Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi davčne oaze Jose Mourinho Football Leaks Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Football leaks

Je pred vrati največja afera v zgodovini nogometa?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Marsikdo od slavnih nogometašev in trenerjev v prihodnjih treh tednih ne bo mirno spal. Pred nami je namreč ena največjih afer v zgodovini športa. Glavna tema? Utaja davkov.

Ključni poudarki:
- 12 priznanih svetovnih medijev bo v naslednjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtoženi številni zvezdniki, med njimi izstopajo Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Mesut Özil
- Ronaldo naj bi samo konec leta 2014 v žep pospravil 63,5 milijona evra, za katere ni plačal niti evra davka. Več let naj bi prek računa pri zasebni švicarski banki denar nakazoval v davčne oaze. Enako velja za Mourinha.

Šestdeset novinarjev iz 12 priznanih medijskih organizacij je v zadnjem obdobju pregledovalo in analiziralo informacije, ki jih je nemški medijski hiši Der Spiegel posredoval Football Leaks. Gre za obsežno zbirko podatkov, ki se nahaja na trdih diskih v skupni kapaciteti 1,9 terabajta in zajema 18,6 milijona dokumentov. Ker Der Spiegel toliko pomembnih informacij ni zmogel pregledati sam, je k sodelovanju povabil še El Confidencial, Sunday Times, El Mundo in druge …

Kaj sploh je Football Leaks?

Denar | Foto: Reuters Foto: Reuters Football Leaks je spletna stran, ki razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev. Gre za nogometno različico WikiLeaksa. Aktivnosti spletne strani, katere ustvarjalci niso znani, so se začele septembra 2015.

Stran je v preteklosti razkrivala različne občutljive informacije, trenutno pa je vroča tema utaja davkov s strani številnih nogometašev in trenerjev.  

Podatke bodo razkrivali tri tedne

Der Spiegel je že začel razkrivati podatke, kar naj bi se nadaljevalo v prihodnjih treh tednih. Glavna tema je utajevanje davkov s strani najslavnejših nogometašev, zagotovo pa gre še za številne druge nepravilnosti v evropskem nogometnem prostoru. Podatkov je toliko, da je težko predvideti, kaj vse bo prišlo na dan, pristojni organi pa bodo prav gotovo morali zavihati rokave.

Ronaldo in Mourinho glavni tarči dozdajšnjega razkritja

Cristiano Ronaldo in Joise Mourinho 2010 | Foto: Reuters Foto: Reuters Nemški medij se je ob prvi objavi lotil nekaterih velikih imen, glavna akterja pa sta portugalska superzvezdnika: napadalec Real Madrida Cristiano Ronaldo in trener Manchester Uniteda Jose Mourinho. Oba sta obtožbe že zavrnila.

Ronaldo je eden najboljših in najbolj plačanih nogometašev vseh časov. Pri Realu zasluži 38.181.818 evrov letno, njegova odškodnina pa znaša milijardo evrov.

Okoli njega se tako vrti na milijone evrov in kar nekaj njegovih milijonov naj bi počivalo v davčnih oazah, omenjajo se predvsem Britanski deviški otoki in Irska, kjer je davčna stopnja najnižja v Evropi. Ronaldo naj bi v davčno ugodne države denar prenakazoval z računa pri zasebni švicarski banki.

Na podoben način kot Ronaldo naj bi se davkom izogibal tudi portugalski strateg Mourinho, ki je za svoja dejanja enkrat že odgovarjal. Pred kratkim je moral španskim oblastem plačati 4,4 milijona evrov – nekaj več kot tri milijone neplačanih davkov in 1,1 milijona kazni.

Za šest ur dela je zaslužil skoraj dva milijona dolarjev

Za občutek, koliko Ronaldo lahko zasluži, služi podatek iz dokumentov, ki razkriva dogovor njegovih marketinških agentov s Toyoto leta 2013. Za šest ur in 45 minut poziranja pred kamero je zaslužil 1,9 milijona ameriških dolarjev, kar znese 4.691 dolarjev vsako minuto. Japonsko avtomobilsko podjetje je reklame in njegove slike nato lahko uporabljalo 13 mesecev, a samo v določenih državah.

 

A photo posted by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Jasno je, da nogometaš njegovega kova ogromno zasluži, a zdi se, da so številke še višje, kot si lahko predstavljamo. Ronaldo se praktično lahko kopa v denarju. Dokumenti med drugim razkrivajo njegovo petletno pogodbo s prehranskim gigantom Herbalife, vredno 16 milijonov dolarjev, več kot dvomilijonsko pogodbo s portugalsko banko Espirito Santo, 300.000 evrov pa je prejel za obisk na televiziji v Rimu. Letalska družba Emirati mu je plačala 1,1 milijona evra in 15 letalskih kart prvega razreda za v Dubaj iz kjerkoli na svetu.  

Kdo je še na seznamu?

Poleg Ronalda in Mourinha se je že ob prvi objavi dokumentov na seznamu znašlo ogromno nogometnih zvezdnikov, ki naj bi denar skrivali v davčnih oazah in se tako izognili plačilu davkov.

Omenjena sta Pepe in Ricardo Carvalho, člana portugalske reprezentance, ki je slavila na letošnjem evropskem prvenstvu. Na seznamu je tudi James Rodriguez, najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji. Vsi trije so ali so bili člani madridskega Reala, najbogatejšega kluba, kjer so plače vrtoglave.

Tudi Mesut Özil se bo morda moral zagovarjati pred sodiščem. | Foto: Reuters Tudi Mesut Özil se bo morda moral zagovarjati pred sodiščem. Foto: Reuters

Med nogometaši Reala, ki so poskušali biti pametnejši od španskih davčnih zakonov, je tudi član nemškega elfa, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka, Mesut Özil, ki zdaj igra za Arsenal. Nemec naj ne bi denarja prenakazoval v davčne oaze, a naj bi pred nekaj meseci dobil račun za plačilo dveh milijonov neplačanih davkov in 790.000 evrov kazni. Vsaj tako razkrivajo dokumenti.

Seznam naj bi bil izredno dolg, kdo vse se je zapletel v afero, pa bomo izvedeli v prihodnjih tednih.

Nogometaši pod drobnogledom že v preteklosti

Zvezdnika Barcelone je zaradi utaje davkov že bolela glava. | Foto: Reuters Zvezdnika Barcelone je zaradi utaje davkov že bolela glava. Foto: Reuters Čeprav naj bi šlo za daleč največjo afero, pa še zdaleč ne gre za prvo. Letos poleti se je v podobni situaciji znašel Ronaldov največji tekmec Lionel Messi.

Argentinec je bil skupaj z očetom obsojen davčne utaje, skupaj sta morala plačati kazen več kot treh milijonov evrov, prejela pa sta tudi 21 mesecev zaporne kazni, ki pa je nista prestajala. Poleg Messija so bili preganjani tudi brazilski zvezdnik Neymar, Argentinec Javier Mascherano, Kamerunec Samuel Eto'o … Ni izključeno, da se bodo ponovno znašli v središču pozornosti.
Ne spreglejte