Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
9. 12. 2019,
20.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Rafael Nadal

Ponedeljek, 9. 12. 2019, 20.30

4 leta, 4 mesece

Rafael Nadal, kritike

Rafael Nadal se spopada s hudimi kritikami in obtožbami #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Rafael Nadal, trenutno najboljši teniški igralec na svetu, se je pred dnevi v Manacoru, svojem domačem kraju, znašel pod plazom kritik. Največji kamen spotike je njegova teniška akademija, ki jo Španec želi še razširiti. Rafa je bil zaradi obtožb užaljen in prizadet, z odprtim pismom se je odzval na (ne)upravičene kritike.

Leta 2016 je na odprtje akademije prišel tudi Roger Federer. | Foto: Gulliver/Getty Images Leta 2016 je na odprtje akademije prišel tudi Roger Federer. Foto: Gulliver/Getty Images Po novem bi imela akademija 45 igrišč, bazen …

Rafael Nadal je leta 2016 na domači Majorki odprl teniško akademijo. Kot kaže, je bila to prava poteza, saj jo želi v bližnji prihodnosti še razširiti. To pa ni najbolj pogodu nekaterim skupinam in vladnim osebam v regiji. Predvsem se je nanj spravil Miguel Oliver, župan Manacorja, kraja, iz katerega prihaja Rafa.

Devetnajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam bi akademijo razširili za 54 odstotkov, kar pomeni, da bi imeli zdaj 45 igrišč. Razširjeni športni center bi imel tudi nogometno igrišče, bazen, velik fitnes center, med drugim tudi hotel za 200 ljudi. Nadal je od upravnega sveta Balearskih otokov, pod katerega spada tudi mesto Manacor, že dobil vsa dovoljenja. Župan meni, da se je Nadal odločil za takšno pot, da bi se izognil občinskim zakonom.

Rafael Nadal
Sportal Ni slabo, zaslužil skoraj 15 milijonov evrov #video

Očitajo mu, da ni plačal vseh stroškov. Rafa to odločno zanika. | Foto: Reuters Očitajo mu, da ni plačal vseh stroškov. Rafa to odločno zanika. Foto: Reuters

Moti jih, ker niso imeli nobene besede

"Med Nadalom in mestnim svetom ni bilo nobene povezave. Že s prejšnjim županom se ni pogovarjal in tudi z menoj se ni," je za El Confidencial povedal Miguel Oliver. "Paradoks je, da je športni objekt v Manacorju, vendar lokalna družba in mestni svet nista pri tem imela nobene besede," je še povedal župan, ki razkril, da je pred dnevi dobil dokumentacijo za širitev objekta in da mu ni preostalo drugega, kot da jo podpiše.

Oliver med drugim trdi, da Nadalova akademija ni plačala vseh stroškov, kot sta na primer davek na nepremičnine in pristojbine za odvoz smeti. Te besede je za nekatere medije zanikal.

Obtožbe se ga zelo prizadele

Po teh obtožbah je prvi igralec sveta v javnost poslal odprto pismo in zapisal, da so vse obtožbe proti njemu popolnoma neresnične, ob tem pa predložil vse pristojbine, ki jih je njegova akademija od leta 2016 plačevala.

"Vedno sem poskušal biti pošten in spoštovati vsa pravila igre. Tako kot vsakega tudi mene boli, če me neupravičeno napadajo in na ta način želijo očrniti moje ime. Iskreno, ko vse skupaj berem in poslušam, je to zame zelo boleče in žaljivo. Morda ljudjem ni všeč, na kakšen način sem predstavljal mesto Manacor, ampak ni dvoma, da sem to želel narediti na najboljši način … Vedno sem bil tam, ko me je Manacor potreboval."

Rafael Nadal
Sportal Z dejanjem je v jok spravil Rafaela Nadala #video

"Tako kot vsakega tudi mene boli, če me neupravičeno napadajo in želijo tako očrniti moje ime."  | Foto: Reuters "Tako kot vsakega tudi mene boli, če me neupravičeno napadajo in želijo tako očrniti moje ime." Foto: Reuters

Akademijo bi lahko postavil kjerkoli, a se je odločil za domači kraj

Župan je med drugim dejal, da teniška akademija ekonomsko slabo vpliva na okolico, saj menijo, da bi s širitvijo športnega centra morali zapreti nekatera lokalna podjetja. S tem pa bi se dvignila stopnja brezposelnosti.

Nadal na podlagi tega zapisal, da je imel akademijo možnost postaviti na veliko drugih lokacijah po svetu, vendar se je odločil za domači kraj, čeprav ekonomske razmere niso najbolj idealne. V nasprotju s trditvami župana pa Nadal meni, da je okrepil lokalno gospodarstvo.

Nadal je večkrat pomagal domačemu kraju, tudi v hudih poplavah

Na akademiji je trenutno zaposlenih 300 ljudi in kadarkoli je mogoče, vključuje lokalna podjetja, izdelke in materiale. Ob tem je omenil še veliko drugih primerov, kjer je pomagal domačem kraju. Pred leti je ponudil finančno pomoč za avditorijiski projekt, prav tako je osebno pomagal leta 2018, ko je njegove kraje prizadelo močno neurje.

"Nisem se zlagal"

Že dan po objavi odprtega pisma enega najboljših igralcev vseh časov, se je v radijskem intervjuju spet oglasil župan. "Takoj moram povedati, da se nisem nič lagal. Akademija je legalna, ampak to ne pomeni, da so bil vse procedure pravilne. Vse, kar lahko rečemo je, da je akademija v urbanističnem načrtu," je povedal Miguel Oliver, ki je poleg tega dejal, da ima informacije, da nekateri zaposleni v Nadalovi akademiji niso zadovoljni.

Rafael Nadal
Sportal Španci zmagovalci Davisovega pokala
Ne spreglejte