Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
15.50

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

8

Natisni članek

Miha Dovžan Rok Tršan Anton Vidmar Alex Cisar Jakov Fak Jakov Fak slovenska biatlonska reprezentanca svetovni pokal v biatlonu Ruhpolding

Sreda, 11. 1. 2023, 15.50

1 leto, 3 mesece

Biatlon, Ruhpolding, posamična tekma (m)

Jakov Fak po dveh letih spet na stopničkah. "Končno! To je super dan."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

8

Jakov Fak | Jakov Fak po skoraj dveh letih spet na stopničkah v svetovnem pokalu. | Foto Guliverimage

Jakov Fak po skoraj dveh letih spet na stopničkah v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Jakov Fak se je izkazal na najdaljši, 20-kilometrski posamični tekmi svetovnega biatlonskega pokala v Ruhpoldingu v Nemčiji. Izkušeni slovenski reprezentant je z brezhibnim streljanjem osvojil odlično tretje mesto in še 27. v karieri stopil na oder za zmagovalce na tekmah najvišje ravni. Do točk svetovnega pokala sta se z 22. in 24. mestom prebila še naša mlada asa Anton Vidmar in Alex Cisar.

"Super dan, končno ponovno na stopničkah. To je odličen občutek. Predvsem brezhibno streljanje, to sem zelo dolgo čakal. Po mojem tudi zelo soliden tek. Škoda, da nisem še močnejši, da bi bil na še višjem mestu, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Se že veselim naslednjih tekem," se je v cilju smejalo slovenskemu junaku dneva.

Kljub dvema zgrešenima streloma in s tem dvema minutama časovnega pribitka se je do nove zmage prebil norveški šampion Johannes Thingnes Boe (48:48,4), drugi je bil njegov rojak Vetle Sjaastad Christiansen (+ 9,9), ki je bil na strelišču nenatančen enkrat.

Fak je s stopničkami preprečil popolno norveško slavje, saj je na četrtem mestu končal Sturla Holm Laegreid, z zaostankom 42,8 sekunde. Tudi on pa je zgrešil eno tarčo. Za Faka je to seveda najboljša uvrstitev sezone, izboljšal je sedmo mesto z zasledovanja v Hochfilznu. 

Fak je preprečil popolno norveško slavje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Fak je preprečil popolno norveško slavje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Anton Vidmar je bil drugi najboljši slovenski tekmovalec, z enim zgrešenim strelom je pristal na končnem 22. mestu (+ 3:08,1), Alex Cisar pa je bil z eno minuto kazenskega pribitka 24. (3;27,9). Za oba je to najboljša posamična uvrstitev v svetovnem pokalu doslej.

Mlada slovenska asa navdušujeta

Tudi 22-letni Vidmar je bil presrečen po najboljšem izidu kariere: "Današnji tekmi bi dal oceno odlično. Resnično težki pogoji na progi. Bilo je toplo in mehak sneg. Sem pa vesel, ker sem dobro izkoristil zaveterje ostalih tekmovalcev in dobro razporedil moči. Na streljanju sem bil izredno fokusiran, 19. strel sem sicer zgrešil, a letos še nisem bil 95-odstoten na strelišču. Strelska in tekaška forma sta v vzponu in komaj čakam tudi naslednje tekme." 

Prav tako 22-letni Cisar: "Za nami je zelo uspešna tekma. Rad bi izpostavil ekipni uspeh. Mislim, da smo kot ekipa naredili zelo dobro delo. Zelo vesel sem tudi zaradi svojega nastopa, saj sem izboljšal svojo najboljšo vrstitev v svetovnem pokalu. Malce mi je žal ene nepokrite tarče na zadnje streljanju. Vseeno je prav, da se osredotočim na 19 zadetih strelov in soliden tek. Mislim, da sem na Pokljuki ujel pravi val dobre energije in zagnanosti, ki se je pokazala tudi danes v Ruhpoldingu. Cilj je sedaj to čim dlje ohraniti in še nadgraditi do svetovnega prvenstva."

Miha Dovžan je bil s štirimi zgrešenimi streli daleč od točk, tekmo je končal na 57. mestu (6:34,2), peti slovenski predstavnik pa je bil Rok Tršan, tudi on na 70. mestu (7:28,0/dva zgrešena strela) daleč od točk.

Prav v Ruhpoldingu je leta 2012 postal tudi svetovni prvak. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prav v Ruhpoldingu je leta 2012 postal tudi svetovni prvak. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je naš najboljši rezultat v sezoni, a sem prepričan, da še ni konec"

Bavarsko biatlonsko prizorišče, kot kaže, nadvse ustreza Jakovu Faku, saj je prav v Ruhpoldingu leta 2012 poslal svetovni prvak na 20-kilometrski preizkušnji. Na stopničkah v svetovnem pokalu je Fak nazadnje stal 24. januarja 2021, ko je bil tretji na skupinskem startu v Antholzu.

"Danes za nas odličen rezultat. Jaka na stopničkah in tudi Toni ter Alex sta bila odlična. Danes je bilo resnično pomembno dobro streljanje in Jakov je bil 100-odstoten, ostala dva pa sta bila 95-odstotna, kar je vrhunsko. To je naš najboljši rezultat v sezoni, a sem prepričan, da še ni konec," pa je dan povzel glavni trener slovenske reprezentance Ricco Gross.

V četrtek bodo v Ruhpoldingu nastopile biatlonke na posamični tekmi na 15 km, na tej preizkušnji pa ne bo nastopila Anamarija Lampič, ki je z reprezentanco na Bavarsklem predvsem zaradi sobotne štafete. Slovenske barve bodo jutri branile Živa Klemenčič, Lena Repinc in Kaja Zorč

Izidi, posamično, 20 km:

1. Johannes Thingnes Boe (Nor)      48:48,4 (2)
2. Vetle Sjastad Christiansen (Nor)   + 9,9 (1)
3. Jakov Fak (Slo)                     29,3 (0)
4. Sturla Laegreid (Nor)               42,8 (1)
5. Tommaso Giacomel (Ita)              47,6 (1)
6. Benedikt Doll (Nem)                 56,3 (1)
...
22. Anton Vidmar (Slo)                3:08,1 (1)
24. Alex Cisar (Slo)                  3:27,9 (2)
57. Miha Dovžan (Slo)                 6:34,2 (4)
70. Rok Tršan (Slo)                   7:28,0 (2)

Svetovni pokal, skupno (11):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor)         869 točk
2. Sturla Holm Laegreid (Nor)          725
3. Vetle Sjastad Christiansen (Nor)    428
4. Quentin Fillon Maillet (Fra)        409
5. Benedikt Doll (Nem)                 369
6. Johannes Dale (Nor)                 366
...
18. Jakov Fak (Slo)                     260
41. Miha Dovžan (Slo)                    51
43. Alex Cisar (Slo)                     46
53. Anton Vidmar (Slo)                   27
69. Lovro Planko (Slo)                   10

Preberite še:

Jakov Fak
Sportal Žal mu je predvsem zamujene priložnosti, streljanje pa bo hitro popravil
Pokljuka
Sportal Prednost domačega terena? Za Slovence na Pokljuki niti ne.
Pokljuka 2023
Sportal Manjkala je pika na i, Lampičevo pa že vidijo tudi na stopničkah
Anamarija Lampič
Sportal Anamarija leže streljala brezhibno. "To je bilo dobro. To hočem!"
Pokljuka Sobota Boe
Sportal Norvežan razred zase, Fak izgubil pet mest, Cisar zadel vseh 20 tarč
Ne spreglejte