Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 12. 2014,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 27. 12. 2014, 17.49

8 let

Dekle, ki ne skriva visokih ambicij in se ne boji visokih valov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komaj 18-letna Škofjeločanka Manca Notar je edina ženska v kategoriji Mladi levi leta 2014. Neustrašna levinja navdušuje z razgledanostjo, hrabrimi predstavami v supanju in visokimi ambicijami.

Manca Notar, letnik 1996. Dekle, ki ni samo ena od najobetavnejših supark na svetu, je tudi odličnjakinja na Gimnaziji Škofja Loka in Zoisova štipendistka, kar v očeh tekmecev brez dvoma še dodatno krepi njeno veljavo.

Manca se s supanjem (beseda izhaja iz kratice SUP, ki označuje besedno zvezo Stand up paddling), to je veslanje na deski, ukvarja že štiri leta, zadnji dve leti pa je z uspehi v mednarodnem merilu naredila še korak dlje.

Svetovna prvakinja pri komaj 18 letih

Na enem od najtežjih tekmovanj v supanju na svetu, svetovnem prvenstvu na dolge razdalje, tako imenovani vzdržljivostni tekmi Molokai2Oahu World Paddelboard Championships na Havajih, je julija letos z moštvenim kolegom Michijem Schweigerjem postala svetovna prvakinja v kategoriji mešanih parov, v ZDA pa je bila (že drugič) nominirana za superko leta (Top SUP Female Paddler). Velik korak za članico, kaj šele za najmlajšo in najmanjšo tekmovalko v suparski karavani, ki poleg supanja obvlada tudi jadranje na deski in kajtanje.

Športni genski zapis

Prikupna mladenka, ki težav s sponzorji več kot očitno nima, prihaja iz Škofje Loke, kar pomeni, da živi daleč od morij in jezer. Kako se je torej znašla v najhitreje razvijajočem se vodnem športu, se boste najbrž vprašali. Glavni "krivci" so njeni starši, oče Marko je danes njen trener, mama pa prva navijačica v vrsti številnih, oba sta tudi sama zaprisežena jadralca na deski. Ne samo deskanje, šport v najširšem pomenu besede je v družini Notar zapisan v genih. Manca je že pri dveh letih prvič stala na smučeh, pri šestih je začela jadrati na deski, sledilo je kajtanje, nato pa se je z vsem srcem in dušo vrgla v nov šport, supanje.

In ker za vsako resno ukvarjanje s športom nujno potrebuješ sponzorje, se je Notarjeva pri 14 letih samoiniciativno obrnila na Robbyja Naisha, ikono deskanja, ki je mlado dekle vzel pod svoje okrilje. Danes je članica dobro stoječe ekipe Red Bull, kar vedno glasno in ponosno pove.

Škofjeločanka, ki se od preostalih tekmovalk razlikuje po specifični tehniki veslanja in višini (je najmanjša tekmovalka v karavani), najraje trenira v Bohinju, na Bledu ali na slovenski obali, v bližini doma pa na domačem jezu na Poljanski Sori v Škofji Loki.

Visoke ambicije v športu in šoli

Obetavna športnica nikakor ne skriva svojih ambicij in se ne skriva za pregovorno slovensko skromnostjo. Leta 2015 si želi nastopiti na svetovnem prvenstvu v supanju v Mehiki in zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Cilje pa ima kajpak tudi na akademskem področju, kjer si Zoisova štipendistka želi čim bolj uspešno opraviti maturo in se vpisati na študij laboratorijske biomedicine.

Za zdaj oba svetova uspešno združuje in dopolnjuje. "Šola je le teorija, supanje pa mi je dokazalo, da ne postanemo modri zaradi tistega, kar preberemo, ampak tistega, kar izkusimo. Na tekmi Pariz SUP Crossinhg race sem se naučila, da se naši cilji lahko spremenijo, tudi če jih poskušamo doseči, na tekmi Molokai2Oahu pa sem spoznala, kaj pomenijo zadnji atomi moči. Kar zadeva supanje na splošno, me je naučilo izkoristiti sleherni dan in se ob tem zabavati," je ob nominaciji za superko leta Notarjeva povedala za spletno stran www.supthemag.com.

Ne spreglejte