Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Serena Williams Venus williams Wimbledon na današnji dan

Četrtek, 6. 7. 2023, 4.00

3 mesece, 2 tedna

Na današnji dan (6. julij) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Primož Roglič, TDF 22 | Primoža Rogliča je na današnji dan leta 2022 na Touru ustavila bala sena. | Foto Guliverimage

Primoža Rogliča je na današnji dan leta 2022 na Touru ustavila bala sena.

Foto: Guliverimage

... leta 2022 so se kolesarji na Dirki po Franciji merili v peti etapi, ki jih je pripeljala na zloglasne tlakovce z dirke Pariz - Roubaix. Etapa Dirke po Franciji je postregla s spektaklom, v katerem je imel od favoritov za končno zmago največ zadovoljstva Tadej Pogačar, ki je uprizoril izvrstno vožnjo. Primož Roglič je imel spet smolo in padel, ko se mu je na pot prikotalila bala sena. Ob tem si je izpahnil ramo, si jo popravil in nadaljeval dirko. V ekipi Jumbo-Visma so imeli več težav, tudi Jonas Vingegaard je zaradi okvare kolesa izgubil nekaj časa proti Pogačarju. 

"Veliko bolje bi bilo, če tega ne bi bilo. Situacija je bila takšna, kakršna je bila. Na koncu smo kljub vsem težavam lovili priključek. Bomo videli jutri in v naslednjih dneh, kako dalje," je po dramatičnem dnevu dejal Roglič, ki je nato v bolečinah dirkal še do 14. etape in Vingegaardu pomagal do skupne zmage.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar izmučen po izjemni predstavi, Roglič trpel ob padcu
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar po kaotični etapi veliki zmagovalec, nesrečni Roglič padel!
Primož Roglič
Sportal Izpahnjeno ramo si je Roglič po padcu poravnal kar sam
 

Serena Williams je v finalu Wimbledona leta 2003 premagala svojo starejšo sestro Venus. | Foto: Guliverimage/Getty Images Serena Williams je v finalu Wimbledona leta 2003 premagala svojo starejšo sestro Venus. Foto: Guliverimage/Getty Images leta 2003 sta se sestri Serena in Venus Williams prvič pomerili v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu. Zmage z 2:1 v nizih (4:6, 6:4, 6:3) se je veselila mlajša, Serena.

Prav tako na današnji dan pet let pozneje sta se na sveti travi srečali še v drugem finalu, takrat pa je starejša Venus sestri vrnila za poraz leta 2003 in jo premagala s 7:5 in 6:4.

Na turnirjih za grand slam sta se ameriški sestri pomerili trinajstkrat, v Wimbledonu šestkrat, od tega štirikrat v finalu. Razen leta 2008 je vselej slavila Serena.

... leta 2018 je švicarski teniški as Roger Federer v Wimbledonu brez izgubljenega niza izločil Jana-Lennarda Struffa in na 200. dvoboju na travi vknjižil 175. zmago. S tem je prehitel Jimmyja Connorsa in postal rekorder po številu zmag na travi v odprti eri. 


Zgodilo se je še …

Leta 1912 je ameriški atlet Donald Lippincott na olimpijskih igrah v Stockholmu postavil prvi uradno priznani svetovni rekord v teku na 100 metrov. V predtekmovanju je dosegel čas 10,6 sekunde.

Leta 1933 so v Chicagu v ZDA odigrali prvo bejzbolsko tekmo vseh zvezd poklicne lige MLB. Ameriška liga je s 4:2 porazila Nacionalno.

Leta 1944 je legendarni temnopolti ameriški igralec bejzbola Jackie Robinson služil v ameriški vojski in pristal na vojaškem sodišču po tem, ko se v avtobusu ni hotel usesti na zadnjo klop. Kljub temu, da je bila v vojaških avtobusih segregacija prepovedana, to ni ustavilo rasističnega voznika, ki se je spravil na poznejšo zvezdo poklicne lige MLB. Po mučnem procesu je bil oproščen vseh obtožb, razen dveh prekrškov zaradi neposlušnosti.  

Leta 1957 je Američanka Althea Gibson v finalu Wimbledona premagala rojakinjo Darlene Hard in postala prva temnopolta zmagovalka znamenitega teniškega turnirja na travi.

Leta 1986 je nemški teniški as Boris Becker je v finalu stotega turnirja v Wimbledonu premagal takratno številko 1, Čeha Ivana Lendla in tako ubranil zmago iz leta 1985, ko je s 17 leti postal najmlajši zmagovalec znamenitega teniškega turnirja.

Leta 1986 je Davis Phinney postal prvi Američan, ki mu je uspelo zmagati na eni od etap kolesarske dirke po Franciji.  

Leta 2003 je na prijateljski tekmi proti ZDA v Columbusu (0:2) zadnjič za reprezentanco zaigral Celso Rafael Ayala, s 85 tekmami in 6 goli tretji na večni lestvici števila tekem v izbrani vrsti Paragvaja.

Leta 2015 so ameriškemu boksarju Floydu Mayweatherju jr. vzeli pas svetovnega prvaka velterske kategorije po različici WBO, po tem, ko se odrekel pasu prvaka lahke srednje kategorije. Po pravilih WBO en boksar namreč ne sme imeti pasov v dveh kategorijah.

Leta 2018 je legendarni italijanski nogometni vratar Gianluigi Buffon po 17 letih zapustil torinski Juventus in uradno postal član francoskega prvaka Paris Saint Germaina. S Parižani podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto. 

Leta 2019 je slovenska športna plezalka Janja Garnbret zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v kantonu Vaud v Švici.

Leta 2021 so nogometaši Mure uspešno prestali zgodovinsko dejanje. Prvič so zaigrali v kvalifikacijah za ligo prvakov, premierno pa so v tem tekmovanju gostovali v Skopju, kjer so z 1:0 odpravili takratnega prvaka Severne Makedonije Škendijo. 

Leta 2021 se je italijanska nogometna reprezentanca po zmagi nad Španijo po izvajanju 11-metrovk s 4:2 uvrstila v veliki finale evropskega prvenstva. Po rednem delu in obeh podaljških je bilo 1:1 (1:1, 1:0). 


Rodili so se …

1887 pokojna avstralska plavalka Annette Kellerman
1931 pokojni madžarski atlet Laszlo Tabori
1940 pokojniruski hokejist Viktor Kužkim
1944 pokojni slovenski košarkar Borut Bassin
1950 pokojni ruski dvigalec uteži Sultan Rahmanov
1960 nekdanja ameriška atletinja Valerie Brisco Hooks
1961 nekdanja ameriška atletinja Benita Fitzgerald Brown
1970 nekdanji ameriški košarkar Antonio Harvey
1974 nekdanji brazilski nogometaš Ze Roberto
1976 nekdanja slovenska košarkarica Barbara Gričar
1977
nekdanji avstralski nogometaš Con Blatsis
1977 nekdanji beloruski teniški igralec Maks Mirni
1980 španski košarkar Pau Gasol
1981 slovenski balinar Dejan Tonejc
1982
nekdanja slovenska rokometašica Kristina Mihič
1987 ameriški atlet Manteo Mitchell
1990 ameriški košarkar Jae Crowder
1991 slovenska igralka futsala Sergeja Kos
1991 kenijska atletinja Beatrice Chepkoech
1993 urugvajski nogometašJonathan Rodriguez
1997 slovenska odbojkarica Sara Đukić
2000 ameriški košarkar Zion Williamson
2001
slovenska nogometašica Zala Meršnik

Arthur Ashe
Sportal Na današnji dan (5. julij) …
Grki Euro 2004
Sportal Na današnji dan (4. julij) …
Mrija Šarapova Wimbledon 2004
Sportal Na današnji dan (3. julij) …
Sportal Na današnji dan (2. julij) …
Sportal Na današnji dan (1. julij) …
Ne spreglejte