Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 6. 2016,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

Rusija Euro 2016

Torek, 14. 6. 2016, 13.30

6 let, 7 mesecev

Pogojna izključitev Rusije na EP 2016

Uefa ima dovolj: Rusija ob najmanjšem novem navijaškem izgredu leti s prvenstva!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odzvala na navijaške nerede, ki so jih po srečanju med Anglijo in Rusijo na tribunah Velodroma v Marseillu povzročili ruski huligani. Rusiji je zagrozila, da bo morala njena reprezentanca nemudoma zapustiti prvenstvo, če se bodo na naslednjih tekmah ponavljali prizori navijaških nemirov.

Ruska nogometna zveza bo morala zaradi nešportnega obnašanja dela navijačev na srečanju z Anglijo v Marseilllu plačati 150 tisoč evrov kazni. Izvršni odbor Uefe je v poročilu navedel, da je kazen tako visoka zaradi motenja javnega reda na tribunah, uporabe pirotehničnih sredstev in rasističnih opazk.

Denarna kazen pa še ni vse, kar je doletelo Rusijo po nedavnih neredih na Velodromu. Uefa je zagrozila z diskvalifikacijo. Ta še ni aktivna, bo pa v primeru, če se bodo vzorci navijaških nemirov preselili tudi na preostale štadione, na katerih bodo na Euru nastopili ruski nogometaši. Zadnje opozorilo pred diskvalifikacijo se nanaša na dogajanje na štadionih. Neredi, ki bi jih lahko izzvali ruski huligani zunaj štadiona, bodo obravnavani drugače.

Med ruskimi navijači, ki so pripotovali v Francijo, so tudi častilci nekdanjega četniškega vodje Dragoljuba Draže Mihailovića (desno). | Foto: Med ruskimi navijači, ki so pripotovali v Francijo, so tudi častilci nekdanjega četniškega vodje Dragoljuba Draže Mihailovića (desno).

Francoska policija je sporočila, da bo skupina 50 navijačev, ki se jih povezuje z nedavnimi zloglasnimi dogodki v Marseillu, ko so obračunavali z angleškimi privrženci, kmalu v njenem spremstvu zapustila Francijo in se vrnila v domovino.

Rusija je tako prejela pogojno izključitev. Če se bo na Euru ponovil še kakšen škandal njenih navijačev, bo predčasno zapustila tekmovanje. Rusi se bodo v drugem krogu v sredo pomerili s Slovaško, dvoboj pa bo sodil najboljši slovenski delivec pravice Damir Skomina. V zadnjem krogu skupine B se bodo z Rusi spoprijeli Valižani.

Odzval se je tudi že ruski minister za šport

 Vitalij Mutko je v izjavi za rusko tiskovno agencije Tass zagotovil, da bo Rusija spoštovala odločitev Uefe in se ne bo pritožila na izrečeno kazen, ki ruski zvezi nalaga tudi plačilo 150.000 evrov globe. "Prosil bi vas za razumevanje, seznanjeni smo z deportacijami 29 ljudi, ki v Francijo niso prišli z namenom, da bi zgolj gledali nogomet. Nobena država ne bo brez zakonske podlage kaznovala kogarkoli, zato prosim, da se vzdržimo vseh dejanj, ki bi le izzvala nove napetosti, skušajmo umiriti zadeve, evropsko prvenstvo poteka, gre za praznik nogometa, mi se pa le še pogovarjamo o pretepih in kaznih," je dejal Mutko za Tass.

Ne spreglejte