Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
18.38

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

tenis Grand Slam Arina Sabalenka Ons Jabeur Marketa Vondrousova Jelina Svitolina Wimbledon

Četrtek, 13. 7. 2023, 18.38

9 mesecev, 3 tedne

Wimbledon (WTA), 11. dan

Prvi polfinale razočaral, drugi navdušil: izjemen preobrat Ons Jabeur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Marketa Vondroušova | Marketa Vondroušova se je uvrstila v svoj drugi finale na grand slamih. | Foto Reuters

Marketa Vondroušova se je uvrstila v svoj drugi finale na grand slamih.

Foto: Reuters

Finalistki teniškega grand slama v Wimbledonu sta Marketa Vondroušova in Ons Jabeur. Čehinja je v prvem polfinalu po vsega uri in 16 minutah v dveh nizih premagala Ukrajinko Jelino Svitolino. V drugem polfinalu je Tunizijka izgubila prvi niz, v drugem zaostajala z 2:4, nato pa proti Belorusinji Arini Sabalenki uprizorila izjemen preobrat in dvoboj dobila s 6:7, 6:4, 6:2.

Jelina Svitolina
Sportal Mamica, ki je šokirala Wimbledon, si je najprej privoščila pivo #video

Prvi polfinale odločen po vsega uri in 16 minutah

Jelina Svitolina | Foto: Reuters Jelina Svitolina Foto: Reuters Jelina Svitolina osem mesecev po rojstvu prvega otroka igra kot prerojena. Pred polfinalnim dvobojem je veljala za favoritinjo, ne nazadnje je pred štirimi leti že igrala v polfinalu na sveti travi. Dodatno motivacijo ji dajejo mladi ukrajinski navijači, ki jo spremljajo od doma, kjer že več kot leto poteka vojna. Nasproti ji je stala Marketa Vondroušova, ki se do letos v Wimbledonu še ni prebila dlje kot v drugi krog. Še nikoli v odprti dobi tenisa se ni zgodilo, da bi v finale Wimbledona prišla nepostavljena igralka.

Marketa Vondroušova  | Foto: Reuters Marketa Vondroušova Foto: Reuters A dvoboj je bil nato povsem drugačen: do 2:2 v prvem nizu še izenačen, nato pa je Svitolina trikrat zapored izgubila svoj servis in Vondroušova je niz dobila s 6:3. S še dvema brejkoma je Čehinja v drugem povedla s 4:0 in zdelo se je, da bo dvoboj odločen v manj kot eni uri. Nato je Ukrajinka le pokazala igro z uvodnih dvobojev letošnjega Wimbledona, a dvoboja vendarle ni mogla več spreobrniti. Tudi v drugem nizu je izgubila s 3:6 in po uri in 16 minutah se je Čehinja uvrstila v svoj drugi finale na grand slamih. Danes 24-letna teniška igralka iz mesteca Sokolov v bližini Loketa, kjer bo ta konec tedna dirka za svetovno prvenstvo v motokrosu, je pred štirimi leti že igrala v finalu Rolanda Garrosa.

"Ne morem verjeti. Bila sem zelo nervozna," je bila tako med dvobojem kot po veliki zmagi povsem iz sebe Čehinja, ki lani zaradi poškodbe pol leta ni igrala. "Jelina je velika borka in dobra oseba. Tako težko je bilo."

Ukrajinka Ljudmila Kičenok in Hrvat Mate Pavić sta zmagovalca turnirja mešanih parov v Wimbledonu. V finalu sta premagala belgijsko-kitajsko navezo Joran Vliegen/Xu Yifan s 6:4, 6:7 in 6:3.  Tridesetletna Kičenok je zmago posvetila ukrajinskemu narodu, "ki se bori za svobodo," je dejala ob podelitvi in prejela dolg in stoječ aplavz publike na centralnem igrišču. Zanjo je to prvi naslov na grand slam turnirjih, Pavić pa ima zdaj tri naslove v mešanih parih in tri v dvojicah.

Ons Jabeur v finale po velikem preobratu

Ons Jabeur | Foto: Reuters Ons Jabeur Foto: Reuters

Arina Sabalenka | Foto: Reuters Arina Sabalenka Foto: Reuters Veliko boljši tenis pa smo spremljali v drugem polfinalu med Ons Jabeur, že lani finalistko Wimbledona, in Arino Sabalenko, letošnjo zmagovalko OP Avstralije. Igralki sta od prvega kroga igrali zelo dobro in izenačen je bil tudi njun dvoboj. Samo prvi niz je trajal eno uro, po podaljšani igri ga je s 7:6 dobila Sabalenka. V drugem je Jabeurjeva zaostajala že z 2:4 in finale se je nasmihal njeni nasprotnici, a ji je nato uspel izjemen preobrat. Dvakrat zapored je Sabalenki odvzela servis in niz dobila s 6:4. V tretjem nizu je odločila šesta igra, v kateri je Tunizijki uspel naslednji brejk. Osma in deveta igra sta bili zelo izenačeni, nekoliko boljše poteze pa so uspele Ons Jabeur, ki je tako za preboj v finale niz dobila s 6:3. Dvoboj je trajal dve uri in 22 minut.

"Sem brez besed in hvaležna občinstvu, da je verjelo vame in me podpiralo. Nekoč bi zagotovo izgubila ta dvoboj, zdaj, ko veliko časa posvečam mentalni pripravi, pa sem verjela vase in bila ves čas zbrana. Marketa Vondroušova me je letos že dvakrat premagala, zato upam, da se ji oddolžim v finalu," je po zmagi dejala Jabeurjeva, sicer šesta igralka svetovne jakostne lestvice.

Wimbledon, WTA, polfinale:

Jelina Svitolina (Ukr) : Marketa Vondroušova (Češ) 3:6, 3:6
Ons Jabeur (Tun, 6) : Arina Sabalenka (Blr, 2) 6:7, 6:4, 6:2

Novak Đoković, Carlos Alcaraz
Sportal Kdo in zakaj je Đokovića snemal na treningu? #video
Ons Jabeur
Sportal Afričanka se je maščevala zmagovalki Wimbledona
Ne spreglejte