Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
22.11

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

SP v rokometu za ženske 2023

Torek, 12. 12. 2023, 22.11

4 mesece, 2 tedna

SP V ROKOMETU ZA ŽENSKE 2023, četrtfinale

Znani prvi dve polfinalistki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Francija rokomet ženske | Francija je visoko ugnala Češko. | Foto Guliverimage

Francija je visoko ugnala Češko.

Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu v rokometu za ženske sta bili danes na sporedu dve četrtfinalni srečanji. V prvem je Francija s 33:22 (18:16) odpravila Češko in se kot prva uvrstila v polfinale, Norveška pa je zatem s 30:23 (12:11) izločila Nizozemsko.

SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Znane prve tekmice Slovenk v boju za OI

Čehinje, ki bodo po uvrstitvi v četrtfinale vsaj izenačile doslej najboljšo uvrstitev s SP 2017 (osmo mesto), so se olimpijskim prvakinjam Francozinjam v prvem polčasu še dobro upirale in na odmor odšle z zaostankom dveh golov. V drugem polčasu pa je Laura Glauser (11 obramb) zaklenila vrata, njene soigralke pa so bile v napadu vse bolj učinkovite. Prednost je posledično rasla in deset minut pred koncem znašala šest golov. To so Francozinje, ki lovijo tretji naslov svetovnih prvakinj (2003, 2017), le še oplemenitile in na koncu slavile s 33:22. Pri Francozinjah nobena od igralk ni posebej izstopala, se pa je vseh 14 igralk v polju vpisalo med strelke. Edina s petimi goli je bila kapetanka Estell Nze. Pri Čehinjah je bila najboljša strelka Marketa Jerabkova s šestimi goli.

Norvežanke boljše od Nizozemk

Norvežanke so večji del prvega polčasa vodile, sredi tega pa si priigrale tudi štiri gole prednosti. Po 12:7 se je zdelo, da imajo domačinke vse v svojih rokah, a je nato sledil povratek Nizozemk, ki so do polčasa zaostanek skorajda izničile in na odmor odšle z -1. Nizozemke so na začetku drugega polčasa izenačile, nato pa so Norvežanke strnile obrambo in znova prevzele pobudo ter povedle za štiri gole (19:15). Takšno razliko so ob izkušeni zasedbi zanesljivo zadržale in jo do izteka 60 minut ob vdanih tekmicah še nekoliko povišale.

Norvežanke so se uvrstile v polfinale. | Foto: Guliverimage Norvežanke so se uvrstile v polfinale. Foto: Guliverimage

Pri domačinkah je devet golov dosegla Stine Skogrand, pri Nizozemkah ob razpoloženih norveških vratarkah Silje Solberg in Katrine Lunde ni bilo posebej izstopajoče igralke. Angela Malestein in Dione Housheer sta dosegli po štiri gole. Norvežanke na delno domačem SP lovijo rekordni peti naslov in so v igri, da prve po Rusinjah ubranijo naslov na SP. Slednjim je to uspelo ob treh zaporednih naslovih med 2005 in 2009.

V sredo bosta na sporedu še preostala dva četrtfinalna boja. Francija se bo v polfinalu pomerila z boljšim iz para Švedska - Nemčija, Norveška pa iz obračuna Danska - Črna gora. Polfinalna obračuna bosta v petek, tekma za tretje mesto ter finale pa v nedeljo.

Slovenska reprezentanca je tekmovanje končala po drugem delu in zasedla končno 11. mesto. V skupini 2 je bila tretja za Francijo in Norveško, proti katerima je zabeležila tudi edina poraza na prvenstvu. Vse skupaj je bilo dovolj, da si bodo poskušale varovanke črnogorskega stratega Dragana Adžića priigrati olimpijsko vozovnico v kvalifikacijah. Te bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto.

SP v rokometu (Ž), četrfinale

Torek, 12. december:

Preberite še:

rokomet SP Slovenija Francija
Sportal Dosežek, o katerem si Slovenija ni upala niti sanjati
slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenke z zanesljivo zmago potrdile zgodovinski uspeh

 

Ne spreglejte