Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2016,
14.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Ljubljanski maraton tek rekreacija

Nedelja, 30. 10. 2016, 14.54

6 let, 6 mesecev

Zapleti z vozili

Po zmedi na ljubljanskem maratonu. Nagrajeni bodo tudi tekači, ki so zavili v napačno smer.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Na 21. Ljubljanskem maratonu je v zadnjih metrih najdaljše preizkušnje prišlo do zapleta. Vodilni trije tekači so na 39. kilometru sledili policijskemu vozilu, ki je zapeljalo v napačno smer. To je pomenilo, da so tekli 600 metrov dlje kot ostali in tako ostali brez najverjetnejše zmage. Organizatorji bodo tudi napačno vodenim tekačem izplačali denarne nagrade.  Kaj se je dogajalo v zadnjih kilometrih?
 

 Po koncu maratonske preizkušnje so organizatorji povedali, da je težava nastala med 39. in 40. kilometrom. Takrat je na progo nenadoma zapeljalo intervencijsko policijsko vozilo, ki je zmedlo spremljevalne avtomobile. Za njim je v napačno ulico zapeljalo še vozilo televizije Planet TV, medtem ko je uradno vozilo organizatorjev s časomerilcem, ki je vozilo za vodilnimi, zavilo v pravilno smer proti cilju ljubljanskega maratona.

Vodilna trojica Levi Omari Matebo, Japhet Kosgei in Abraraw Misganaw je sledila policijskemu avtomobilu v napačno smer. Zasledovalci (pred nesrečnim dogodkom so bili razvrščeni od četrtega mesta navzdol) so pravilno zavili za vozilom organizatorja v smeri cilja. Na koncu sta dva izmed teh zasedla prvo (Laban Mutai) in drugo mesto (Sanga Philip Kimutai).

Pred zmedo vodilni bo prejel najvišjo denarno nagrado

Levi Omari Matebo je pred napačnim zavojem vodil, ciljno črto pa na koncu prečkal kot tretji. Kenijec bo prejel takšno denarno nagrado, kot če bi zmagal (20.000 evrov). Ob tem  mu bo pripadlo še osem tisočakov, saj bi po oceni organizatorjev postavil nov rekord (ta ostaja 2:08:19) in se spustil pod medjo 2:08:00. Po izračunih bi tekel okoli 2:07:30. | Foto: Vid Ponikvar Levi Omari Matebo je pred napačnim zavojem vodil, ciljno črto pa na koncu prečkal kot tretji. Kenijec bo prejel takšno denarno nagrado, kot če bi zmagal (20.000 evrov). Ob tem mu bo pripadlo še osem tisočakov, saj bi po oceni organizatorjev postavil nov rekord (ta ostaja 2:08:19) in se spustil pod medjo 2:08:00. Po izračunih bi tekel okoli 2:07:30. Foto: Vid Ponikvar

Direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar nam je zvečer potrdil, da bosta nagrajeni obe trojici povabljenih tekačev. Tako tista, ki je zavila v napačno smer, kot tista, ki je tekla po pravi poti.

Afriškim tekačem takšna nagrada po dolgih pripravah lahko precej olajša življenje (spomnimo, da so nekateri zmagovalci v preteklosti kupovali živino, gradili bivališča, pošiljali denar sorodnikom ...).

Bo pa po incidentu ostal grenak priokus, saj bi nekateri postavili osebne rekorde, kar bi lahko pozitivno vplivalo na razvoj njihove kariere.


"Nagrajeni bodo vsi. Računali smo in prišli do tega, da bi takrat vodilni na koncu tekel nekje med 2:07:30 in 2:07:33, kar bi bil rekord maratona. Rekorda žal ne bomo mogli priznati, saj gre za simulacijo. Bo pa tekač nagrajen z zneskom, kot da je tekel rekord."

To pomeni, da bo najkonkretnejšo denarno nagrado domov odnesel pred zmedo z vozili vodilni Levi Omari Matebo. Kenijec, ki je v cilj pritekel kot tretji, bo tako prejel 20.000 evrov za zmago, tri tisoč evrov za rekord, ki bi ga po oceni organizatorjev postavil, in dodatnih pet tisoč evrov, ker bi se najverjetneje spustil pod mejo 2:08:00.

"Rekorda žal ne moremo priznati, saj gre za simulacijo, bo pa tekač nagrajen, kot da bi tekel rekord," pravi direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. | Foto: Vid Ponikvar "Rekorda žal ne moremo priznati, saj gre za simulacijo, bo pa tekač nagrajen, kot da bi tekel rekord," pravi direktor ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. Foto: Vid Ponikvar

Organizatorji bodo morali tako seči globlje v žep, a to Zalokarja, kot pravi, ne skrbi preveč. Bolj ga žalosti dejstvo, da se je tekaški praznik končal z neljubim dogodkom, ki odmeval bolj kot sam tekmovalni del.

Jih ob tem kaj skrbi, da bo ljubljanski maraton "nosil" črn madež? "Niti ne. Kdor razume, kaj se je zgodilo, da je bil to nesrečen splet okoliščin, razume. Ostali bodo pa pisali po forumih in obsojali ...," je še dodal direktor.

 

Dodano ob 20.15

Finiširanje Kenijcev, ki sta izbrala pravo smer:

Brez podelitve

"Ne moremo spremeniti niti vrstnega reda niti rezultatov, čeprav bi si to zelo želeli. Bomo pa poskrbeli za ustrezne kompenzacije za tiste tekače, ki so zaradi te napake pretekli več," je po zmedi dejal predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdri. | Foto: Vid Ponikvar "Ne moremo spremeniti niti vrstnega reda niti rezultatov, čeprav bi si to zelo želeli. Bomo pa poskrbeli za ustrezne kompenzacije za tiste tekače, ki so zaradi te napake pretekli več," je po zmedi dejal predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdri. Foto: Vid Ponikvar

Organizatorji ocenjujejo, da so tekmovalci, ki so zgrešili smer, pretekli dodatnih 500 metrov. Predvidevajo, da bi bil sicer dosežen rekord ljubljanskega maratona in da bi bil vrstni red na koncu drugačen.

Glede na tempo so pričakovali čas okoli 2:07:30, najbolj sveže pa je deloval eden od treh, ki so izbrali napačno smer, Levi Omari Matebo. Na koncu je bil tretji.

"Policijsko vozilo in za njim vozilo Planet TV sta zavili v napačno ulico, uradni avtomobil je vozil pravilno. Nekateri tekači so napačno zavili za policijskim avtomobilom. Izračunali smo, da so pretekli okoli 500, 600 metrov preveč. Lahko rečemo, da bi imeli zelo dober rekord (ta ostaja 2:08;19), če se to ne bi zgodilo," je neljubi dogodek sedmi sili opisal predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih

Kot je po pogovoru z menedžerji tekačev in delegatom še povedal, zmagovalec ostaja tisti, ki je prvi prečkal ciljno črto. Kenijec Mutai.

"Uradno ne moremo spremeniti niti vrstnega reda niti rezultatov, čeprav bi si to zelo želeli. Bomo pa poskrbeli za ustrezne kompenzacije za tiste tekače, ki so zaradi te napake pretekli več, kot je bilo potrebno, in posledično dosegli slabši čas in mesto." Bo to finančna kompenzacija? "Da, nekaj takega," je odgovoril Razdrih.

Uradne podelitve nagrad v moški konkurenci na maratonski razdalji ni bilo. Uradno je zmagal Mutai, drugi je bil Kimutai, tretji pa oškodovani Matebo.

Fotogalerija Sportide z maratona:

Fotogalerija
1 / 300

 

Izidi, maraton, moški:

1. Laban Mutai (Ken)                 2:09:16
2. Philip Sang Kimutai (Ken)         2:09:19
3. Levi Omar Matebo (Ken)            2:09:37
4. Abraraw Misganaw (Ken)            2:09:47
5. Kosgei Kosgei (Ken)               2:10:18
6. Dominic Ruto (Ken)                2:10:29
7. Robert Chmonges (Uga)             2:11:04
8. Sergij Lebed (UKr)                2:11:05
9. Abraham Akopesha (Ken)            2:13:21
10. Emmanuel Oliaulo (Ken)            2:13:37
11. Aleš Žontar (Slo)                 2:36:57
12. Martin Ocepek (Slo)               2:38:14

13. Marko Tratnik (Slo)               2:38:21

 

Ne spreglejte