Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
15. 7. 2023,
17.22

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Wimbledon

Sobota, 15. 7. 2023, 17.22

9 mesecev, 3 tedne

Wimbledon (WTA), finale

Letos zmagovalka Wimbledona, lani pa je tam bila še kot turistka

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Marketa Vondroušova | Marketa Vondroušova je letošnja zmagovalka Wimbledona. | Foto Guliverimage

Marketa Vondroušova je letošnja zmagovalka Wimbledona.

Foto: Guliverimage

Marketa Vondroušova je zmagovalka letošnjega teniškega Wimbledona, potem ko je v finalu po dveh nizih premagala Ons Jabeur z izidom 6:4, 6:4. To je zanjo prva lovorika za grand slam.

Marketa Vondroušova je v odprti eri postala prva igralka, ki je osvojila turnir v Wimbledonu kot nepostavljena igralka. "Ne vem, kaj se dogaja, in občutek je izjemen. Po vsem tem, kar sem prestala. Lani sem imela mavec na roki, tako da je neverjetno, da stojim tukaj. Tenis je nor," je uvodoma povedala nova zmagovalka Wimbledona, ki je lani zaradi operacije zapestja v Wimbledon prišla kot gledalka in turistka.

"Vrnitve niso lahke. Nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Igrala sem na manjših turnirjih in upala, da se bom vrnila na pravo raven. In to se mi zdaj dogaja. Rada bi si zahvalila svojemu trenerju in vsem drugim. Moja mlajša sestra joka tam zgoraj," je takoj po zmagi razlagala presrečna Marketa.

Razočarana Ons Jabeur | Foto: Guliverimage Razočarana Ons Jabeur Foto: Guliverimage

Vrnila se bom

Na drugi strani smo lahko videli solze in veliko razočaranje Ons Jabeur. "To je težko, zelo težko. Na fotografijah bom videti grdo. Mislim, da je to moja najbolj boleča zmaga v karieri. Ne vem, danes bo zame težek dan, ampak ne bom obupala, vrnila se bom še močnejša. Ta turnir je zame neverjeten in želim si nadaljevati do konca. Rada bi se zahvalila svoji ekipi, ki vedno verjame vame, in nekega dne nam bo uspelo. To vam obljubim," je v solzah povedala Ona Jabeur.

Marketa Vondroušova je dobila prvi niz s 6:4. | Foto: Guliverimage Marketa Vondroušova je dobila prvi niz s 6:4. Foto: Guliverimage

Tunizijka je začela zelo agresivno, a naredila je preveč napak

Uvod srečanja je pripadel Ons Jabeur, ki ji je že v drugi igri uspel brejk, povedla je z 2:0. A Vondroušova je v tretji igri nasprotnici vzela servis nazaj in izid znižala na 1:2.  V četrti igri je Ons pokazala prve frustracije. Besno se je udarjala po stegnu, ko je zgrešila udarec. Četrto, maratonsko igro je dobila Čehinja in izenačila na 2:2.

V šesti igri je Jabeurjeva spet ustvarila pritisk na nasprotnico in ji odvzela servis brez izgubljene točke ter povedla s 4:2. V sedmi igri smo videli isti scenariji, ko je Vondroušova Tunizijki spet odvzela servis brez izgubljene točke in znižala izid na 3:4. V naslednji igri pa je Vondroušova izenačila na 4:4.

V nadaljevanju je Ons Jabeur popustila v igri, to pa je Čehinja znala izkoristiti. V deveti igri je nasprotnici spet odvzela igro, deseto igro pa je na svoj servis dobila brez izgubljene točke. Prvi niz je na koncu dobila s 6:4, ta pa je trajal 45 minut.

Ons Jabeur je še drugič zapored izgubila v finalu. | Foto: Guliverimage Ons Jabeur je še drugič zapored izgubila v finalu. Foto: Guliverimage

Tudi v drugem nizu je odločala deseta igra

Marketa Vondroušova je zelo dobro začela drugi niz, ko ji je že v prvi igri uspel brejk. Sicer z nekaj pomoči Tunizijke, ki je grešila, je dobila prvo igro drugega niza in povedla z 1:0. Čehinja je v drugi igri imela vodstvo s 40:0 in možnost, da bi povedla z 2:0. Ons je vendarle uspel preobrat, dobila je drugo igro in izenačila na 1:1. V naslednji igri pa je že imela vodstvo 2:1. V četrti igri je Ons potrdila brejk in povedla s 3:1.

A njeno veselje ni trajalo prav dolgo, saj Vondroušova v peti igri spet dobila igro na servis nasprotnice in znižala izid na 2:3. V šesti igri je bil izid že 3:3. V deveti igri smo lahko pri 28-letnici videli razpad sistema, ko je naredila kar nekaj napak. Temu sta sledila izguba servisa in vodstvo Vondroušove s 5:4. V deseti igri je bila Čehinja še enkrat več suverena, drugi niz je dobila s 6:4 in s tem prišla do wimbledonskega naslova. Dvoboj se je končal po vsega eni uri in 22 minutah.

Ons Jabeur in Marketa Vondroušova. | Foto: Guliverimage Ons Jabeur in Marketa Vondroušova. Foto: Guliverimage Še lani je bila v Wimbledonu kot gledalka in turistka

Za Čehinjo je zanimivo, da je bila lani v Wimbledonu kot turistka, potem ko je morala iti na operacijo zapestja in je na turnir prišla spodbujat svojo najboljšo prijateljico Mirjam Bjorklund. "Imela sem mavec. Bilo je po operaciji. Da, skoraj šest mesecev nisem mogla igrati, tako da je bilo zame kar težko," se je še pred finalnim dvobojem tistega časa spominjala 24-letna teniška igralka.

V nedeljo nas čaka moški finale

V nedeljo je v Wimbledonu na sporedu moški finale. Tam se bosta pomerila Carlos Alcaraz in Novak Đoković. Prvi in drugi igralec sveta.

Preberite še:

Marketa Vondroušova
Sportal Prvi polfinale razočaral, drugi navdušil: izjemen preobrat Ons Jabeur
Novak Đoković
Sportal Đoković po suvereni zmagi do novega rekorda in poslastice v finalu
 
Ne spreglejte