Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
22.12

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Danska Nemčija Črna gora Švedska SP v rokometu za ženske 2023

Sreda, 13. 12. 2023, 22.12

4 mesece, 2 tedna

SP V ROKOMETU ZA ŽENSKE 2023, ČETRTFINALE

V polfinale še Švedinje in Danke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Danska rokomet ženske | Danska je ugnala Črno goro. | Foto Guliverimage

Danska je ugnala Črno goro.

Foto: Guliverimage

Švedska ženska rokometna reprezentanca se je po zmagi v Herningu nad Nemčijo s 27:20 (16:6) uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva na Danskem, Norveškem in Švedskem. Zadnja polfinalna vstopnica pa je po zmagi nad Črno goro s 26:24 (13:10) pripadla Danski. V torek so se v polfinale uvrstile tudi Francozinje in Švedinje.

V torek presenečenja nista dovolili Francija in Norveška. Francija je s 33:22 (18:16) odpravila Češko, Norveška pa je zatem s 30:23 (12:11) izločila Nizozemsko.

Francija se bo v polfinalu pomerila s Švedsko, ki je danes premagala Nemčijo. Švedinje so temelje za zmago postavile v prvi polovici tekme. Povedle so s 7:0, prvi gol so prejele šele v petnajsti minuti, polčas pa zaključile z desetimi goli naskoka (16:6). Nadaljevanje so imele pod nadzorom Nemke ter prihranile precej moči za petkov polfinalni obračun s Francozinjami. Pri Švedinjah so Linn Blohm, Nathalie Hagman, Olivia Mellegard in Jamina Roberts dosegle po pet golov, pri Nemkah pa Amelie Berger, Alina Grijseels in Viola Charlotte Leuchter po štiri zadetke.

Švedska je izločila Nemčijo. | Foto: Reuters Švedska je izločila Nemčijo. Foto: Reuters

V polfinale se je že v torek prebila tudi Norveška, ki se bo v drugem polfinalu pomerila z Dansko. Ta je v zadnjem četrtfinalu izločila Črno goro. 

Večji del prve polovice tekme je minil v enakovredni predstavi, rokometašice iz Hamletove dežele so nekoliko lažje zadihale tik pred odhodom na veliki odmor, ko so povedle za tri gole (13:10). Ene od treh gostiteljic letošnjega mundiala so v začetku druge polovice tekme hitro povedle za sedem golov (20:13). V zadnjem delu tekme so močno popustile in tekmicam dovolile, da so se jim približale na dva gola (22:20, 25:23, 26:24), zmage pa niso ogrozile. Pri Dankah sta bili najučinkovitejši Emma Friis in Anne Hansen, ki sta dosegli po pet golov, pri Črnogorkah pa Dijana Mugoša s šestimi zadetki.

Francijo v petek ob 17.30 čaka obračun s Švedsko, Norveška pa se bo ob 20.30 pomerila z Dansko. V petek bodo tudi tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta. Češka se bo ob 11.30 pomerila z Nemčijo, Nizozemska pa ob 14.30 s Črno goro.

Tekma za tretje mesto ter finale bosta na sporedu v nedeljo.

Slovenija se bo med 11. in 14. aprilom prihodnje leto pomerila s Paragvajem ter četrto- in petouvrščeno izbrano vrsto z letošnjega svetovnega prvenstva na Danskem, Norveškem in Švedskem. | Foto: RZS/Kolektiff Images Slovenija se bo med 11. in 14. aprilom prihodnje leto pomerila s Paragvajem ter četrto- in petouvrščeno izbrano vrsto z letošnjega svetovnega prvenstva na Danskem, Norveškem in Švedskem. Foto: RZS/Kolektiff Images Slovenke pogledujejo proti tekmam za razvrstitev

Slovenska reprezentanca je po zmagah nad Angolo, Islandijo, Južno Korejo in Avstrijo ter porazih proti Norveški in Franciji zasedla končno enajsto mesto in si izborila mesto na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah med 26. julijem in 11. avgustom prihodnje leto v Parizu.

Kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom 2024. Slovenija se bo pomerila s Paragvajem ter četrto- in petouvrščeno izbrano vrsto, ki pred tem še nista uvrščeni na OI.

Francija kot gostiteljica in Norveška kot evropska prvakinja sta že uvrščeni na OI. V Pariz bo potovala tudi nova prvakinja, v primeru zmage Francije in Norveške pa naslednja najuspešnejša reprezentanca na letošnjem SP.

SP v rokometu (Ž), četrtfinale

Sreda, 13. december:

Preberite še:

Madžarska : Hrvaška rokomet
Sportal Hrvatice poskrbele za "enega najbolj bizarnih porazov"
SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Znane prve tekmice Slovenk v boju za OI

 

Ne spreglejte