Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
19.44

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

Danil Medvedjev Carlos Alcaraz Jannik Sinner Novak Đoković Wimbledon

Petek, 14. 7. 2023, 19.44

9 mesecev, 3 tedne

Wimbledon (ATP), 12. dan

Đoković po suvereni zmagi do novega rekorda in poslastice v finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Novak Đoković | Novak Đoković se je uvrstil v veliki finale. | Foto Reuters

Novak Đoković se je uvrstil v veliki finale.

Foto: Reuters

Srb Novak Đoković je v polfinalu teniškega turnirja v Wimbledonu s 6:4, 6:4 in 7:6 (4) ugnal Italijana Jannika Sinnerja in se še 35. uvrstil v veliki finale na turnirjih za grand slam. Njegov tekmec v nedeljskem finalu bo Španec Carlos Alcaraz, ki je v drugem polfinalu s 6:3, 6:3 in 6:3 izločil Rusa Daniila Medvedjeva.

Novak Đoković, Carlos Alcaraz
Sportal Kdo in zakaj je Đokovića snemal na treningu? #video

Lani je bil v četrtfinalu Wimbledona Jannik Sinner le en niz oddaljen od velike zmage proti Novaku Đokoviću, a je Srbu na koncu uspelo zmagati, tokrat pa je bil italijanski igralec daleč od uspeha. Đoković je tokrat dvoboj dobil brez oddanega niza in se uvrstil v nedeljski finale. Srb je igral že svoj 46. polfinale na turnirjih velike četverice in se je s tem izenačil z Rogerjem Federerjem, v nedeljo pa bo igral v svojem že 35. finalu na turnirju za grand slam, s tem pa je postavil absolutni rekord v tem športu.

Za Đokovića je to peti zaporedni finale in deveti skupno v karieri v Wimbledonu, tekmeca je strl po dveh urah in 47 minutah. Kot prvi je v polfinalu serviral Đoković, Italijan si je sicer že v prvi igri priigral dve priložnosti za odvzem servisa, a je bil neuspešen. Zato pa je že v naslednji igri to uspelo Srbu, ki je ekspresno povedel z 2:0, nato pa do konca suvereno dobil vse igre na svoj servis in prvi niz dobil s 6:3. Tudi v drugem nizu je Đoković hitro prišel do brejka, potem ko je dobil tretjo igro v drugem nizu, ko je serviral Sinner. Ta igra pa je bila na koncu dovolj, da je drugi niz dobil s 6:4.

Jannik Sinner je izgubil še tretji medsebojni dvoboj z Đokovićem. | Foto: Reuters Jannik Sinner je izgubil še tretji medsebojni dvoboj z Đokovićem. Foto: Reuters

Italijan je bil zelo blizu osvojenemu nizu v tretjem, ko je vodil s 5:4 in imel dve zaključni žogici, a se je Đoković rešil. Po izenačenju pa je v podaljšani igri Sinner spet vodil (3:1), a je na koncu le slavil favorizirani drugi nosilec, Sinner pa je tako v svojem prvem polfinalu ostal praznih rok. Za igralca je bil to tretji medsebojni dvoboj, vse tri pa je dobil Beograjčan. Đoković se bo v nedeljo boril za 24. lovoriko na turnirjih velike četverice. Samo v Wimbledonu pa lovi osmo zmago, s katero bi se po številu uspehov na travnatih terenih All England Cluba izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem.

Obenem je danes Đoković dosegel 34. zaporedno zmago v Wimbledonu, zadnji poraz je doživel v četrtfinalu leta 2017. "Trije zelo tesni nizi, Jannik je bil blizu, vesel sem, da se je tako razpletlo. V tretjem nizu sem čutil malo pritiska, Jannik je eden najboljših iz generacije, ki prihaja. Verjamem, da igram najboljši tenis, ne gledam na starost, pri 36 se počutim zelo dobro in še vedno sem zelo motiviran," je takoj po dvoboju na igrišču dejal srbski zvezdnik.

Alcaraz do gladke zmage

V drugem polfinalu sta se pomerila Carlos Alcaraz in Daniil Medvedjev, zadnja dva zmagovalca OP ZDA. Uspešnejši je bil Španec, ki je slavil s 6:3, 6:3 in 6:3 ter se prvič uvrstil v finale Wimbledona, kjer bo lovil svojo drugo zmago na turnirjih za grand slam, potem ko je zmagal na lanski izvedbi odprtega prvenstva ZDA. Za igralca je bil to tretji medsebojni obračun, drugič je slavil Alcaraz.

Carlos Alcaraz se je uvrstil v svoj prvi finale v Wimbledonu. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz se je uvrstil v svoj prvi finale v Wimbledonu. Foto: Reuters

V današnjem polfinalu prvopostavljeni Španec ni imel težav z ruskim tekmecem, tretjim nosilcem. V prvih dveh nizih je dvoboj presenetljivo zlahka nadzoroval, le v tretjem je Medvedjev za hip nakazal, da bi lahko naredil kaj več. A po brejkih in znižanjih na 2:3 in 3:4 je Španec spet stopil na plin in dvoboj dokončal po manj kot dveh urah.

"Igrati finale tu v Wimbledonu je zame nekaj neverjetnega. Bil sem zelo osredotočen, pokazal sem svoj najboljši tenis v tem trenutku. Rad pa bi pokazal svoj najboljši obraz v finalu," je v prvi izjavi na igrišču dejal Alcaraz in na vprašanje o tekmecu v finalu odvrnil: "On je seveda največji, toda boril se bom. Verjamem vase in verjamem, da ga lahko premagam."

Nedeljska finalista sta se letos že pomerila v polfinalu Rolanda Garrosa, takrat je Đoković zmagal v štirih nizih.

Wimbledon, polfinale

Novak Đoković (Srb/2) – Jannik Sinner (Ita/8) 6:3, 6:4, 7:6 (4);
Carlos Alcaraz (Špa/1) - Danil Medvedjev (Rus/3) 6:3, 6:3, 6:3.

Preberite še:

Marketa Vondroušova
Sportal Prvi polfinale razočaral, drugi navdušil: izjemen preobrat Ons Jabeur
Ons Jabeur
Sportal Đokovića je pozvala, naj je ne posnema več

 

Ne spreglejte