut-Behrami (Švi)       590

  8. Michelle Gisin (Švi)         569

  9. Viktoria Rebensburg (Nem)    556

 10. Sofia Goggia (Ita)           479

...

 23. Meta Hrovat (Slo)            279

 33. Ilka Štuhec (Slo)            207

 45. Tina Robnik (Slo)            130

 54. Ana Bucik (Slo)              113

 76. Maruša Ferk (Slo)             45

 

Alpska kombinacija (2/3):

 1. Federica Brignone (Ita)       200

 2. Wendy Holdener (Švi)          125

 3. Ester Ledecka (Češ)           100

 4. Franziska Gritsch (Avt)        80

 5. Ramona Siebenhofer (Avt)       64

 6. Marta Bassino (Ita)            60

 7. Roni Remme (Kan)               58

 8. Michelle Gisin (Švi)           50

 9. Nina Ortlieb (Avt)             48

10. Elena Curtoni (Ita)            45

...

12. Maruša Ferk (Slo)              40

...

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Dvojno švicarsko slavje, Ilka kljub težavam spodbudno
Naeba slalom
Sportal Veter odpihnil slalom, Bergant: Tekmovali smo že v precej slabših razmerah
Filip Zubčić
Sportal Senzacija na Japonskem: Hrvat Zubčić mojstrsko do svoje prve zmage
Ne spreglejte