Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2023,
8.42

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Jaka Primožič Anže Skok Domen Novak Tilen Finkšt Matevž Govekar Luka Mezgec Glasgow svetovno prvenstvo Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 7. 8. 2023, 8.42

8 mesecev, 4 tedne

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu, Glasgow 2023

Selektor Uroš Murn: Tadej si zasluži globok priklon #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Tadej Pogačar Glasgow SP 2023 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar se je v nedeljo z bronasto kolajno v cestni vožnji svetovnega prvenstva v Glasgowu na Škotskem po več kot dveh desetletjih na seznamu dobitnikov slovenskih medalj v cestni vožnji pridružil svojemu športnemu direktorju pri ekipi UAE Emirates Andreju Hauptmanu, ki je bron osvojil leta 2001 v Lizboni. Selektor Uroš Murn se je Pogačarju za nedeljsko predstavo globoko priklonil, hkrati pa poudaril, da bo boj za mavrično majico mogoč samo, če bodo povabilo v slovensko reprezentanco sprejeli vsi najboljši slovenski kolesarji. Pogačar se je tik pred podelitvijo medalj pošalil, da je bila kar 271 kilometrov dolga dirka za dva kroga predolga. 

Selektor Uroš Murn o slovenskem izkupičku na cestni dirki za SP v Glasgowu:

"Mislim, da si Tadej zasluži zares globok priklon. To, kar je pokazal danes, je neverjetno. Sam nas je držal zraven. Vse je naredil, kot je treba, in potrdil, zakaj je tam, kjer je. On je enostavno oseba, ki se ne obremenjuje s stvarmi, ki ti lahko škodujejo in mešajo misli (v Glasgow je zaradi težav z letalskimi povezavami pripotoval z zamudo in brez prtljage, op. a.). Zato je tu, kjer je. Ves čas smo imeli željo, da smo čim dlje vsi zraven. Dejstvo je, da če bi želeli zmagati dirko, morajo tu biti vsi naši najboljši. Naš cilj je še naprej mavrična majica in samo tako, kot sem omenil, jo lahko dosežemo. Da se vsi podredijo temu cilju. Ampak pustimo to za kdaj drugič, danes je poseben dan in čas za veselje ob tej kolajni," je bil v nedeljo navdušen selektor Uroš Murn, ki je ob odsotnosti Primoža Rogliča, Jana Tratnika in Mateja Mohoriča slovensko ekipo sestavil iz vrst izkušenih in mladih kolesarjev (Luka Mezgec, Domen Novak, Jaka Primožič, Kristijan Koren, Tilen Finkšt in Anže Skok), od katerih je dirko poleg Pogačarja končal le Matevž Govekar (33. mesto).

Kaj je Tadej Pogačar povedal o dirki in kakšen je njegov pogled na tragično dogajanje v Sloveniji?

Zdravnik KZS Krištof Knap o izčrpavanju na nedeljski cestni dirki:

Fotogalerija iz Glasgowa, cestna dirka (foto: Siniša Kanižaj)
Fotogalerija
1 / 23

Zaradi izčrpanosti je težko stopil na zmagovalni oder

Tadej Pogačar je bil po koncu dirke povsem izčrpan. "Prav težko mi je bilo stopiti na oder, saj sem bil izjemno izčrpan. Seveda pa je to izjemen dosežek, želel sem si tudi to kolajno in uspelo mi je. Dirka je bila taka, kot so napovedovali. Sploh ob vstopu v kroge v središču mesta. Dobesedno vsak zavoj je bil lahko usoden. Pametno je bilo biti ves čas spredaj. Močne ekipe so bile okrog mene, na srečo pa sta bila v cilju le dva boljša od mene. Oba sta zasluženo pred mano. Ob koncu sem vedel, da nas čaka sprint popolnoma izčrpanih kolesarjev. Ko je Mads (Pedersen, op. a.) dvakrat, trikrat pustil vrzel, sem začel verjeti, da ga je mogoče premagati, čeprav je eden najboljših sprinterjev na svetu. Le redko pa sem vozil na zahtevnejših dirkah, kot je bila današnja," je povedal Pogačar, ki bo v petek nastopil še v vožnji na čas. Zdravstvene težave, ki jih je včeraj občutil zaradi izčrpanosti, so pozabljene.

Pogačar se je v pogovoru s predsednikom Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Davidom Lappartientom pošalil, da je bila dirka za dva kroga predolga: 

Tadej Pogačar Glasgow SP 2023 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Preberite še:

Tadej Pogačar Mads Pedesren Glasgow SP 2023
Sportal Hudi napori zdelali Pogačarja, zaradi slabega počutja moral prekiniti intervju #video
Mathieu van der Poel Pogačar Van Aert Glasgow SP 2023
Sportal Veličastna zmaga van der Poela, izjemna predstava Pogačarja!
Sportal Drama na SP: zakaj so protestniki prekinili elitno cestno dirko
Janja Garnbret, Bern 2023, polfinale
Sportal Janja Garnbret je spet blestela v polfinalu
Tadej Pogačar Slovenija SP
Sportal Tadej Pogačar hrepeni po mavrični majici #video
Ne spreglejte