Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Gojko Zalokar Ljubljanski maraton maraton 2016

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 16.05

6 let, 6 mesecev

Epilog 21. Ljubljanskega maratona

Maraton zaradi zmede dražji za 27 tisočakov, oškodovanim opravičilo in pisma s pojasnilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Organizatorji ljubljanskega maratona so afriškim tekačem, ki jih je na 39. kilometru 21. Ljubljanskega maratona spremljevalno vozilo nehote preusmerilo v napačno ulico in jih prikrajšalo za rezultat, izplačalo dodatnih 27 tisočakov. Timing Ljubljana ne išče krivca za napako, za dogodek pa prevzema vso odgovornost.

21. Ljubljanski maraton bo v zgodovini zapisan kot maraton, ki se ga je udeležilo rekordno število tekačev (v dveh dneh je teklo skoraj 24 tisoč tekačev, prijavljenih pa je bilo skoraj 29 tisoč), še globlje pa se bo vtisnil v spomin kot maraton, kjer so vodilni tekači skrenili s proge.

Vodilni štirje tekači, ki so na 39. kilometru tekli na čelu kolone, so na križišču med Rozmanovo in Ilirsko ulico, v trenutku srečanja z vozili na nujni interventni vožnji, pomotoma zavili zunaj trase, levo na Ilirsko ulico. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vodilni štirje tekači, ki so na 39. kilometru tekli na čelu kolone, so na križišču med Rozmanovo in Ilirsko ulico, v trenutku srečanja z vozili na nujni interventni vožnji, pomotoma zavili zunaj trase, levo na Ilirsko ulico. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na 39. kilometru maratonske trase, na križišču med Rozmanovo in Ilirsko ulico, je namreč  spremljevalno vozilo ob srečanju z dvema policijskima voziloma na intervencijski vožnji vodilne tekače nehote preusmerilo v napačno ulico.

Rekonstrukcija dogodka z očividci in posnetki

Timing Ljubljana, ki skupaj z Mestno občino Ljubljana že 21 let organizira prireditev, je za incident sprejel popolno odgovornost in ne išče krivca za nastalo situacijo, nam je dober teden po maratonu povedal direktor Timinga Ljubljana Gojko Zalokar.  "Sprejeli smo štiri sklepe in s tem zadevo končali." Objavljamo jih v nadaljevanju besedila.

Dogodek so rekonstruirali s pomočjo številnih očividcev in posnetkov, ki jih je zabeležila kamera uradne televizije dogodka, Planet TV, ki je vozila pred tekači.

"Napaka se je zgodila in tega ne skrivamo," je bil jasen.

Denarne kompenzacije za oškodovance so logična reakcija, je povedal Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana. Tekačem, ki so zaradi napake pretekli približno 520 metrov več, so se opravičili in pripravili pismo s pojasnilom dogodka in časom, ki bi ga tekači po izračunih dosegli.  | Foto: Vid Ponikvar Denarne kompenzacije za oškodovance so logična reakcija, je povedal Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana. Tekačem, ki so zaradi napake pretekli približno 520 metrov več, so se opravičili in pripravili pismo s pojasnilom dogodka in časom, ki bi ga tekači po izračunih dosegli. Foto: Vid Ponikvar

Denarne kompenzacije kot logična reakcija

Oškodovanim tekačem so se oddolžili s finančnimi kompenzacijami. Te nikoli niso bile pod vprašajem.

"Takoj ko smo izvedeli, kaj se je zgodilo, smo se odločili, da tudi trojici, ki je zaradi napake zavila v napačno smer in pretekla dodatnih 520 metrov, izplačamo denarno nagrado, ki sicer pripada prvih trem tekačem. Vključno z dodatkom za rekord proge, ki bi bil po naši projekciji prav gotovo dosežen," je povedal Zalokar.

Tretjeuvrščeni je prejel več kot zmagovalec

Tako se je prvič v 21-letni zgodovini ljubljanskega maratona zgodilo, da je tretjeuvrščeni tekmovalec dobil višjo denarno nagrado kot zmagovalec, saj bi si po projekcijah sodeč zaslužil uvrstitev na prvo mesto.

Tako je Kenijec Laban Mutai, ki je prvi prečkal ciljno črto maratona, dobil 21 tisoč evrov, Philip Sang Kimutai, ki je v cilj pritekel kot drugi, pa 13 tisoč evrov.

Tretjeuvrščenemu Leviju Omarju Matebi, ki bi glede na ocene zmagal, in to z rekordom proge, bodo izplačali 28 tisoč evrov.

Abraraw Misganaw, ki je bil četrti, bo dobil 17 tisočakov, denarne nagrade pa bosta dobila tudi peti Kosgei Kosgei (13 tisoč) in šesti Dominic Ruto (šest tisoč).

Neuradne čase so izračunali na osnovi časov, ki so jih zabeležili do 39. kilometra.

Organizatorji so nagrade izplačali iz proračuna v višini 230 tisoč evrov, ki je bil namenjen elitnim tekačem. Dodatno so tako izplačali 27 tisočakov. Ker je nekaj vrhunskih tekačev udeležbo na ljubljanskem maratonu odpovedalo, so organizatorji še vedno v zelenih številkah.

Etiopijec Limenih Getachew ostaja rekorder ljubljanskega maratona. Lani je 42 kilometrov pretekel v času 2;08:19. | Foto: Sportida Etiopijec Limenih Getachew ostaja rekorder ljubljanskega maratona. Lani je 42 kilometrov pretekel v času 2;08:19. Foto: Sportida

Opravičilo in pismo s pojasnilom ter prognozo časa

Kljub zapletu bodo obveljali uradni rezultati, torej vrstni red tekačev, tako kot so ti prihajali v cilj.

Organizatorji so se oškodovanim atletom opravičili in pripravili pismo, v katerem pojasnjujejo dogodek. V njem so tudi časi, ki bi jih tekači najverjetneje dosegli, če ne bi prišlo do zapleta. Po prognozah naj bi zmagal Matebo in to z rekordom proge 2;07:30. Trenutni rekorder proge je lanski zmagovalec, Etiopijec Limenih Getachew, ki je lani maraton pretekel v času 2;08:19.

Posledice bodo, kakšne, bo pokazal čas

Direktor Timinga Ljubljana se zaveda, da kljub potezam, ki so jih povlekli v smeri opravičila, madež ostaja in da se negativnim posledicam ne bodo mogli izogniti. Kakšne bodo, bo pokazal čas.

Organizacijski odbor 21. LM je po rekonstrukciji zapleta na 21. Ljubljanskem maratonu 4. novembra sprejel naslednje sklepe.

1. Vodilni štirje tekači so pritekli v križišče Rozmanove in Ilirske ulice, ko sta v istem trenutku v križišče pripeljali dve policijski vozili na interventni nujni vožnji, z vključenimi zvočnimi in svetlobnimi signali.

2. Službeno vozilo, v katerem je bil vodja policijskega varovanja in je zavilo v istem križišču levo na Ilirsko ulico v smeri Njegoševe cesta, ni bilo vzrok, da bi mu kdorkoli sledil in skrenil z uradne trase maratona, saj je bilo že zunaj vidnega polja tekačev.

3. Vodilni štirje tekači so v križišču, v trenutku srečanja z vozili na nujni interventni vožnji, zaradi spleta nesrečnih okoliščin, pomotoma zavili zunaj trase, levo na Ilirsko ulico.

4. Zaradi ugleda ljubljanskega maratona se tekačem, ki bi lahko dosegli rekord proge, izplača nagrade in bonuse, kot bi jim pripadali, če nesrečnega dogodka ne bi bilo. S tem želimo zagotoviti, da se vrhunski tekači vrnejo na ljubljanski maraton in da se v skladu s pričakovanji župana doseže svetovni rekord.

 

Ne spreglejte