Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
12. 6. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

huligani Euro 2016 Marseille

Nedelja, 12. 6. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Sramotne scene po tekmi med Anglijo in Rusijo

Ruski huligani kar na štadionu mimo varnostnikov v lov za angleškimi navijači #video #foto

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Ne samo da so angleški navijači doživeli hladno prho v sodnikovem podaljšku, ko je zmago Angliji z izenačujočim zadetkom izpred nosa vzel Vasilij Berezucki, po zadnjem pisku so jih po njihovi tribuni štadiona Velodrom v Marseillu začeli loviti še ruski huligani.

Med angleškimi in ruski navijači je bilo na ulicah Marseilla vroče že pred nogometno tekmo, po tekmi pa smo bili priča dogodkom, ki jih že dolgo nismo videli. No, vsaj v najmočnejših ligah ne, kamor spada, vsaj tako smo mislili, tudi Francija.

Ruski navijači so brez vsakršnih težav mimo varnostnikov, ki jih je bilo očitno premalo, udrli na tribuno z angleškimi navijači in jih začeli loviti in tepsti enega za drugim. Angleži, ki najprej niti niso vedeli, kaj se dogaja, so se nagonsko pognali v dir in začeli teči za življenje. Še posebej skrb vzbujajoče pa je, da so bili med angleškimi navijači tudi otroci in ženske, a to razposajenih Rusov ni zmotilo.

Kaj se je dogajalo po tekmi, si lahko pogledate v spodnjem videu:

 


Krvavo je bilo že v popoldanskih urah

Tega starejšega angleškega navijača so morali celo oživljati. | Foto: Tega starejšega angleškega navijača so morali celo oživljati.

Angleški navijači že tri dni skrbijo za nerede po Franciji, a vse do sobotne tekme ni bilo tako hudo. Zdaj so se jim na ulicah pridružili še Rusi, ki niso imeli prav nobenih zadržkov do spopada z Angleži. Treba je dodati, da v Franciji niti ni tistih pravih angleških huliganov, ki so v preteklosti opozarjali nase, saj jim po pravilniku v času večjih tekmovanj poberejo potne liste in nikakor ne morejo iz države.

Pri Rusih te selekcije ni in lahko si mislimo, kdo vse je po marseillskih ulicah lovil sicer vse prej kot mirne Angleže. Najbolj jo je skupil starejši gospod, ki nima več tako hitrih nog kot njegovi navijaški kolegi, vseeno pa so ga ruski mladci potolkli s stoli in obrcali. Možakar pa je obležal v mlaki krvi. Pred prihodom nujne medicinske pomoči so ga oživljali tudi policisti, njegovo zdravstveno stanje pa je še zdaj zelo resno.

 

Kakšne bodo kazni?

Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) že pripravljajo na nove varnostne ukrepe, saj se zavedajo, da so tukaj na celi črti pogoreli tudi organizacijsko. Tampon cona med navijači, ni bila taka, kot bi morala biti. "Uefa obsoja dogodke v Marseillu. Za ljudi, ki se udeležujejo tega nasilja, v nogometu ni prostora," pa je bilo po tekmi prvo jasno sporočilo, da si pri Uefi želijo narediti red. Zdaj je na vrsti disciplinska komisija, ki bo vse skupaj preučila in odgovorne primerno kaznovala. Odločitev bo padla v torek.

Kaj še bo?

Marseille pa ni osamljen primer. Težave z navijači imajo tudi v Nici, kjer nase najbolj opozarjajo Severni Irci in Poljaki, ki so tako ali tako znani huligani. V Lillu pa bi danes znalo biti vroče tudi na pred tekmo med Nemčijo in Ukrajino.

Ne spreglejte