Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2016,
20.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

Natisni članek

maraton 2016 Ljubljanski maraton rekreacija

Nedelja, 30. 10. 2016, 20.02

6 let, 6 mesecev

Evforija med rekreativci, razburjenost med vrhunskimi maratonci

Ljubljanski maraton s kozmetično napako #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08
21. Ljubljanski maraton | Foto Sportida

Foto: Sportida

V 21-letni zgodovini ljubljanskega maratona se še ni zgodilo, da bi največja tekaška prireditev ostala brez slovesne razglasitve najboljšega tekača na maratonski razdalji. Razlog? Zaplet v zadnjih kilometrih trase, kjer so najhitrejši maratonci sledili policijskemu vozilu, ki je zapeljalo v napačno smer in zato ostali brez zmage in rekorda.

Prestolnica je že enaindvajsetič dihala s tekači.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Prestolnica je že enaindvajsetič dihala s tekači. Foto: Grega Valančič/Sportida

Pristno veselje v cilju - stalnica rekreativnega dela ljubljanskega maratona. | Foto: Sportida Pristno veselje v cilju - stalnica rekreativnega dela ljubljanskega maratona. Foto: Sportida

Pahor: Slovenci smo junaški športni narod

Ljubljanski maraton, ki mu že dolga leta pripada primat največje in najbolj množične tekaške prireditve v Sloveniji, je znova postregel z rekordno udeležbo. V dveh dneh je na ljubljanskih ulicah teklo skoraj 24 tisoč tekačev in tekačic, ali več kot en odstotek slovenske populacije. Med njimi tako kot že večkrat tudi predsednik republike Borut Pahor (1;46:36), ki je v cilj pritekel s slovensko trobojnico in ocenil, da smo Slovenci junaški športni narod.

#video: Borut Pahor: Ko sem prišel študirat v Ljubljano, smo bili tekači samotarji, danes pa ...

Zaplet v zadnjih kilometrih maratona

A bolj kot udeležba, pravljična vremenska kulisa in dobro vzdušje na progi bo v spominu ostal črn madež zaradi zapleta v zadnjih kilometrih maratonske razdalje.

Kaj se je zgodilo? Trije vabljeni tekači, ki so tekli na čelu kolone, so na 39. kilometru stekli za voziloma policijske in televizijske ekipe, ki sta zapeljali v napačno ulico, in ne za uradnim časomerilcem, ki je vozil po pravi trasi.


Ne prezrite:

Kaj je botrovalo zmedi na 21. Ljubljanskem maratonu?
Borut Pahor: Slovenci smo tekaška junaška nacija #video

Rezultati in izjave 21. Ljubljanskega maratona


Kenijec Laban Mutai je po spletu nesrečnih okoliščin v cilj maratona pritekel kot prvi.  | Foto: Vid Ponikvar Kenijec Laban Mutai je po spletu nesrečnih okoliščin v cilj maratona pritekel kot prvi. Foto: Vid Ponikvar

To je pomenilo, da so pretekli skoraj 600 metrov več kot preostali in si tako nabrali zaostanek, ki jih je oropal zmagovalnega naslova, najverjetneje tudi rekorda proge.

Zaradi očitnega razburjenja in pritožb so se organizatorji pozneje odločili, da oškodovane maratonce kljub vsemu nagradijo z enakimi denarnimi nagradami, kot če bi jim pripadla mesta na zmagovalnem odru.

Afriški tekači iz Slovenije odhajajo z grenkim priokusom. | Foto: Sportida Afriški tekači iz Slovenije odhajajo z grenkim priokusom. Foto: Sportida

Državni prvak v polmaratonu pristal v bolnišnici

Precej dela so imeli tudi v medicinskem šotoru, kjer je pristal tudi zmagovalec polmaratona, izkušeni gorski tekač Peter Lamovec, ki je z bolečinami v mišicah dobesedno priskakljal v cilj. Po besedah vodje medicinske službe na ljubljanskem maratonu Petra Radšela je najprej kazalo, da gre za manjšo poškodbo mišice, a ker po določenem času novi državni prvak v polmaratonu še vedno ni mogel stopiti na nogo, so posumili, da gre za težjo poškodbo. Odpeljali so ga na travmatologijo UKC, kjer je v varnih strokovnih rokah.

Čeprav je gorski tekač Peter Lamovec postal državni prvak v polmaratonu, mu 21. Ljubljanski maraton ne bo ostal v lepem spominu. Zaradi hude poškodbe je pristal na travmatologiji ljubljanskega kliničnega centra.  | Foto: Sportida Čeprav je gorski tekač Peter Lamovec postal državni prvak v polmaratonu, mu 21. Ljubljanski maraton ne bo ostal v lepem spominu. Zaradi hude poškodbe je pristal na travmatologiji ljubljanskega kliničnega centra. Foto: Sportida

Z nosili so iz cilja odnesli tudi mladega, komaj 18-letnega Matevža Planka, triatlonca iz Kamnika, ki je na 10-kilometrski razdalji pošteno mešal štrene najboljšim in v cilj pritekel kot tretji ter se nato od izčrpanosti zgrudil na ciljno preprogo.

Po besedah Radšela so v nedeljo oskrbeli okrog 50 tekačev. Večina težav se je zgodila v ciljni ravnini, kjer so tekači zaradi utrujenosti ali pregretosti kolapsirali, medtem ko na trasi posebnih težav ni bilo.

Najhitrejša trojka na 10-kilometrski razdalji: zmagovalec Blaž Grad je zmagal že četrič, drugouvrščeni Matej Šturm (levo) in tretji Matevž Planko, ki je dan prej zmagal med srednješolci. | Foto: Vid Ponikvar Najhitrejša trojka na 10-kilometrski razdalji: zmagovalec Blaž Grad je zmagal že četrič, drugouvrščeni Matej Šturm (levo) in tretji Matevž Planko, ki je dan prej zmagal med srednješolci. Foto: Vid Ponikvar

Komu je pripadlo mesto na zmagovalnem odru?

Glavna tekaška imena 21. Ljubljanskega maratona so (novi in stari zmagovalec "desetke") Blaž Grad (31:44) in komaj 16-letna Laura Stauber (37:14), ki sta slavila na 10-kilometrski razdalji, ter že omenjeni Lamovec (1;07:51) in lanska zmagovalka teka na 10 kilometrov Sonja Roman (1;17:50), ki sta zmagala na polmaratonski razdalji in bila razglašena za nova državna prvaka v maratonski polovički.

Sonja Roman, lanska zmagovalka teka na 10 kilometrov, je nova državna prvakinja v polmaratonu. Ta je del njenih priprav na nastop v maratonu v Valenciji, kjer bo skušala izpolniti normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu prihodnje leto. | Foto: Vid Ponikvar Sonja Roman, lanska zmagovalka teka na 10 kilometrov, je nova državna prvakinja v polmaratonu. Ta je del njenih priprav na nastop v maratonu v Valenciji, kjer bo skušala izpolniti normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu prihodnje leto. Foto: Vid Ponikvar

V kraljevski disciplini, 42-kilometrski razdalji, sta smetano pobrala Kenijca Purity Changwony (2;29:32) v ženski konkurenci in po zapletu s slabo orientiranim policijskim vozilom Laban Mutai (2;09:16) pri moških.

Najhitrejši Slovenec na maratonu je bil Aleš Žontar (2:36:57), med ženskami pa prekaljena Helena Javornik, ki je pri 50 letih še vedno hitra oziroma najhitrejša (2;54:59). Kot je povedala v cilju, šele zadnja leta teče povsem sproščeno in v teku zares uživa, kritična pa je bila do dejstva, da se rod mladih maratonk nikakor ne okrepi. Njeno razmišljanje si lahko ogledate v izjavi.

#video: najhitrejša Slovenka na 42 kilometrov Helena Javornik

#video: Aleš Žontar, najhitrejši Slovenec na 21. Ljubljanskem maratonu, o izkušnjah z "ljubljancem"

"Štimunga" in dobrodelnost

Ljubljanski maraton presega meje rekreativne prireditve, je dogodek, ki ga mnogi ne želijo zamuditi in se po njem ravnajo celo pri organizaciji dopusta in prireditev, ki jo hvalijo zaradi posebne "štimunge". To je v pogovoru za naš medij omenjal tudi 79-letni upokojeni fizik Ivan Bartol, ki se je udeležil vseh ljubljanskih maratonov, in publicist Samo Rugelj, ki je o tem razmišljal v najnovejši kolumni na www.siol.net.

Rugelj je tudi podpornik projekta skupine Slovenska industrija jekla (SIJ), kjer se je več kot sto zaposlenih pridružilo dobrodelnemu projektu Koraki za male junake. Za vsak pretečen kilometer bo skupina SIJ lokalnima vrtcema na Jesenicah in v Ljubljani ter osnovni šoli na Ravnah na Koroškem, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, podarila en evro.

#video: Denis Mancevič, vodja korporativnega komuniciranja pri SIJ, o projektu Koraki za male junake

Več kot 100 zaposlenih v skupini SIJ je preteklo več kot 1.500 kilometrov za dober namen.  | Foto: Sandi Fišer Več kot 100 zaposlenih v skupini SIJ je preteklo več kot 1.500 kilometrov za dober namen. Foto: Sandi Fišer

Eden rednih udeležencev je tudi tekaški trener in vodja tekaškega društva Urbani tekači, Urban Praprotnik, ki je okusil že mnogo tekaških prireditev, a najlepše je še vedno doma. Kaj je povedal, si oglejte v videu.

#video: Urban Praprotnik o tem, zakaj je ljubljanski maraton njegov najljubši

Lani Minioni, lestos okostnjaki

Sproščeno "štimungo" na ljubljanskem maratonu skušajo ustvariti tudi tekači iz društva Tekači dobrega teka, ki že nekaj let tečejo v posebnih opravah. Lani so tekli oblečeni v minione, letos pa so se, v skladu s praznikom noč čarovnic, odločili za okostnjaško opravo.

#video: Vitezi dobrega teka letos kot okostnjaki. Razlog? Odgovarja Mitja Štern in društva Vitezi dobrega teka.

Tekači iz 59 držav

Vedno več pa je tudi tekačev iz tujine, letos prihajajo že iz 59 držav, največ je Hrvatov in Srbov. Teka se je udeležila tudi Dženita Kaliman, tekačica iz Sarajeva, ki je maratonsko polovičko pretekla v značilni muslimanski opravi s hijabom na glavi. Ljubljani se je zahvalila za tolerantnost, več pa izveste v izjavi.

#video: Dženita Kaliman iz Sarajeva o nastopu na ljubljanskem maratonu:

Kdo je zaprl vrata "Ljubljanca"?

Tako kot lani smo tudi letos počakali do zadnjega. Med ženskami je čast zaprtja maratonskih vrat pripadla Mileni Mašera iz tekaškega društva prerojen.si, ki je maraton pretekla v čast svojemu 60. rojstnemu dnevu, med moškimi pa je bil zadnji Mladen Kolanović, 65-letni tekač iz Zadra. Dejstvo, da je bil zadnji, je argumentiral z besedami, da je prejšnjo noč preplesal, noge pa so bile temu primerno danes težje, kot bi si želel.

Mladen Kolandović iz Zadra in Milena Mašara iz Ljubljane sta zaprla vrata 21. Ljubljanskega maratona. | Foto: Mladen Kolandović iz Zadra in Milena Mašara iz Ljubljane sta zaprla vrata 21. Ljubljanskega maratona.

Ne spreglejte