Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
21. 4. 2020,
13.36

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

tenis Wimbledon WTA Kaja Juvan

Torek, 21. 4. 2020, 13.36

4 leta

Kaja Juvan, intervju

Največji šok je bil, ko so odpovedali Wimbledon #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Kaja Juvan | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

"Tudi če ne bo letos, bo pa naslednje leto, samo da smo zdravi," je naš pogovor zaključila Kaja Juvan, ena najbolj perspektivnih igralk pri nas in v svetu. S Kajo smo se pogovarjali o njenem preživljanju časa med karanteno. Vedno željna novih izzivov se je v tem času lotila tudi nekaj novih, zanimivih stvari.

Kaja Juvan je letošnjo sezono komaj čakala, saj naj bi bilo to njeno prvo leto, kjer bi celo sezono igrala na turnirjih najvišje ravni. Njene načrte je prekrižal koronavirus, a kot nam je povedala, se s karanteno dobro spoprijema in kot 19-letno dekle na ves položaj gleda zelo zrelo. Na njeno srečo in srečo vseh ljubiteljev tenisa je pred dnevi prišla dobra informacija, saj so se s ponedeljkom pri nas odprla teniška igrišča. Teniška sezona (ATP, WTA) je prekinjena do 18. julija. A bolj kot ne je jasno, da najboljše igralke in igralci še nekaj časa ne bodo mogli igrati na teniških turnirjih.

Kaja Juvan že dolga leta sodeluje z Robijem Cokanom. Pomembno vlogo igrata tudi kondicijski trener in psihologinja. | Foto: Ana Kovač Kaja Juvan že dolga leta sodeluje z Robijem Cokanom. Pomembno vlogo igrata tudi kondicijski trener in psihologinja. Foto: Ana Kovač

Se spominjate, kdaj ste imeli tako dolg teniški premor?
Mislim, da še nikoli nisem imel tako dolgega premora. Sicer te čase v redu preživljam. Zdaj opažam, da smo potrpežljivi. Zdi se mi, da bolj ko razmišljaš, koliko časa bo vse skupaj trajalo, več je potem tudi stresa. Jaz se trenutno osredotočam na kondicijske treninge. Pravzaprav zdaj delam stvari, ki jih pred tem nisem mogla.

Ravno to sem vas želel vprašati. Ste v tem času pridobili kakšen nov hobi?
Začela sem se učiti ukulele (instrument, ki spominja na majhno klasično kitaro, op. p.). Počasi napredujem, delam tudi krajše videe na "tiktoku", ampak mislim, da bom to dala na stran, ker je preveč stresno. Preveč je dela (smeh, op. p.). Učim se tudi za CPP (cestnoprometni predpisi, op. p.), da bom potem lahko šla delat izpit za avto. Skratka, ni mi hudega.

Kako potekajo treningi doma in kako se prilagajate trenutni situaciji?
Dokler sem lahko, sem delala s trenerjem. Ko tega nisem mogla več, smo komunicirali po telefonu. Torej on sestavi trening, jaz treniram. Kar se tenisa tiče, poskušam trenirati na steni. Robi (Cokan op. p.) mi da vaje za občutek, saj drugih možnosti ni. Mislim, da ni treba skrbeti, saj bomo imeli dovolj časa, da se pripravimo.

Najbolj hudo ji je bilo, ko so odpovedali Wimbledon. | Foto: Gulliver/Getty Images Najbolj hudo ji je bilo, ko so odpovedali Wimbledon. Foto: Gulliver/Getty Images Prej ste dejali, da poskušati biti precej osredotočeni. So bili trenutki, ko vam je bilo težko?
Jaz mislim, da je imel v tem času že vsak krizo. Zaradi takšnega ali drugačnega razloga. Mislim, da je bil največji šok, ko so odpovedali turnir v Wimbledonu. Takrat je bilo kar hudo. Zdi se mi, da smo vsi nekako upali, da bodo Wimbledon izpeljali. Težko je tudi, ko se vsi pogovarjajo, ali letošnja sezona sploh bo. To je malo naporno, ampak v tem trenutku se poskušam osredotočiti na druge stvari oziroma se poskusim zamotiti. Sproti se prilagajamo in mislim, da ko si cele dneva doma, da brez krize ne gre. Sicer imamo zdaj toliko tehnologije, da se lahko pogovarjamo …

Je zdaj več časa za pogovore s prijatelji?
Zdaj se ne dogaja prav veliko, tako da ni veliko tem za pogovor. Malo več slikam, več časa imam za hišna opravila in psa. Lotila sem se tudi sestavljanke, kakšen film si ogledam … Veliko je načinov, kako si lahko krajšamo čas. Igram tudi namizni tenis, kar je najbližje tenisu (smeh, op. p.).

Rekli ste, da nekako v negotovosti čakate, ali sezona sploh bo. Kako vi gledate na prihodnost letošnje teniške sezone? Vaš trener je dejal, da upa, da bi lahko izpeljali OP ZDA.
Pogovarjala sem se z dekleti, ampak trenutno se nič ne ve. Težko je potovati. Po informacijah, ki nam jih dajejo, kaže, da bi se lahko začelo avgusta ali pa sezone sploh ne bo. Jaz upam, da bomo šli julija lahko v neko normalno življenje, ampak verjetno znotraj države. Da so lahko organizirani teniški turnirji, mora biti normalno stanje po vsem svetu. Je pa možnost regionalnih tekem.

Najtežje bo začeti. | Foto: Gulliver/Getty Images Najtežje bo začeti. Foto: Gulliver/Getty Images

Kot kaže, boste lahko že kmalu stopili na igrišče. Kaj najbolj pogrešate z igrišč?
Jaz mislim, da bo največja težava, ker telo ni navajeno na takšne napore. Najtežje je stopiti na igrišče in priti v pogon, saj na začetku je bolečina po vsem telesu. Treba je biti še toliko bolj potrpežljiv. Sicer pa najbolj pogrešam tekmovanja oziroma tekmovalni stres, saj zato treniram. Malo pogrešam tudi teniške igrice za občutek.

Koliko časa boste potrebovali, da pridete nazaj, torej da boste spet samozavestni na igrišču? Tenisa zagotovo niste pozabili igrati, kajne?
Nazadnje sem imela štirimesečni odmor zaradi mature in približno vem, kaj me čaka. Upam, da mi bo zdaj lažje kot takrat, ko sem potrebovala dva tedna. Zdaj delam veliko vaj za kondicijo, tako da mislim, da bo trajalo en teden. Je pa res, da se nam tokrat nikamor ne mudi. Smo potrpežljivi in trenutno nima smisla hiteti.

Robi Cokan
Sportal "Hvala bogu, da je mimo" #video

Velikokrat se zgodi, da teniški igralci nimate časa za treniranje, saj ste veliko na poti in hodite s turnirja na turnir. Se vam zdi, da lahko ta čas izkoristite za kakšne izboljšave v tenisu?
Zagotovo. Novembra sem si nekoliko poškodovala gleženj, tako da sem morala izpustiti del pripravljalnega obdobja. Zagotovo je zdaj čas, da fizično postanem še močnejša in tudi teniško lahko napredujem. Mislim, da če bom kdaj v življenju imela največ časa za to, je to zdaj. Jaz vidim samo izboljšave, tudi s psihologinjo dosti pogosto delava mentalne treninge. Poskušam razmišljati pozitivno in res upam, da bomo lahko začeli igrati. Jaz bom pripravljena.

Kaja Juvan | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ko ste ravno omenili psihologinjo. Verjetno vam je ona v tem času veliko pomagala oziroma vam je pomagala prebroditi težke trenutke?
Zagotovo, ampak mislim, da vseeno niso tako težki časi. Seveda je dobro, če se z nekom pogovoriš in da ti nekdo pokaže svetlejšo plat. Veliko se govori o koronavirusu, ampak meni se zdi pomembno, da daš te stvari tudi na stran in se pogovarjaš tudi o čem drugem. Ona je zelo velik dejavnik pri tem, poleg tega je mentalni trening tako pomemben kot fizični trening. Zdaj imava čas delati stvari, ki jih prej nisva mogli. Tudi s tega vidika se bom lahko bolje pripravila kot kadarkoli prej. Zagotovo je zdaj čas za to.

Kako ste bili sicer zadovoljni z začetkom sezone. Vemo, da ste se uvrstili na glavni turnir OP Avstralije? Z začetkom sezone je zadovoljna. | Foto: Sportida Z začetkom sezone je zadovoljna. Foto: Sportida
Zdi se mi, da sem OP Avstralije dobro igrala, razen zadnjega dvoboja. Vse tri tekme (kvalifikacije OP Avstralije, op. p.) sem dobro odigrala. Zdi se mi super, da sem se uvrstila na glavni turnir in prvič sem začutila, da se res dobro počutim na trdi podlagi. Še bolje kot prej, kar se mi zdi zelo pomembno. Zdaj se spoznavam z res visoko ravnjo tenisa. Zdi se mi, da moraš včasih preboleti kakšen hud poraz, da lahko napadaš nove zmage. 

tenis, pesek
Sportal Treba bo pozabiti na poljubljanje in objemanje
Roger Federer, Rafael Nadal
Sportal "Kako mislite, da bomo igrali tenis? To je nepredstavljivo."
Ne spreglejte