SiolNET. Sportal Tenis
3,82

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Kronološka zgodba Novaka Đokovića

In odšel je … Se bo sploh še kdaj vrnil? #video

3,82

termometer

Novak Đoković
Novak Đoković, prvi teniški igralec, je štiri po odločitvi sodišča zapustil Avstralijo. Foto: Guliverimage

V nedeljo je po enajstih mučnih dneh padla odločitev, da mora Novak Đoković zapustiti Avstralijo, potem ko je zvezno sodišče odločilo, da ni upravičen do avstralskega vizuma. Cela zgodba se ni začela 6. januarja, ampak že veliko prej …

S tem, ko so Novaku Đokoviću v nedeljo dokončno prekinili vizum, je postalo jasno, da mora zapustiti deželo "tam spodaj". Po odločitvi sodišča se je vse skupaj zgodilo zelo hitro, saj je 34-letni Beograjčan štiri ure po tistem že zapustil Melbourne. S tem se je njegova letošnja avstralska zgodba končala.

Đoković letališče Foto: Reuters

Je dobil tudi triletno prepoved vstopa v Avstralijo?

Predčasno je zapustil deželo "tam spodaj". Deželo, ki mu je bila vedno ljuba, in deželo, kjer dosegel največ teniških uspehov. Prvi igralec sveta je kar devetkrat zmagal OP Avstralije, letos pa bi moral braniti lansko zmago, a je ne bo. Še več, zdaj se postavlja vprašanje, kdaj bo spet lahko prišel v Avstralijo, saj mnogi pravijo, da bi mu z današnjo odločitvijo lahko sodišča za tri leta prepovedali vstop v Avstralijo. Torej bi se lahko vrnil, ko bo imel 37 let. Bo takrat sploh še igral tenis na najvišji ravni?

A vsa zgodba se ni začela pred nekaj dnevi, temveč že začetek decembra. Kronološko smo povzelo celo zgodbo, ki se bo zagotovo zapisala v zgodovino svetovnega športa.

7. december – Avstralska teniška zveza naj bi ta dan igralcem poslala sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da je prebolelost okužbe z novim koronavirusom, dokazana z zdravniškim potrdilom, izjema. Ob tem so poudarili, da morajo svoje prošnje oddati do 10. decembra (Đoković je bil pozitiven "šele" 16. decembra).

14. december – Novak Đoković se je v Beogradu udeležil košarkarske tekme, kjer naj bi bilo okuženih kar nekaj ljudi.

16. december – Srb je najprej opravil hitri antigenski test, ki je bil negativen. Zaradi previdnosti je opravil še PCR-test ter še istega dne zvečer dobil rezultat, da je pozitiven. V svoji izjavi je rekel, da je test dobil šele 17. decembra.

17. december – Đoković se je udeležil teniške prireditve v Beogradu, kjer je mladim teniškim igralcem podelil nagrade. Nihče od njih ni nosil maske, prav tako med njimi ni bilo nobene varnostne razdalje. Pred tem je opravil antigenski test, ki je bil po njegovem pričanju negativen. Po tistem dogodku je dobil obvestilo, da je bil njegov PCR-test pozitiven.

18. december – Novak Đoković je imel v svojem centru s francoskim medijem L'Equipe intervju. Prvi igralec sveta je priznal, da je vedel, da je pozitiven. Izjavil je, da je vseskozi nosil masko, razen med fotografiranjem. Novinar L'Equipe Franck Ramella in fotograf Etienne Garnier sta 12. januarja razkrila, da ju takrat nihče ni obvestil, da je Novak pozitiven.

23. december – Iz dokumenta srbskega inštituta za javno zdravje je razvidno, da je Novak Đoković prebolel okužbo z novim koronavirusom. Tega je kot dokaz uporabil, ko je prišel v Avstralijo.

30. december – Đoković je od avstralske teniške zveze dobil potrdilo o zdravniški izjemi. Ta mu na podlagi prebolelosti okužbe z novim koronavirusom v zadnjih šestih mesecih omogoča vstop v Avstralijo brez cepljenja in karantene.

Pred koncem leta so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije, kako Đoković trenira v Španiji. V svoji izjavi pa je navedel, da pred tem 14 dni ni potoval. Obrazec je izpolnjeval njegov agent in se za napako opravičil.

1. januar – Ekipa Novaka Đokovića je izjavo o potovanju predložila ministrstvu za notranje zadeve. Ta ji je nato dovolil vstop v Avstralijo, ne da bi ekipa morala v karanteno.

2. januar – Đoković je dobil dovoljenje za prihod v Avstralijo tudi od zvezne države Viktorija, kjer poteka OP Avstralije, prvi letošnji turnir za grand slam.

5. januar – Đoković je v nočnih urah po avstralskem času prispel v Melbourne. Pred tem pa je na družbenih omrežjih objavil, da je na poti v Avstralijo, saj je dobil potrdilo o zdravniški izjemi. Ob prihodu so mu vzeli potni list, opravil pa je razgovor z uradniki mejne kontrole.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

6. januar – Avstralska vlada se je odločila, da mu bo preklicala vizum in ga namestila v hotel Park, kjer so nastanjeni migranti.

Scott Morrison, premier Avstralije, je na tiskovni konferenci potrdil, da je ministrstvo za zdravje 29. novembra avstralski teniški zvezi poslalo dokument, kjer je navedeno, da prebolevnost ni dovolj, da lahko igralec vstopi v Avstralijo.

10. januar – Potekalo je zaslišanje na okrožnem sodišču. Sodnik Anthony Kelly se je odločil v prid Đokovića. S tem je razveljavil odvzem vizuma in Đokovića spustil na prostost. Sodnik je ob tem povedal, da je imel Alex Hawke, minister za priseljevanje, pooblastilo, da Novaku odvzame vizum in odredi deportacijo.

11. januar – Avstralske mejne sile (ABF) je zanimalo, ali je Đoković pred prihodom v Avstralijo oddal lažno potovalno deklaracijo.

12. januar – Novak Đoković se je oglasil na družbenih omrežjih in povedal svojo plat zgodbe. Ob tem je priznal, da je bil na javnih mestih, čeprav je vedel, da je okužen z novim koronavirusom, prav tako pa je zapisal, da je njegova ekipa avstralski vladi poslala dodatna pojasnila. O njegovi zgodbi se je pojavilo vse več dvomov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

13. januar – Medtem ko je Đoković čakal na odločitev ministrstva za priseljevanje, so organizatorji OP Avstralije opravili žreb. Dvajsetkratni zmagovalec turnirja za grand slam je dobil svojega nasprotnika v prvem krogu. To je njegov rojak Miomir Kecamnović.

14. januar - Alex Hawke, minister za priseljevanje, se je v petkovih popoldanskih urah po avstralskem času odločil, da Novaku Đokoviću še drugič prekličejo vizum za vstop v Avstralijo. Nekaj ur za tem se je primer znova preselil na okrožno zvezno sodišče. Sodnik Anthony Kelly se je odločil, da bo primer predal zveznemu sodišču.

15. januar – V nočnih urah po slovenskem času bo na zveznem sodišču na sporedu prvo zaslišanje, kjer bodo določili urnik sojenja in preostale podrobnosti. Sodnik David O’Callaghan se je medtem odločil, da bodo o primeru odločali trije sodniki Poleg njega bosta o primeru odločala še sodnika James Allsop in Anthony Besanko.

16. januar -  Odločilna obravnava se je začela v soboto ob 23.15 po slovenskem času in se je zavlekla vse so do nedelje. Ob osmi uri zjutraj je tričlanski senat sodišča sprejel soglasno odločitev, da se Đokovićev zahtevek zavrne. S tem je postalo jasno, da mora Đoković zapustiti Avstralijo. Zelo razočarani Đoković je bil štiri ure po tistem že na letalu proti domu.

Ali menite, da je prav, da mora Novak Đoković zapustiti Avstralijo?

 • Da, prav je, da mora zapustiti državo, saj ni izpolnjeval pogojev. 7602 glasov
  65,54%
 • Ne, moral bi ostati in igrati na OP Avstralije. 3907 glasov
  33,68%
 • Me ne zanima, nisem spremljal tega primera. 90 glasov
  0,78%
Oddanih 11599 glasov
Aleksandar Vučić Sportal "Avstralci mučili Đokovića, pri nas pa so Avstralci dobrodošli" Novak Đoković Sportal Objava očeta Novaka Đokovića dvignila ogromno prahu Novak Đoković Sportal "Novak je bil vedno prvi, ki se je postavil za igralce, nihče od nas pa se ni zanj" Salvatore Caruso Sportal Kdo je srečnik, ki bo nastopil namesto Đokovića? printscreeni medijev Sportal Pišejo o sramoti, da je Đoković postal nevaren za avstralski politični vrh Novak Đoković Sportal Končano je, Novak Đoković mora zapustiti Avstralijo! #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin