Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
20.35

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Norveška Francija finale SP v rokometu za ženske 2023

Nedelja, 17. 12. 2023, 20.35

4 mesece, 2 tedna

SP v rokometu za ženske, finale (zaključni dan)

Francozinje še tretjič svetovne prvakinje, Slovenke dobile zadnji odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Finale SP v rokometu za ženske: Francija | Francozinje so bile v velikem finalu SP boljše od branilk naslova Norvežank. | Foto Guliverimage

Francozinje so bile v velikem finalu SP boljše od branilk naslova Norvežank.

Foto: Guliverimage

Francozinje so svetovne prvakinje v rokometu. Danes so v velikem finalu v Herningu na Danskem z 31:28 (20:17) premagale branilke naslova Norvežanke in se še tretjič v zgodovini okronale s svetovnim naslovom. Francozinje so tudi aktualne olimpijske prvakinje. Slovenke pa so danes izvedele, s kom se bodo prihodnje leto pomerile v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu. Poleg Paragvajk so to še Črnogorke in Nemke, ki so na letošnjem SP zasedle končno šesto in sedmo mesto. V tekmi za tretje mesto so Danke z 28:27 premagale Švedsko.

SP v rokometu za ženske, zaključni dan:

Nedelja, 17. december:

 

Francozinje so zasluženo dobile finale, ki sta ga sodila slovenska delivca pravice Bojan Lah in David Sok. Vodile so večji del srečanja, saj so s čvrsto obrambo ustavile napadalni potencial Norveške na čelu z Ello Henny Reistad, ki je v polfinalu Danski zabila kar 15 golov. Reistad je v finalu dosegla le pet zadetkov.

Norveška se je deset minut pred koncem tekme približala na 26:25, a je Francija odgovorila z delnim izidom 3:0 in dobri dve minuti pred koncem rešila vprašanje zmagovalk (31:28).

Pri teh se je enajst igralk vpisalo med strelke. Po pet zadetkov sta dosegli Lena Grandveau in Tamara Horacek, po štiri pa sta dodali Orlane Kanor in Chloe Valentini. Prva strelka Norveške je bila Nora Mork z osmimi zadetki, od tega sedmimi s sedmih metrov.

Francozinje, ki so tudi olimpijske prvakinje iz Tokia, so bile zlate še na SP leta 2003 na Hrvaškem ter 2017 v Nemčiji. Ob tem imajo s SP še štiri srebrne medalje.

Norvežanke ostajajo pri štirih naslovih svetovnih prvakinj (1999, 2011, 2015, 2021) in delitvi absolutnega rekorda po številu zlatih medalj z Rusijo. Je pa to njihova 12. medalja na SP; najbližje zasledovalke Madžarke jih imajo devet.

Na tekmi za bron je Danska premagala Švedsko z 28:27 in osvojila sedmo medaljo na SP, četrto bronasto. S tem je ponovila dosežek izpred dveh let na SP v Španiji.

V tem stoletju je bila Danska bronasta tudi na prvenstvu leta 2013 v Srbiji, 1962 in 1993 je bila srebrna, edini naslov pa je osvojila 1997 v Nemčiji.

Švedska ostaja brez odličja s SP. Še drugič je izgubila tekmo za bron; leta 2017 jo je premagala Nizozemska.

Henny Elle Reistad
Sportal Francozinje v finale zanesljivo, Norvežankam uspelo po hudi bitki

Slovenke vedo, s kom se bodo spoprijele za OI v Parizu

Danes sta bili v Herningu še tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta. Nemčija je v boju za končno peto mesto s 26:30 izgubila spopad z Nizozemsko, Črna gora pa je v dvoboju za sedmo mesto premagala Češko z 28:24. Tekmici Slovenk v kvalifikacijah za OI bosta tako Nemčija in Črna gora. 

Slovenske rokometašice se bodo prihodnje leto potegovale za nastop na olimpijskem turnirju. | Foto: RZS/Kolektiff Images Slovenske rokometašice se bodo prihodnje leto potegovale za nastop na olimpijskem turnirju. Foto: RZS/Kolektiff Images

Slovenija je SP končala na 11. mestu, kar je njena najvišja uvrstitev po letu 2003 in tretja najboljša v zgodovini. Hkrati so si zagotovile mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre 2024, v katerih se bodo merile še s Paragvajem. V Pariz bosta napredovali prvi dve ekipi.

"Nemčija je kakovostna reprezentanca, ki je že na drugem zaporednem tekmovanju končala med najboljšo osmerico. Črna gora je v nekoliko spremenjeni zasedbi morda najprijetnejše presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva. Zadržala je trend visokih uvrstitev na največjih tekmovanjih. Gre za izjemno tekmico. Paragvaj se na južnoameriškem prvenstvu ni uvrstil med najboljšo trojico, tudi na tem prvenstvu ni bil med najboljšimi reprezentancami svoje celine," je za Rokometno zvezo Slovenije povedal selektor Slovenije Dragan Adžić.

"Menim, da bodo tekme, ki jih je Paragvaj odigral na svetovnem prvenstvu, dovolj za kakovostno analizo, medtem ko bosta reprezentanci Črne gore in Nemčije zahtevali našo popolno osredotočenost. Naš cilj je uvrstitev na olimpijske igre," je dodal slovenski selektor.

Slovenke so premagale Islandke, afriške prvakinje Angolke, azijske prvakinje Korejke, severne sosede Avstrijke, premoč pa so morale priznati finalistkam, Franciji in Norveški.

Danska rokomet ženske
Sportal V polfinale še Švedinje in Danke
Ne spreglejte