Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
11.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Pregled leta 2017

Torek, 2. 1. 2018, 11.00

6 let, 4 mesece

TOP 10 #2017

Svetovni (in drugačni) prvaki slovenskega rodu v medijski senci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Laura Unuk | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav je bila glavnina slovenskih športnih žarometov v letu 2017 usmerjena v košarko, nogomet, smučarske skoke in alpsko smučanje, pa so slovenski športniki tudi v drugih, medijsko manj pokritih panogah, poskrbeli za vrhunske rezultate. Med drugim je slovensko obarvan tudi naslov svetovnega prvaka v kickboxu, v supanju in potapljanju, šahu do 18 let in še bi lahko naštevali.

Največje slovenske športne uspehe tega leta smo že omenili, tokrat se posvečamo tistim slovenskim športnikom, ki jim je bilo odmerjene manj pozornosti.

17-letna Ljubljančanka Laura Unuk, dijakinja 4. letnika bežigrajske gimnazije, je v Urugvaju postala svetovna šahovska prvakinja do 18 let.  | Foto: Vid Ponikvar 17-letna Ljubljančanka Laura Unuk, dijakinja 4. letnika bežigrajske gimnazije, je v Urugvaju postala svetovna šahovska prvakinja do 18 let. Foto: Vid Ponikvar

Šahistka Laura Unuk

Unukova je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Urugvaju osvojila naslov svetovne šahovske prvakinje do 18 let in je ena od kandidatk za osebnost leta na Siol.net in Planet TV. To je že drugi svetovni naslov za 17-letno Ljubljančanko, ki je bila svetovna prvakinja tudi v kategoriji do 16 let.

Dijakinja 4. letnika športnega oddelka na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad, ki zase pravi, da je povsem običajno dekle, ki se rado druži s svojimi vrstniki, je tudi velika ljubiteljica boksa.

Tudi za suparko Manco Notar je izjemna sezona. Pohvali se lahko z nazivom aktualne svetovne prvakinje v disciplini spint na 200 m. | Foto: Tudi za suparko Manco Notar je izjemna sezona. Pohvali se lahko z nazivom aktualne svetovne prvakinje v disciplini spint na 200 m.

Suparka Manca Notar

Manca Notar je septembra na Danskem postala svetovna prvakinja v supanju oziroma stoječem veslanju na deski. Enaindvajsetletna Škofjeločanka je zmagala v disciplini sprint na 200-metrski razdalji.

Manca, ki izvira iz zelo športne družine, pohvali pa se lahko tudi z izstopajočim šolskim uspehom, ki ji je prinesel Zoisovo štipendijo. Pri komaj 18 letih je bila tudi svetovna prvakinja v kategoriji mešanih parov.

Izjemno leto je tudi za potapljačico na dah Alenko Artnik, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje, temu pa dodala še dva evropska naslova. Podrobneje ste jo lahko spoznali v enem od sobotnih intervjujev na Sportalu. | Foto: Jennifer Wendland Izjemno leto je tudi za potapljačico na dah Alenko Artnik, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje, temu pa dodala še dva evropska naslova. Podrobneje ste jo lahko spoznali v enem od sobotnih intervjujev na Sportalu. Foto: Jennifer Wendland

Potapljačica na dah Alenka Artnik

Alenka Artnik je letos v Hondurasu s potopom na sto metrov globine ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z monoplavutjo in postala šele četrta ženska v zgodovini, ki ji uspel tak podvig.

Svetovni naslov je oplemenitila še z dvema evropskima, in sicer z mono- (95 metrov) in dvojno plavutjo (85 metrov). V obeh disciplinah je popravila tudi svetovna rekorda. Artnikovo smo podrobneje predstavili v sobotnem intervjuju, kjer je razkrila tudi dramatično plat svoje življenjske zgodbe, ki jo je močno zaznamovala smrt njenih najbližjih. 

Škofjeločan Davor Janžič je na svetovnem prvenstvu v Casablanci postal dvakratni svetovni prvak. Prvič mu je to uspelo v natančnem zbijanju, skupaj z Juretom Kozjekom pa je zmagal tudi med dvojicami. | Foto: STA , Škofjeločan Davor Janžič je na svetovnem prvenstvu v Casablanci postal dvakratni svetovni prvak. Prvič mu je to uspelo v natančnem zbijanju, skupaj z Juretom Kozjekom pa je zmagal tudi med dvojicami. Foto: STA ,

Balinar Davor Janžič

Slovenski balinarji so že vrsto let v samem vrhu, letos je še posebej izstopal Škofjeločan Davor Janžič, član italijanskega kluba Pontese, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Casablanci osvojil dve medalji. Postal je svetovni prvak v natančnem zbijanju, skupaj z Juretom Kozjekom pa je zmagal tudi med dvojicami.

Morda je Miha Tavčar javnosti manj znan obraz, a je pri tem, kar počne, zelo uspešen. Letos je v domači Lipici postal svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg. | Foto: Rosana Rijavec/STA Morda je Miha Tavčar javnosti manj znan obraz, a je pri tem, kar počne, zelo uspešen. Letos je v domači Lipici postal svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg. Foto: Rosana Rijavec/STA

Voznik dvovprege Miha Tavčar

Z naslovom svetovnega prvaka se lahko pohvali tudi Miha Tavčar, ki je septembra v Lipici postal svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg. To je največji slovenski uspeh v tem športu doslej.

Kikbokser Tilen Zajc je svetovni prvak v disciplini pointfighting v kategoriji do 74 kilogramov in zmagovalec svetovne serije. | Foto: Kikbokser Tilen Zajc je svetovni prvak v disciplini pointfighting v kategoriji do 74 kilogramov in zmagovalec svetovne serije.

Kikbokser Tilen Zajc

Tudi Tilen Zajc je letos postal svetovni prvak in sicer v disciplini pointfighting v kategoriji do 74 kilogramov, za nameček pa je postal tudi zmagovalec svetovne serije. Zajc je tudi edini, ki ima kot član slovenske reprezentance medaljo na Combat Games in nosi naslov zmagovalca svetovne serije Wako Kickboxing z najvišjim številom točk v konkurenci od 69 do 74 kilogramov. Bralci našega spletnega portala ste ga lahko podrobneje spoznali v intervjuju, v katerem je med drugim povedal, da za uspeh gara že 17 let, tudi po šestkrat na teden.

Padalska ekipa

Tudi slovenski padalci so redni član padalske elite. Slovenska padalska ekipa v zasedbi Roman Karun, Peter Balta, Borut Erjavec, Senad Salkič in Matej Bečan je na letošnjem evropskem prvenstvu klasičnega padalstva v Črni gori osvojila bronasto odličje.

Gluha smučarka Anja Drev je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu gluhih dvakrat tretja.  | Foto: Vid Ponikvar Gluha smučarka Anja Drev je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu gluhih dvakrat tretja. Foto: Vid Ponikvar

Gluha alpska smučarka Anja Drev

Odlična sezona je tudi za Anjo Drev, gluho alpsko smučarko, ki se lahko pohvali z dvema tretjima mestoma v smuku in superkombinaciji na svetovnem prvenstvu gluhih v Innerkremsu, z mislimi pa se že ozira proti zimskim olimpijskim igram gluhih leta 2019. Drevova je bila izbrana za najboljšo športnico leta 2017 med invalidi.

Gluhi teniški igralec Marino Kegl je bil na olimpijskih igrah gluhih v turškem Samsunu četrti. | Foto: Sportida Gluhi teniški igralec Marino Kegl je bil na olimpijskih igrah gluhih v turškem Samsunu četrti. Foto: Sportida

Gluhi teniški igralec Marino Kegl

Z enakim nazivom se lahko pohvali tudi 21-letni teniški igralec iz Murske Sobote Marino Kegl, ki je na olimpijskih igrah gluhih v turškem Samsunu med posamezniki končal na četrtem mestu. Marino, ki se je rodil popolnoma gluh, se je s tenisom začel ukvarjati pri osmih letih.

Začetki so bili težavni, saj je imel zaradi svoje hibe preglavice z orientacijo, eksplozivnostjo ter občutkom za prostor in ravnotežje. Sprva je vadil enkrat tedensko, nato se je vključil v teniški klub. Po ne ravno navdušujočih začetkih med slišečimi sta z očetom Darkom, sicer glasbenikom, ki se je povsem posvetil sinovi karieri, delala dodatne vaje in posebej trenirala še enkrat toliko, kolikor je vadil v klubu. Njegovi aduti so postali vid, predvidevanje, opazovanje, intuicija. Več o njem izveste v prispevku z naslovom Gluhi teniški igralec, ki je pri 12 letih postal prvak.

Darko Đurić je ob izteku leta kar dvakrat popravil svetovni rekord na 50 metrov delfin. | Foto: Vid Ponikvar Darko Đurić je ob izteku leta kar dvakrat popravil svetovni rekord na 50 metrov delfin. Foto: Vid Ponikvar

Darko Đurić

Tudi paraplavalec Darko Đurić je že večkrat opozoril nase. Ob koncu leta je na odprtem prvenstvu Nizozemske v 25-metrskih bazenih, kamor se je za določeni čas preselil zaradi boljših pogojev za trening, kar dvakrat popravil svetovni rekord na 50 metrov delfin.

Zanimiva in obenem pretresljiva je tudi njegova življenjska zgodba. Darko je shodil pri petih letih, se umetnosti hoje zaradi menjave protez učil vsako leto znova, splaval (po naključju!) pri desetih in leta 2013 v Montrealu postal dvakratni svetovni prvak v plavanju.

27-letni Gorenjec je, kot smo izvedeli v obsežnem intervjuju za Sportal, zagreti metalec, ki si želi živeti povsem vsakdanje življenje. Študira, vozi avtomobil in trdo gara za uspeh v svetu plavanja.

Kateri športni uspeh slovenskih športnikov v manj izpostavljenih panogah pa je vas najbolj navdušil? Zapišite nam v komentar. Hvala in srečno.
Ne spreglejte