Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
16. 10. 2019,
10.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

3

Natisni članek

Hannes Reichelt doping svetovni pokal

Sreda, 16. 10. 2019, 10.28

4 leta, 6 mesecev

Hannes Reichelt

Avstrijski smukač ni sledil slovenskima grešnikoma

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

3

Hannes Reichelt | Hannes Reichelt si je oddahnil. | Foto Getty Images

Hannes Reichelt si je oddahnil.

Foto: Getty Images

Na pragu nove smučarske sezone je avstrijski specialist za hitri disciplini Hannes Reichelt doživel veliko olajšanje, potem ko so bili tudi uradno ovrženi vsi sumi o njegovi vključitvi v dopinško mrežo iz afere Aderlass.

"Hannes Reichelt je nedolžen," sporočajo avstrijski mediji in navajajo, da je bil postopek proti 29-letnemu solnograškemu smučarju, ki so ga povezovali z zloglasno afero Aderlass, tudi uradno končan. Primer je opuščen. "Vrnili so mi tudi mobitel, ki so mi ga tedaj zasegli. Končno ga imam. Vesel sem, saj sem malo skopuški," se je ob tem pošalil dolgoletni avstrijski reprezentant, ki je v obsežni zgodbi dočakal povsem drugačen epilog kot slovenska kolesarja Kristijan Koren in Borut Božič. Donedavna člana Bahrain Meride (Koren kot kolesar, Božič kot športni direktor) sta bila namreč po tem, ko sta bila spoznana za kriva zlorabe dopinških pravil, pretekli teden suspendirana do maja 2021. Sledila je še odpoved delodajalca.

Hannes Reichelt | Foto: Sportida Foto: Sportida Vroči majski dnevi

Spomnimo, ob koncu maja se je pod drobnogledom obsežne dopinške preiskave, ki je zatresla tek na smučeh in kolesarstvo, znašel tudi Reichelt. "Ne vem, od kod izvira ta zgodba. Vem le, da nisem užival nič prepovedanega. Prav nasprotno, za vsako zdravilo proti kašlju preverim, kaj vsebuje," je v odzivu za Kronen Zeitung takrat dejal smukač, sicer svetovni superveleslalomski prvak iz leta 2015 in zmagovalec trinajstih tekem svetovnega pokala. Omenjeni časnik je ob tem namigoval, da se je v preiskavi znašel zaradi sodelovanja s tekaškim trenerjem Geraldom H. Najbrž gre za Geralda Heigla. Reichelt je priznal, da ga pozna še iz šolskih dni in da mu je pripravljal kondicijske programe, nikoli pa mu naj ne bi ponudil nič nezakonitega.

"Izgubil sem tla pod nogami"

"Izgubil sem tla pod nogami, ko sem izvedel, kaj je razlog za zaslišanje. Tudi moji družini ni lahko," je takrat dejal Reichelt. "Vse zanikam. Tega ne počnem. Vedno sem se trudil, da bi bil moj šport čist. Doping je škodljiv za zdravje. To je tudi goljufija. Vzgojen sem bil v drugačnem duhu," je dejal Avstrijec in izrazil upanje, da bo v kratkem prišel do obremenilne dokumentacije, nato pa dokazal, da "nikoli ni kršil pravil". Zdaj je to tudi dokazal. V sezono 2019/20 bo vstopil kot čist športnik. Priznava pa, da so se zadnji meseci zanj vlekli v nedogled.

Henrik Kristoffersen
Sportal Viking na svoji poti: Na prvi tekmi brez najboljšega, nato pa ...
Conor Dwyer
Sportal Severnoameriški šport pretresa nov dopinški škandal, in to kakšen!
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec v sezono kot tretji veleslalomist sveta
Marko Vukićević
Sportal Ljubljančan v srbskem dresu okreva po poškodbi
Ne spreglejte