Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 12. 2016,
16.25

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

13

Natisni članek

Pogled s tribune Tina Maze Smučarska zveza Slovenije Andrea Massi

Sreda, 14. 12. 2016, 16.25

4 leta, 7 mesecev

Smučarski komentar

Nova "afera Tina Maze" kot zgodba o poražencih

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

13

Poslovilna tekma Tine Maze v Mariboru bi morala biti globok poklon največji slovenski smučarski karieri in vsesplošni navdih, a se vse bolj spreminja v zgodbo, v kateri ni prostora za zmagovalce, temveč zgolj za poražence.

Tina Maze | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Ne vem, ali je v meni še dovolj goriva za nadaljevanje kariere," je 22. marca 2015 v Meribelu, manj kot uro po zadnji tekmi sezone, dejala Tina Maze, podobno pa ponovila dva tedna pozneje na veličastnem sprejem v Črni na Koroškem. V obeh primerih je imela lepo priložnost, da bi smuči postavila v kot. S tem se ne bi umaknila le kot najbolj priljubljena slovenska športnica na vrhuncu svojih moči, temveč tudi, kljub nekaj aferam, kot skorajda medijsko neomadeževana zvezdnica. Če gre soditi po zadnjem dogajanju, sta bili to zapravljeni priložnosti za tekmovalni umik. 

Zgodba o poražencih

Potem ko je Smučarska zveza Slovenije s skrbno načrtovanim in s pokrovitelji usklajenim sporočilom za javnost pogovore s taborom Tine Maze o poslovilni tekmi z območja štirih sten postavila na vpogled vsem, je postalo jasno, da 7. januar kot večkrat napovedani dan slovesa olimpijske prvakinje ne bo takšen, kot je bilo sprva načrtovano. Ne bo takšen, kakršen bi moral biti. To pa je še zadnji aplavz na odprti sceni in zahvala najuspešnejši slovenski športnici.

Javno pismo, v katerem Smučarska zveza Slovenije ob nizanju pogojev za nastop razkriva, da naj bi Mazejeva za nastop v reprezentančnem dresu zahtevala 90 tisoč evrov, kar izhaja iz predloga, ki ga je pred dnevi direktorju zveze Jožku Križanu poslal Andrea Massi, mariborski veleslalom spreminja v zgodbo o poražencih.

1.) Tina Maze

Čeprav tekmovalno Mazejeva že lep čas ni aktivna, je imela lepo priložnost, da še zadnjič podoživi smučarsko-zvezdniške trenutke. Tiste, o katerih je lahko pred 18 leti, ko je prav v Mariboru prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, le sanjala.

Takrat je bila namreč le ena od slovenskih tekmovalk in ni mogla slutiti, da bo ena od redkih, če ne kar edina slovenska smučarka, ki si bo lahko še s tekmovalno kariero zagotovila življenjsko eksistenco, obenem pa ustvarila tako močno blagovno znamko, da ji bo ta prihodke prinašala tudi po upokojitvi.   

Če bi na bližajoči se mariborski veleslalom gledala skozi oči tiste 15-letnice, ki je 2. 1. 1999 v Mariboru zvedavo pokukala v beli cirkus, v njem ne bi videla priložnosti za dodaten zaslužek, temveč bi se predala čustvom – hvaležna ob tem, kar ji je smučanje dalo, in ponosna na zasluženo privzdignjen status v družbi. V tem primeru iz njenega tabora na sedež zveze ne bi priromala pobuda, po kateri bi zgolj za eno tekmo večina reprezentančnih pokroviteljev prispevala po 15 tisoč evrov. Tega zneska namreč nikakor ne more upravičevati s pripravami in stroški spremljevalne ekipe, kakor je bila v preteklih letih praksa v pogajanjih z zvezo.

2.) Smučarska zveza Slovenije

Poraženec nove afere je tudi krovna smučarska organizacija, ki se je odločila za javno pranje umazanega perila. Zavedajoč se dejstva, da javnost ob tehtanju med funkcionarji in športniki kot po pravilu simpatizira z zadnjimi, so odgovorni pri SZS zaigrali na najbolj preizkušene strune. V zaostrenih socialnih razmerah so osvetlili znesek, ob katerem je še tako zagret navijač najboljše slovenske smučarke vseh časov zastrigel z ušesi – 90 tisoč evrov.

Tudi ostrina, s katero se je tokrat prvič po kranjskogorskem "izpadu" tedanjega predsednika Tomaža Lovšeta leta 2012 odzvala zveza, ne preseneča.  Pri SZS se namreč zavedajo, da se s koncem Tinine kariere končuje tudi sodelovanje, zato so si – kot mož in žena, ki si ob ločitvi v obraz "zmečeta" najbolj pritlehne kletvice – lahko zavestno privoščili podiranje mostov.

Na simbolični ravni pa so pri SZS ob koncu Tinine kariere vnovič pokazali, da je bila za njih preprosto pretrd oreh. Bila je potencial, ki ga največja športna panožna zveza v državi ni znala izkoristiti, in oseba, s katero niso znali delati – na skoraj vseh ravneh. Po zadnjih dogodkih pa postaja jasno tudi, da bo Mazejeva ena od tistih šampionk, ki jih pri SZS ne bodo mogli vključiti v nadaljnje delo.

3.) Zlata lisica

Z obujanjem medijskega pingponga med Tino Maze in SZS pa izgublja tudi Zlata lisica. Ne glede na to, kakšen bo epilog zgodbe, je namreč jasno, da bo 7. januarja marsikdo čutil grenkobo. Smučarski oder bo namreč Črnjanka naslednicam, kot kaže, prepustila v slovenski maniri – s prerekanji, delitvijo, užaljenostjo, anonimnimi komentarji …

Ne spreglejte