Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2023,
15.27

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Alex Cisar Anton Vidmar Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak biatlon Pokljuka

Sobota, 7. 1. 2023, 15.27

1 leto, 3 mesece

Biatlon, zasledovalna tekma (Ž/M), Pokljuka

Norvežan razred zase, Fak izgubil pet mest, Cisar zadel vseh 20 tarč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Pokljuka Sobota Boe | Na stopničke so se povzpeli brata Boe in pa Francoz. | Foto Guliverimage

Na stopničke so se povzpeli brata Boe in pa Francoz.

Foto: Guliverimage

Pokljuka je v soboto gostila obe zasledovalni tekmi. Švedska biatlonka Elvira Öberg je zmagala tudi na zasledovalni preizkušnji za svetovni pokal na Pokljuki. Slovenk ni bilo na tekmi, so pa na moški preizkušnji nastopili kar štirje in vsi prišli do točk svetovnega pokala. Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Boe, za najvišjo slovensko uvrstitev je poskrbel Jakov Fak (17.), Miha Dovžan je osvojil 26. mesto, Alex Cisar pa je po izjemnem strelskem nastopu pridobil kar 23 mest. Med dobitnike točke se je s 39. mestom uvrstil tudi Anton Vidmar.

Na Pokljuki se je nove zmage, to so bile zanj jubilejne stote stopničke na tekmah za svetovni pokal, razveselil Johannes Thingnes Boe. Izkoristil je najboljše izhodišče s sprinterske tekme in kljub dvema zgrešenima streloma (njegovi strelski nastopi 0-1-1-0) prepričljivo osvojil prvo mesto na zasledovalni tekmi (12,5 km). Bil je razred zase, saj je najbolj vztrajne tekmece prehitel za več kot minuto. Drugo mesto je osvojil Francoz Quentin Fillon Maillet (0-0-0-1), ki je za zmagovalcem zaostal minuto in pet sekund, tretji pa je še en Norvežan, starejši brat zmagovalca Tarjei Boe (0-0-0-1). 

Jakov Fak je na zasledovalni tekmi štirikrat zgrešil tarčo in izgubil pet mest. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jakov Fak je na zasledovalni tekmi štirikrat zgrešil tarčo in izgubil pet mest. Foto: Grega Valančič/Sportida

Za slovensko uvrstitev dneva je pričakovano poskrbel Jakov Fak (1-1-1-1), ki je prišel v cilj kot 17., kar je njegova druga najboljša uvrstitev v tej sezoni svetovnega pokala na zasledovalni tekmi. Za zmagovalcem je zaostal slabe tri minute. Med najboljših 30 se je izmed Slovencev uvrstil tudi Miha Dovžan (0-0-1-0), ki je z enim zgrešenim strelom osvojil 26. mesto, domače ljubitelje biatlona, na Pokljuki se jih je v soboto zbralo vsaj štiri tisoč, pa je prijetno presenetil mladi Alex Cisar. Zadel je vseh 20 tarč in pridobil 23 mesto. Tekmo je končal kot 34., Anton Vidmar pa je bil 39. (1-1-0-2). Imel je 47. izhodišče, zgrešil je skupno štiri strele, dva na zadnjem postanku, na koncu je bil 39. (+ 4:56,0). Vsi štirje Slovenci so tako osvojili točke za svetovni pokal in poskrbel za lep ekipni uspeh.

V nedeljo bosta na Pokljuki še štafetni tekmi.

Moški, zasledovanje, 12,5 km:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)      31:43,2 (2)
 2. Quentin Fillon Maillet (Fra)   +  1:04,9 (1)
 3. Tarjei Boe (Nor)                  1:06,6 (1)
 4. Sturla Holm Laegreid (Nor)        1:17,8 (2)
 5. Tommaso Giacomel (Ita)            1:31,0 (2)
 6. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 1:48,9 (2)
...
17. Jakov Fak (Slo)                   2:45,8 (4)
26. Miha Dovžan (Slo)                 3:36,1 (1)
34. Alex Cisar (Slo)                  4:24,6 (0)
39. Anton Vidmar (Slo)                4:56,0 (4)

Svetovni pokal, skupno:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)         779 točk
 2. Sturla Holm Laegreid (Nor)          675
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)        377
 4. Vetle Sjastad Christiansen (Nor)    353
 5. Johannes Dale (Nor)                 337
 6. Benedikt Doll (Nem)                 329
...
19. Jakov Fak (Slo)                     200
40. Miha Dovžan (Slo)                    51
50. Alex Cisar (Slo)                     29
66. Lovro Planko (Slo)                   10
71. Anton Vidmar (Slo)                    8

Naval navijačev in nekaj slabe volje zaradi avtobusnega prevoza

V jutranjih urah se je na Bledu zgodil manjši zaplet glede avtobusnega prevoza na Pokljuko. Številni navijači, med njimi je bilo po besedah našega sogovornika, ki ni želel biti imenovan, največ Nemcev in Francozov, ki so nerazumljivo dolgo čakali na organiziran prevoz na Rudno polje.



Kot nam je povedal sogovornik, je bil prevoz na biatlonske tekme na Pokljuki pred epidemijo covid-19 vedno zgledno organiziran, zato ga je začudilo, da je letos drugače. Kot je dodal, so se nad slabo organizacijo pritoževali predvsem nemški navijači, ki so vajeni reda.

Navijači so v jutranjih urah nerazumljivo dolgo čakali na organiziran prevoz do Rudnega polja.  | Foto: Bralec Navijači so v jutranjih urah nerazumljivo dolgo čakali na organiziran prevoz do Rudnega polja. Foto: Bralec
Pokljuka | Foto: Bralec Foto: Bralec
V uri in 20 minutah, kolikor je stal v vrsti, sta se po navijače pripeljala samo dva avtobusa, ljubiteljev biatlona pa je bilo precej več. Kot je še dodal, je več slovenskih navijačev ob 11.15 klicalo na info številko in se pozanimalo, kaj se dogaja, nakar so organizatorji na pot poslali tri dodatne avtobuse, ki so nekoliko razbremenili situacijo.

Za odziv smo se obrnili na Tima Farčnika, generalnega sekretarja organizacijskega odbora Pokljuka. "Da, prišlo je do manjšega krča, nekateri navijači so morali malo dlje čakati. Obisk je bil danes celo večji, kot smo pričakovali. Vsi so na dogovorjena mesta prišli istočasno in je prišlo do manjših zamud, organizatorji smo reagirali z dodatnimi avtobusi, vsi navijači so prispeli na Pokljuko, jasno pa je, da nam je žal, da je prišlo do tega zapleta," se v izjavi za Sportal odzval Farčnik. 

Elvira Oeberg je dobila tudi zasledovalno tekmo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Elvira Oeberg je dobila tudi zasledovalno tekmo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ženska tekma brez slovenskega pečata

Po zmagi v četrtek v sprintu je Elvira Öberg tokrat ugnala drugouvrščeno Italijanko Dorotheo Wierer, tretja pa je bila Francozinja Julia Simon. Slovenk danes po slabšem nastopu v četrtek ni bilo med šestdeseterico najboljših s pravico nastopa.

V izjemno zanimiv preizkušnji z majhnim številom strelskih napak je Elvira Öberg postanka leže opravila brezhibno. Po prvem streljanju stoje pa se je z novo ničlo odlepila od tekmic, ki so grešile. Na zadnjem postanku je bila prav tako brezhibna in zanesljivo slavila zmago.

Noge niso bile najboljše, a je ohranila mirne živce

"Že na ogrevanju, pa tudi kasneje v prvem krogu sem čutila, da danes nimam najboljših nog. Za vsak meter sem se borila. A skušala sem ohraniti mirne živce in opraviti najbolje. Svoje sem nato opravila na strelišču. Res sem zelo zadovoljna sama s sabo, ker sem s startno številko 1 zadela vseh 20 tarč. To danes ni le zmaga. To je to, kjer si želim biti. Iz dneva v dan lahko zdaj prikažem svojo formo," je po zmagi povedala mlada Švedinja.

Za 23-letno Švedinjo je bila to druga letošnja zmaga na zasledovanju. V vseh disciplinah ima po novem sedem zmag, od tega tri v tej sezoni.

Drugo mesto je z zaostankom 17,6 sekunde zasedla Dorothea Wierer, ki je zgrešila enkrat in zanesljivo ubranila drugo mesto v zadnjem krogu. Tretja pa je bila z dvema strelskima napakama Julia Simon, potem ko je v zadnjem krogu z dovolj dobrim tekom odbila napade tekmic za seboj. Ciljno črto je prečkala 22,4 sekunde za Öberg.

* Izidi:
- ženske, zasledovanje (10 km):
 1. Elvira Öberg (Šve)             29:41,6 (0)
 2. Dorothea Wierer (Ita)           + 17,6 (1)
 3. Julia Simon (Fra)                 22,4 (2)
 4. Paulina Batovska Fialkova (Slk)   31,0 (2)
 5. Marketa Davidova (Češ)            34,7 (1)
 6. Linn Persson (Šve)                36,2 (1)
...

- svetovni pokal, skupno (10):
 1. Julia Simon (Fra)                   606 točk
 2. Elvira Öberg (Šve)                  575
 3. Denise Herrmann-Wick (Nem)          432
 4. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)    413
 5. Dorothea Wierer (Ita)               411
 6. Linn Persson (Šve)                  404
...
36. Polona Klemenčič (Slo)               83
47. Anamarija Lampič (Slo)               45
...

Preberite še:

Pokljuka svetovni pokal šprint moški Jakov Fak
Sportal Norvežani razred zase, Faka prvi strel stal deseterico
Jakov Fak, Pokljuka
Sportal "Ne bi rad uporabil preostrih besed, kot sta katastrofalno ali zanič, ampak …"
Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Sturla Holm Laegreid
Sportal V čem je skrivnost norveške prevlade? "Tega vam ne smemo povedati!"
Ne spreglejte