Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
13. 7. 2020,
13.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

tenis Naomi Osaka

Ponedeljek, 13. 7. 2020, 13.01

3 leta, 9 mesecev

To dekle dejansko nekaj tudi naredi

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Naomi Osaka | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Naomi Osaka, nekdanja prva teniška igralka sveta, je okrcala vse tiste, ki pravijo, da so Kitajci glavni krivci, da imamo v svetu pandemijo koronavirusa. S tem je verjetno nekaj puščic usmerila tudi v ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Donald Trump | Foto: Getty Images Donald Trump Foto: Getty Images Številke niso najbolj optimistične

Koronavirus je pred meseci izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan. Naomi Osaka je na družbenih omrežjih pokazala podporo azijskim in temnopoltim ljudem. Drugim še posebej, potem ko je Georgea Floyda usmrtil policist. Na ulicah danes lahko še vedno vidimo rasistične opazke, številke glede koronavirusa pa niso najbolj optimistične.

Donald Trump s svojimi izjavami dvigne še nekaj dodatnega prahu. Ameriški predsednik je pred kratkim v Oklahomi izjavil, da ne gre za tako nevaren virus, kot nekateri trdijo.

"Mimogrede, gre za bolezen, ki ima brez dvoma več imen, kot katerakoli bolezen v zgodovini. Lahko jo imenujem 'kung flu'. Lahko jo imenujem v 19 različicah. Mnogi jo imenujejo virus, kar tudi je. Mnogi jo imenujejo gripa. Kakšna je razlika?" se je vprašal Trump.

"Ampak poslušajte me"

Naomi Osaka, katere mama je Japonka, oče pa prihaja s Haitija, se je odločila, da pošlje jasno sporočilo prek Twitterja.

"Ampak ... ampak poslušajte me. Nehajte nadlegovati azijsko skupnost zaradi covid-19," je zapisala 22-letna Japonka, ki je v svoji kratki športni karieri zmagala na dveh turnirjih za grand slam (OP Avstralije 2019, OP ZDA 2018).

Japonka dejansko tudi nekaj naredi za boj proti koronavirusu

Osaka ni ena od tistih, ki samo govorijo, ampak je aktivna pri preprečevanju koronavirusa. Skupaj s sestro je oblikovala posebne maske. Namen je zbiranje denarja za Unicef pri pomoči v boju proti koronavirusu.

"V ZDA sem videla, da vsi nosijo enake maske. Spominjam se, da so na Japonskem, še preden se je zgodila situacija s koronavirusom, vsi nosili maske in da so bile kot nekakšen modni dodatek. Zato sem si želela narediti masko, ki ne bi bila namenjena samo zaščiti, ampak bi jo lahko uporabili kot modni dodatek," je za Vogue povedala Osaka. Maske so zelo hitro razprodali, Naomi pa je sporočila, da bodo kmalu na voljo nove.

"Živijo vsem, maske so razprodane. Trenutno delamo nove zaloge (za tiste, ki so zunaj Japonske). Videla sem, da je bilo kar nekaj zmede glede naročanja. Hvala, rada vas imam. Sproti vas bom obveščala," je sporočila Osaka.

Novak Đoković
Sportal Đoković je plačal za naivnost: Rekel mi je, da je imel solze v očeh
Simona Halep
Sportal Druga igralka sveta: To je bil najdaljši premor v mojem življenju
Novak Đoković
Sportal Novak Đoković prvič po okužbi spregovoril o kritikah in napadih nanj
Ne spreglejte