Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
8.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Slovenija pranje denarja

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 8.25

6 let, 6 mesecev

Razkrit svet globalne korupcije in davčnih utaj. Vpleteni tudi Slovenci.

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Podjetnika Iza in Samo Login, ubežnik Miha Karner in znani boksar Dejan Zavec so po nekaterih informacijah s pomočjo ljubljanskega podjetja UPC Svetovalna skupina v Panami odprli svoja podjetja.

Med ključnimi strankami panamske družbe Mossack Fonseca, ki velja za eno najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb, se je znašlo tudi slovensko podjetje UPC Svetovalna skupina, v Delu pišeta Anuška Delić in Nejc Gole.

Lastnik podjetja UPC Svetovalna skupina Uroš Petrovič je prve stike z družbo Mossack Fonseca opravil septembra 2011. Petrovič je do današnjega dne prek panamskega podjetja odprl najmanj 17 družb, od tega vse razen ene, ki je bila ustanovljena na Britanskih deviških otokih, na Angvili, otoku v Karibskem morju, ki je del britanskega čezmorskega ozemlja.

Uroš Petrovič | Foto:

Značilnost angvilske jurisdikcije je v tem, da tam skorajda ne poznajo davkov – ne za rezidente ne za nerezidente, torej ni davka na prihodke, dobiček, kapital, dediščino ali karkoli drugega, kar bi obremenjevalo posameznika. Našteli so 78 družb, povezanih s Slovenci, v dokumentih so našli 74 Slovencev, od tega pet javnih uslužbencev (aktualnih ali nekdanjih), dva športnika in dva častna konzula.

Odkrili so primere antedatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC in skrivanja lastnikov.

Zavec pravi, da je podjetje v Panami prodal leta 2014. | Foto: Bor Slana Zavec pravi, da je podjetje v Panami prodal leta 2014. Foto: Bor Slana Dejan Zavec s podjetjem v Panami

Portal Nova24TV je objavil imena Slovencev, ki naj bi bili vpleteni v afero #PanamaPapers. To so nekdanji vrhunski boksar Dejan Zavec, ubežnik Mihael Karner in uspešna zakonca Iza in Samo Login, ki sta razvila znano aplikacijo Talking Tom.

Zavec je priznal, da ima v Panami res odprto podjetje. "Svoje nekdanje podjetje Boksing d. o. o. sem prodal podjetju, ki ga je ustanovilo podjetje UPC. To podjetje, tako mi je bilo zagotovljeno, je v skladu s slovensko zakonodajo likvidiralo moje staro podjetje (Boksing d. o. o.)."

Kot pojasnjuje, se je na UPC obrnil zaradi finančnega svetovanja. "Takrat so mi povedali, da bodo oni prevzeli moje staro podjetje (Boksing d. o. o.) ter uredili vse potrebno. To so potem tudi storili, pri čemer sem sam predhodno na novo podjetje, ustanovljeno v Sloveniji (ITNDZ d. o. o.), prenesel svoje celotno poslovanje in tudi plačilo vseh davčnih in drugih obveznosti – tudi kredita, ki sem ga najel pri NKBM za potrebe gradnje omenjene telovadnice."

Da je UPC na njegovo ime v tujini ustanovilo podjetje, je izvedel šele pred dobrim mesecem dni, ko je je na to temo z njim v stik stopila novinarka Dela in takrat je podatke preveril pri podjetju UPC. "Zagotavljam, da s podjetjem, ki je bilo na moje ime ustanovljeno v eni od davčnih oaz, nisem nikoli v nobeni obliki posloval. Vse moje poslovanje in prihodki so bili ustvarjeni v podjetjih v Sloveniji in s tem v povezavi sem tudi poravnaval vse svoje finančne obveznosti," je sklenil Zavec, ki je še dopoldne v telefonskem pogovoru trdil, da je podjetje v Panami imel, a ga je pred časom prodal. 

"Te informacije so popolnoma napačne. Iza in Samo Login ali kdo drug v imenu Outfit7 niso nikoli sodelovali s podjetjem UPC (oz. z družbo Mossack Fonseca). Zunaj Evrope zakonca Login nimata in nista imela nobenega podjetja, Outfit7 pa ima hčerinske družbe v ZDA, na Kitajskem, v Hongkongu in Južni Koreji. Drugje pa jih nikoli ni imel," so nam sporočili iz podjetja Outfit7.

Petrovič: Vleči vzporednice med našimi primeri in primeri iz tujine je naravnost noro

"Res smo ustanovili nekaj podjetij na Angvili, a pri nekaterih lastniki niso slovenski rezidenti," je dejal lastnik podjetja UPC Svetovalna skupina Uroš Petrovič. Poudarja, da večina teh podjetij ni nikoli poslovala in niso izvršila niti ene same transakcije, torej posledično tudi niso utajevala davkov. "Nekatera podjetja so zgolj ustanovila družbo v Sloveniji, ki posluje po lokalnih predpisih in tukaj plačuje vse davke."

Po njegovih besedah je naravnost absurdno povezovati ta podjetja z resnično problematičnimi primeri v tujini, kjer so bili udeleženi politiki in korporacije. "Vleči vzporednice med našimi primeri in primeri iz tujine je naravnost noro."

Boštjan Petauer: Poslovanje prek offshore podjetij ni nezakonito

Dolgoletni davčni svetovalec Boštjan Petauer opozarja, da poslovanje prek offshore podjetij ni nezakonito. Je pa po njegovih besedah pomembno, kako se z njimi posluje. "Treba je pregledati in analizirati transakcije s temi podjetji. Na ta način se da ugotoviti, ali gre za legalne posle ali ne." V offshore podjetjih se lahko posamezna dejavnost opravlja povsem zakonito, je pa odvisno, kakšna je dejavnost in za kakšno vsoto je bila določena storitev opravljena. "Če takšno podjetje izvede analizo na dveh straneh, zanjo pa stranka plača sto tisoč dolarjev, vemo, da nekaj ni v redu. Dejstvo je, da precejšnje število transakcij ne ustreza drugemu kot davčnim utajam."

Kot poudarja Petauer, je lastništvo takšnih podjetij povsem zakonito, a če slovenski davčni rezident prek takšnega podjetja prejme določene prihodke (dividende, kapitalski dobički …) in tega ne prijavi finančni upravi, je to davčna utaja.

Če bi slovenski davčni rezident te prihodke prijavil v Sloveniji, bi bil obdavčen po slovenski zakonodaji in zanj poslovanje prek davčne oaze, kakršna je Angvila, ne bi bilo več smiselno.

Kako so panamski papirji prišlo v javnost

Projekt #PanamaPapers je nastal na podlagi notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah po vsem svetu Mossack Fonseca, ki jih je od anonimnega vira pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, ta pa jih je nato delil z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ).

Mossack Fonseca je bila do včeraj malo znana, vendar zelo vplivna panamska odvetniška družba, ki ima podružnice v vseh večjih svetovnih metropolah. Družba velja za eno najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb – oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja.

Panamska družba Mossack Fonseca je v 40 letih odprla okrog 240.000 podjetij, s katerimi so poslovali številni politiki, kriminalci, gospodarstveniki in tudi športniki.  | Foto: Panamska družba Mossack Fonseca je v 40 letih odprla okrog 240.000 podjetij, s katerimi so poslovali številni politiki, kriminalci, gospodarstveniki in tudi športniki.

Svetovni voditelji in športniki

11,5 milijona dokumentov razkriva povezave z 72 aktualnimi in nekdanjimi svetovnimi voditelji, vključno z diktatorji, ki jih obtožujejo plenjenja lastnih držav. Povezave kažejo na vpletenost oseb iz 202 držav in kar 200 tisoč vpletenih poslovnih subjektov. ICJ med drugim razkriva, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina v davčne oaze prek bank in skrivnih podjetij prenesli kar dve milijardi dolarjev. Kot je dejal Putinov tiskovni predstavnik je namen razkritja diskreditacija predsednika pred prihajajočimi volitvami.

V panamske dokumente se je med drugim ujelo 140 politikov iz več kot 50 držav, ki naj bi imeli svoja offshore podjetja v davčnih oazah. Na seznamu je družina pakistanskega predsednika Navaza Šarifa in ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson in še trije člani njegovega kabineta, sirski predsednik Bašar al Asad, kitajski predsednik Ši Džinping ter novopečeni argentinski predsednik Mauricio Macri

Med vpletenimi so se znašli tudi vrhunski športniki, med drugim tudi sloviti Lionel Messi.

Ali bodo pod drobnogledom tudi financerji raziskave?              

Na svetovnem spletu se je kmalu po razkritju #PanamaPapers pojavil video, v katerem je mogoče slišati opozorilo, da Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev financira Ameriški center za javno integriteto. Ta se skoraj izključno financira z donacijami. Na seznamu največjih donatorjev, ki je dostopen na njihovi spletni strani, so med drugim tudi naslednje fundacije in organizacije:

- Ford Foundation,

- W.K. Kellogg Foundation,

- Open Society Foundations (organizacijo obvladuje eden najbogatejših Američanov George Soros),

- Rockefeller Brothers Fund,

- Rockefeller Family Fund.

Skupno je na seznamu 42 fundacij in organizacij, ki so v zadnjih dveh letih darovale vsaj 20 tisoč ameriških dolarjev.

Poročilo ICIJ je, kot navaja spodnji video, usmerjeno proti političnim in vojaškim sovražnikom Zahoda. Tako se je na naslovnicah večine svetovnih medijev znašel ruski predsednik Vladimir Putin, ki mu očitajo, da je v davčne oaze prenesel dobri dve milijardi evrov premoženja. Omenjeni so še sirski predsednik Bašar A Asad, afriški diktatorji in znani športniki. V videu tudi opozarjajo, da delovanje zahodnih korporacij ostaja nerazkrito.

Ministrstvo o aferi Panamski dokumenti: Nujno sodelovanje čim več držav

Na ministrstvu za finance so ob razkritju afere poudarili, da je v boju proti davčnim goljufijam in neizpolnjevanju davčnih obveznosti ključno sodelovanje med državami. Povedali so tudi, da sta z odlivi sredstev v davčne oaze povezana dva projekta nadzora Finančne uprave RS (Furs) - davčne oaze in ciljno usmerjeni nadzori prijave premoženja.

V prvem primeru je Furs od leta 2011 do leta 2015 opravil 942 nadzorov in dodatno odmeril za 24 milijonov evrov dodatnih obveznosti, v primeru prijav premoženja pa so od leta 2009 do leta 2015 opravili 377 nadzorov in odmerili za 62,4 milijona evrov dodatnih obveznosti.


Po mnenju Moskve delo nekdanjih agentov Cie

Razkritje je naletelo na ogorčen odziv Moskve, ki v dokumentih vidi zaroto proti predsedniku, pri pripravi poročila pa naj bi pomagali celo nekdanji agenti ameriške obveščevalne agencije Cia.


Bruselj v bran komisarju, vpletenem v afero Panamski dokumenti

V Evropski komisiji so se na omembo Porošenka v dokumentih odzvali zadržano, češ da zelo strukturiran odnos EU in Ukrajine temelji na konkretnih merilih, tudi glede korupcije.

STA

Ne spreglejte