Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
19.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Pregled leta 2016 Tina Maze Andrea Massi Smučarska zveza Slovenije škandal Kevin Kampl Zlatko Zahović Agim Ibraimi Ryan Lochte Olimpijske igre Rio de Janeiro Sam Allardyce nogomet afera Dejan Zavec Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo OKS Football Leaks Panamski dokumenti pedofilija

Petek, 23. 12. 2016, 19.14

6 let, 6 mesecev

Pregled leta 2016

16 športnih škandalov in afer, ki so zaznamovali leto 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Poslavljajoče se športno leto 2016 je prineslo številne rekorde, zmage in neizmerno veselje ob doseženih ciljih. Veliko prostora v javnih debatah in medijih pa so zasedli tudi škandali in neprijetni trenutki. Zbrali smo jih 16.

Andrea Massi in Tina Maze sta bila nad javnim sporočilom Smučarske zveze Slovenije o, kot so zapisali,  zahtevi Tine Maze, ogorčena.  | Foto: Sportida Andrea Massi in Tina Maze sta bila nad javnim sporočilom Smučarske zveze Slovenije o, kot so zapisali, zahtevi Tine Maze, ogorčena. Foto: Sportida Napetosti in kompromis na relaciji Maze-Massi-SZS

Škandal, ki je konec leta najbolj vznemiril slovensko javnost, je bilo javno obračunavanje in pranje perila (podkrepljeno z razkazovanjem elektronskih sporočil) med organi Smučarske zveze Slovenije in najboljšo slovensko alpsko smučarsko vseh časov Tino Maze. Njen trener in življenjski sopotnik Andrea Massi je nastop Črnjanke na poslovilni tekmi v sklopu Zlate lisice pogojeval z 90 tisočaki, ki naj bi jih prispevali zlati sponzorji SZS, je pisalo v izjavi SZS.

Tandem Maze-Massi je sporočilo zveze ostro zanikal, saj naj bi šlo za predlog in ne zahtevo, predlog pa je podal Massi in ne Mazejeva, kot so na SZS, ki so imenovanje Mazejeve opravičili z besedo lapsus, zapisali v izjavi.

Dober teden po izbruhu škandala sta Mazejeva in SZS dosegli kompromis. Korošica bo vendarle nastopila na Zlati lisici, kjer bo 7. januarja odpeljala svojo zadnjo tekmovalno vožnjo in se poslovila od navijačev. Na njenem tekmovalnem dresu ne bo logotipov sponzorjev. Ne njenih in ne zlatih, ki sponzorirajo krovno smučarsko organizacijo.


Preberite še komentar o napetostih na relaciji Maze-Massi-SZS:

-> Nova afera Tine Maze kot zgodba o poražencih


Zmeda na ljubljanskem maratonu, ki je zasenčila rekordno udeležbo

21. ljubljanski maraton se bo v zgodovinski spomin ljudi namesto po rekordni udeležbi (v dveh dneh je na tekih v sklopu maratona teklo skoraj 24 tisoč tekačev) zapisal po napaki spremljevalnega vozila. To je po srečanju s policijskima voziloma na intervencijski vožnji na 39. kilometru maratonske razdalje vodilne afriške tekače nehote preusmerilo v napačno ulico in jih prikrajšalo za odličen rezultat.

Vodilni štirje tekači, ki so na 39. kilometru tekli na čelu kolone, so na križišču med Rozmanovo in Ilirsko ulico, v trenutku srečanja z vozili na nujni interventni vožnji, pomotoma zavili zunaj trase, levo na Ilirsko ulico.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vodilni štirje tekači, ki so na 39. kilometru tekli na čelu kolone, so na križišču med Rozmanovo in Ilirsko ulico, v trenutku srečanja z vozili na nujni interventni vožnji, pomotoma zavili zunaj trase, levo na Ilirsko ulico. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Organizatorji so se tekačem, ki so morali preteči skoraj 600 metrov več kot preostali, opravičili in izplačali enak znesek, kot bi jim pripadal v primeru zasedbe prvih treh mest in postavitve novega rekorda proge.

Timing Ljubljana ni želel iskati krivca za napako, saj to ne bi spremenilo poteka dogodkov, je pa za dogodek prevzel vso odgovornost.

Football Leaks oziroma Ali ste utajili davke?

V najbolj prazničnem mesecu leta je odjeknila ena največjih afer v zgodovini nogometa Football Leaks, zaradi katere mnogi nogometaši nimajo prav mirnega spanca.

Šestdeset novinarjev iz 12 medijskih organizacij je v zadnjem obdobju pregledovalo in analiziralo informacije, ki jih je nemški medijski hiši Der Spiegel posredoval Football Leaks. Omenjena spletna stran, nogometna različica WikiLeaksa, razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev.

V povezavi z afero Football Leaks so se pojavljala številna znana nogometna imena. Med drugimi tudi Cristiano Ronaldo, ki je pozneje razkril prihodke, in Luka Modrić. | Foto: Reuters V povezavi z afero Football Leaks so se pojavljala številna znana nogometna imena. Med drugimi tudi Cristiano Ronaldo, ki je pozneje razkril prihodke, in Luka Modrić. Foto: Reuters

Glavna tema je utajevanje davkov najslavnejših nogometašev. O njihovih nečednostih so zbrali obsežno zbirko podatkov, ki se nahaja na trdih diskih v skupni kapaciteti 1,9 terabajta in zajema 18,6 milijona dokumentov.

Pri nepravilnostih naj bi sodelovala kopica nogometašev in z njimi povezanih oseb, ki jih sumijo utaje davkov. Med temi izstopajo Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo Higuain, Angel Di Maria, Luka Modrić ...

Pod drobnogled so vzeli tudi plačevanje davkov slovenskega nogometnega zvezdnika Jana Oblaka, a nepravilnosti niso odkrili.

Panamski dokumenti pljusknili tudi v slovenski šport

Aprila je udarila afera Panama Papers, katere glavna tema so bile davčne utaje in skrivanje premoženja s pranjem denarja. Kot so razkrili pri Delu, se je med ključnimi strankami panamske družbe Mossack Fonseca, ki velja za eno najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb, znašlo tudi slovensko podjetje UPC Svetovalna skupina. Nekdanji slovenski boksar Dejan Zavec je zanikal kakršnokoli vpletenost v afero Panama Papers. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski boksar Dejan Zavec je zanikal kakršnokoli vpletenost v afero Panama Papers. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav so z davčnimi oazami povezovali predvsem podjetnike, je afera pljusknila tudi v slovenski šport. Med vpletenimi se je znašel tudi nekdanji boksar Dejan Zavec, ki se je moral zagovarjati zaradi poročil o skrivanju denarja v davčnih oazah.

"Zagotavljam, da s podjetjem, ki je bilo na moje ime ustanovljeno v eni od davčnih oaz, nisem nikoli v nobeni obliki posloval. Vse moje poslovanje in prihodki so bili ustvarjeni v podjetjih v Sloveniji in s tem v povezavi sem tudi poravnaval vse svoje finančne obveznosti," je Zavec zanikal vpletenost v sumljive posle.

S panamskimi dokumenti so v Sloveniji povezovali tudi košarkarja Uroša Slokarja, v tujini pa je največ pozornosti v tej aferi padlo na Lionela Messija.


Preberite še preostale Sportalove preglede leta 2016:
-> Izbor novinarjev Sportala: Športniki, bili ste nam v navdih!
-> Mladenka in mladeniči, ki žlahtnijo slovenski šport
-> Športne fotografije, ki ne potrebujejo komentarja

-> Objave, ki so leta 2016 najbolj odmevale na družbenih omrežjih


 

Richard McLaren je z objavo poročila znova šokiral javnost. V program sistemskega dopinga naj bi bilo vpletenih več kot tisoč ruskih športnikov in športnic. | Foto: Reuters Richard McLaren je z objavo poročila znova šokiral javnost. V program sistemskega dopinga naj bi bilo vpletenih več kot tisoč ruskih športnikov in športnic. Foto: Reuters

 

McLarnovo poročilo: več kot tisoč ruskih športnikov je imelo koristi od sistemskega dopinga

9. decembra je v kanadski profesor prava Richard McLaren predstavil težko pričakovano poročilo, v katerem je zapisal, da je več kot tisoč ruskih olimpijcev in paraolimpijcev imelo koristi od sistemskega dopinga. Vključenih je več kot 30 športnih panog, med njimi tudi nogomet.

McLaren je dokaze predal protidopinškim in športnim organizacijam in jih prosil za nadaljnje sodelovanje. Eden od naslednjih korakov bo zaslišanje vpletenih, pozneje pa tudi razkritje imen tistih športnikov, ki so si pri doseganju rezultatov pomagali s prepovedanimi sredstvi.

Ali so si z dopingom pomagali tudi dobitniki medalj v Sočiju, bo znano kmalu, je prepričan prvi mož Sloado Jani Dvoršak. | Foto: Reuters Ali so si z dopingom pomagali tudi dobitniki medalj v Sočiju, bo znano kmalu, je prepričan prvi mož Sloado Jani Dvoršak. Foto: Reuters

Prvi mož slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak je prepričan, da bo epilog zgodbe o dopingu vseobsegajoč. Spremenile se bodo številne rezultatske  lestvice, napoveduje. Prepričan je, da bo trajalo več mesecev, da se zadeve razčistijo, a da bodo dopinški prekrškarji z zimskih olimpijskih iger v Sočiju zaradi dejstva, da smo že skoraj v predolimpijskem letu, znani že precej prej.

Gimnastični škandal s spolnimi zlorabami

Decembra je v javnosti odjeknil škandal, povezan z zlorabami mladoletnikov v ameriški gimnastiki. Devet mesecev dolga preiskava časnika Indianapolis Star je razkrila, da je bilo zlorabljenih kar 368 telovadcev in telovadk, vpletenih pa je bilo več kot sto trenerjev, lastnikov gimnastičnih centrov in drugi.

Pedofilija pretresa nogomet na Otoku

Še grozovitejše razsežnosti naj bi imela pedofilska afera, ki pretresa angleški nogomet in je v javnost prišla v začetku decembra. Na krute dogodke, s katerimi so se v mlajših kategorijah srečevali nogometni upi, je na Otoku najprej opozoril nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov Andy Woodward, nato pa sta se oglasila še nekdanji reprezentant Paul Stewart in Steve Walters.

Z Otoka prihajajo grozovita poročila o zlorabi mladih nogometnih upov. Med žrtvami naj bi bili tudi štiriletniki. Fotografija je simbolična. | Foto: Getty Images Z Otoka prihajajo grozovita poročila o zlorabi mladih nogometnih upov. Med žrtvami naj bi bili tudi štiriletniki. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

Nacionalno združenje za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) je odprlo anonimno telefonsko številko za prijavo spolnih zlorab in pomoč žrtvam in v prvem tednu zabeležilo več kot 860 klicev. Samo v prvih treh dneh je osebje kar 60 primerov predalo naprej policiji in socialnim službam.

Pri NSPCC so sredi tedna razkrili, da preiskujejo 819 prijavljenih primerov spolnih zlorab, vpletenih  je 148 klubov, 155 domnevnih storilcev in 429 žrtev, ki so bile ob zlorabi stare med štiri in 20 leti. Večina zlorab naj bi se zgodila pred več kot 20 leti.

Afera SMS 1 in "Adijo, Ljudski vrt"

Aprila letos je medijski prostor v Sloveniji nekaj dni polnila afera, ki jo je zakuhal Zlatko Zahović. V javnost so prišla telefonska sporočila, ki jih je športni direktor nogometnega kluba Maribor pošiljal enemu zvezdnikov takratnih državnih prvakov Agimu Ibraimiju.

Žaljivke na račun Makedonca z albanskimi koreninami in s slovenskim potnim listom so šle tako daleč, da je bil prisiljen v odhod. "Užalil je preteklost, mojo mamo, moj narod in mojo vero. To so stvari, prek katerih ne morem," je o vsebini sporočil povedal Ibraimi.

Aprila je bilo konec sodelovanja NK Maribor Zlatka Zahovića in Agima Ibraimija. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aprila je bilo konec sodelovanja NK Maribor Zlatka Zahovića in Agima Ibraimija. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

''Kar se tiče primera Ibraimi, lahko rečem, da je bila moja reakcija neprimerna in grozna. Vsem prizadetim se opravičujem za reakcijo, to moram narediti kot človek," se je na odmevni novinarski konferenci potem odzval Zahović, to je bil tudi njegov zadnji javni nastop za slovenske medije od takrat.

Epilog afere? Ibraimi za Maribor ni zaigral nikoli več. Preselil se je v Kazahstan.

Afera SMS 2: Ne računajte name, utrujen sem

Oktobra je v slovenskem nogometu odjeknila nova afera, ki jo je sprožilo telefonsko sporočilo. Tokrat v reprezentančnem nogometu. Slovenski nogometni selektor Srečko Katanec na kvalifikacijskih tekmah s Slovaško in Anglijo ni mogel računati na Kevina Kampla. Ta je selektorja prek SMS-a le dan pred začetkom priprav obvestil, da je preutrujen, da bi Sloveniji pomagal loviti mondial.

Srečko Katanec je dan pred začetkom priprav na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo prek SMS-a izvedel, da Kevin Kampl zaradi utrujenosti ne bo pomagal reprezentanci. | Foto: Srečko Katanec je dan pred začetkom priprav na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo prek SMS-a izvedel, da Kevin Kampl zaradi utrujenosti ne bo pomagal reprezentanci.

Slovenska javnost je bila razburjena, nič kaj veseli pa niti preostali nogometni reprezentanti, ki so z izjavo za javnost le še prilili olje na ogenj. V njej so namreč Kamplu med drugim očitali neprofesionalnost in dodali, da se ne morejo znebiti občutka, da jih je pustil na cedilu ob skrajno neprimernem trenutku. Podpisana je bila celotna izbrana vrsta, čeprav za njo naj ne bi vstali vsi nogometaši.

Katanec je širni javnosti sporočil, da bodo o nadaljnji reprezentančni  poti 26-letnega zvezdnika Bayerja iz Leverkusna odločali igralci. Slovenski strateg je za novembrsko akcijo proti Malti Kampla vpoklical v reprezentanco, a je ta tekmo izpustil zaradi zdravstvenih težav.

26-letni nogometaš je zaradi poškodbe izpustil tudi novembrsko reprezentančno akcijo. | Foto: Sportida 26-letni nogometaš je zaradi poškodbe izpustil tudi novembrsko reprezentančno akcijo. Foto: Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je na omenjenih treh tekmah premagala Slovaško in Malto (1:0) in remizirala z Anglijo (0:0).

Ameriški lažnivi kljukci ali kratka je pot od junaka do bedaka

Ameriški plavalci Ryan Lochte, James Feigen, Gunnar Bentz in Jack Conger, ki so na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v štafeti 4 x 200 prosto (Feigen na 4 x 100) osvojili naslov olimpijskih prvakov, so svoj športni uspeh očrnili z neumnostjo, za katero bodo težko dobili odpustek domače javnosti.

Usodna vrata, ki jih je razdejal eden od ameriških plavalnih olimpijcev, za kar so oboroženi varnostniki zahtevali plačilo. Američani so zgodbo javnosti predstavili povsem drugače, predvsem pa v njihovo korist.  | Foto: Getty Images Usodna vrata, ki jih je razdejal eden od ameriških plavalnih olimpijcev, za kar so oboroženi varnostniki zahtevali plačilo. Američani so zgodbo javnosti predstavili povsem drugače, predvsem pa v njihovo korist. Foto: Getty Images

Po nočnem razgrajanju na eni od bencinskih črpalk v Rio de Janeiru, kjer so opiti uničevali inventar objekta, so javnosti predstavili ravno obratno zgodbo.  V njej so zaigrali vlogo žrtve nedolžnih športnikov, ki se ob vračanju z zabave v olimpijski francoski hiši znajdejo na prizorišču ropa.

Ker ima laž kratke noge (in ker so bile na prizorišču dogodka varnostne kamere), so jim hitro stopili na prste. Lochte se je za laž javno opravičil in se posul s pepelom, incident pa so obžalovali tudi njegovi plavalni sotrpini.

V Riu omadeževano ime Slovenije

V eno od afer, ki so polnilne medije med olimpijskimi igrami, je bilo vpleteno tudi ime Slovenije. Gre za afero o nezakoniti preprodaji olimpijskih vstopnic, katerih vrednost naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev.

Slovenski olimpijski komite je sumljive posle, povezane z olimpijskimi vozovnicami, zanikal. | Foto: Slovenski olimpijski komite je sumljive posle, povezane z olimpijskimi vozovnicami, zanikal.

Del zaseženih vstopnic, ki se je znašel na črnem trgu, naj bi spadal v kvoto, namenjeno Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). Na OKS kakršnokoli vpletenost v afero zanikajo, so pa potrdili sodelovanje s spornim ameriškim podjetjem Carton Tours, ki ga povezujejo z nečednostmi.

Najbolj umazane roke naj bi imel Irec Patrick Hickey, predsednik Olimpijskega komiteja Irske in vodja združenja evropskih olimpijskih komitejev, ki ga je po izbruhu afere na njegovem položaju začasno nasledil slovenski predstavnik, dolgoletni predsednik OKS Janez Kocijančič. 71-letni Hickey je nekaj časa preživel v brazilskem priporu, v Braziliji pa ga čaka še sojenje.

Maratonski seks tik pred olimpijskim nastopom

V Riu de Janieru je odmeval tudi eden od bolj žgečkljivih škandalov. Zakuhala sta ga domača športnika. Brazilska skakalka v vodo Ingrid Oliveira se je pred finalnim nastopom v sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa vso noč predajala posteljnim užitkom z rojakom, kajakašem Pedrom Goncalvesom.

Ingrid Oliveira je v svoj zagovor dejala, da vsi grešimo. | Foto: Getty Images Ingrid Oliveira je v svoj zagovor dejala, da vsi grešimo. Foto: Getty Images

Dan po razburljivi noči, ko jo je s sotekmovalko Giovanno Pedroso, ki jo je večer prej vrgla iz sobe, čakal olimpijski nastop, se ni počutila nič kaj olimpijsko.

Brazilki sta tekmovanje končali na zadnjem, osmem mestu, Pedrosa pa je Oliviero raztrgala pred mediji in kaj hitro po ponesrečenem nastopu naznanila, da se njuni poti ločujeta. Oliviera je v svoj zagovor dejala, da vsakdo greši.

Navijaški nemiri na Euru 2016

Na evropskem nogometnem prvenstvu nismo bili priča zgolj nogometni virtuoznosti na zelenicah, žal smo morali spremljati tudi huliganske izpade, pri katerih so izstopali ruski navijači. Ti so se po tekmi med Rusijo in Anglijo na štadionu Velodrom v Marseillu spravili na Angleže, tri dni zatem pa vajo ponovili še v Lillu, kjer je Rusija izgubila proti reprezentanci Slovaške.

Ruski huligani so po tekmi med Rusijo in Anglijo razgrajali na tribunah štadiona v Marseillu. | Foto: Ruski huligani so po tekmi med Rusijo in Anglijo razgrajali na tribunah štadiona v Marseillu.

Evropska nogometna zveza je zaradi huliganizma med ruskimi navijači, ki ga je spremljalo motenje javnega reda na tribunah, uporaba pirotehničnih sredstev in rasističnih opazk, rusko reprezentanco kaznovala z opominom pred izključitvijo, rusko nogometno zvezo pa z denarno kaznijo v višini 150 tisoč evrov.

Starejšega angleškega navijača so morali celo oživljati. | Foto: Starejšega angleškega navijača so morali celo oživljati.

Udarec za Šarapovo: zdravilo, ki ga je uživala deset let, je na listi prepovedanih

Športno leto 2016 je pretreslo tudi priznanje nekdanje prve teniške igralke sveta Marije Šarapove, da je januarja po turnirju na OP Avstralije padla na dopinškem testu. Krivo naj bi bilo zdravilo meldonij, ki ga je zaradi nizke ravni magnezija in diabetesa v njeni družini uživala že desetletje, saj, kot se je opravičevala, ni vedela, da se je zdravilo letos znašlo na seznamu prepovedanih živil.

Ruska teniška igralka Marija Šarapova je za uživanje meldonija prevzela vso odgovornost.. | Foto: Reuters Ruska teniška igralka Marija Šarapova je za uživanje meldonija prevzela vso odgovornost.. Foto: Reuters

Mednarodna teniška zveza je Rusinji sprva dosodila dve leti kazni, po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče (CAS) pa so ji kazen zmanjšali na 15 mesecev.

Ujet v zanko novinarjev pod krinko odletel hitreje, kot je lahko pomislil

Konec septembra je za eno od mnogih afer v nogometu letos poskrbel nekdanji selektor angleške nogometne reprezentance Sam Allardyce, ki je padel v zasedo novinarjev pod krinko.

Raziskovalna novinarja Daily Telegrapha sta se avgusta dogovorila za sestanek s selektorjem in se pretvarjala, da sta poslovneža z Daljnega vzhoda, ki bi želela zaslužiti s prodajo igralcev. Allardyce se je ujel v njuno zanko in bil pripravljen razkriti način, kako izigrati pravila angleške krovne zveze, ki ne dovoljujejo lastništva igralcev s tretje strani. Pohlep po dodatnem zaslužku ga je posledično stal službe pri treh levih.

Sam Allardyce še zdaleč ni edini nogometni trener na Otoku, vpleten v nečedne posle. Je pa eden redkih, ki je zaradi zaupanja nepoznanim ljudem s trenerskega mesta odletel po zgolj eni odigrani tekmi. | Foto: Reuters Sam Allardyce še zdaleč ni edini nogometni trener na Otoku, vpleten v nečedne posle. Je pa eden redkih, ki je zaradi zaupanja nepoznanim ljudem s trenerskega mesta odletel po zgolj eni odigrani tekmi. Foto: Reuters

Ko je afera prišla v javnost, so Allardyceu kaj hitro odvzeli selektorsko taktirko. Od vodenja angleške nogometne reprezentance se je poslovil po zgolj 67 dneh vodenja. Angležem je poveljeval le na eni tekmi, na uvodu kvalifikacij za SP so v podaljšku z 1:0 premagali Slovaško.

"Ko zdaj gledam nazaj, je jasno, da sem naredil neumnost. Želel sem pomagati nekomu, ki sem ga poznal 30 let, a sem se uštel," je po aferi povedal osramočeni 61-letnik, ki ga je nasledil Gareth Southgate.

Allardycea so v petek potrdili za novega trenerja angleškega premierligaša Crystal Palace.

Froome na dirki vseh dirk ostal brez kolesa

Na 12. etapi letošnje Dirke po Franciji se je zgodilo nekaj, kar se v več kot stoletni zgodovini prestižne rumene pentlje ni še nikoli.

V nepopisni gneči, skozi katero so kolesarji vozili v zadnjih kilometrih 12. etape, je takrat vodilni kolesar dirke Britanec Chris Froome (tako kot Avstralec Richie Porte in Belgijec Bauke Mollema) trčil v spremljevalni motocikel in ostal brez kolesa.

Chris Froome se je po kaosu na progi prelevil v tekača. | Foto: Chris Froome se je po kaosu na progi prelevil v tekača.

Organizatorji so mu sicer nemudoma ponudili drugo kolo, a se je izkazalo, da je za Frooma povsem neprimerno. Britanec se ga je znebil in se kar peš v lahkem tekaškem koraku odpravil proti cilju.

Čeprav je pozneje dobil pravo zamenjavo za svoje polomljeno kolo, je izgubil nekaj dragocenega časa (s 53 sekundami zaostanka je padel na šesto mesto) in ostal brez rumene majice vodilnega. Po naknadni sodniški odločitvi jo je znova dobil nazaj.

 

 

Ne spreglejte