Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
22.15

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

Natisni članek

Avstrija Dragan Adžić SP v rokometu za ženske 2023 slovenska ženska rokometna reprezentanca

Nedelja, 10. 12. 2023, 22.15

4 mesece, 2 tedna

SP V ROKOMETU ZA ŽENSKE 2023, 12. DAN

Slovenke z zanesljivo zmago potrdile zgodovinski uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16
slovenska ženska rokometna reprezentanca | Slovenke so za konec opravile še z Avstrijo, so si pa že pred tekmo zagotovile mesto v kvalifikacijah za OI. | Foto Rokometna zveza Slovenije

Slovenke so za konec opravile še z Avstrijo, so si pa že pred tekmo zagotovile mesto v kvalifikacijah za OI.

Foto: Rokometna zveza Slovenije

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svoji zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem v dvorani Spektrum v Trondheimu v tretjem krogu drugega dela tekmovanja zanesljivo, z 32:27 (19:14), odpravila Avstrijo. Tekma sicer ni imela velikega rezultatskega pomena, saj je že pred tekmo postalo jasno, da si je Slovenija prvič v zgodovini zagotovila mesto na kvalifikacijah za olimpijske igre.

Slovenija : Avstrija 32:27 (19:14)

Dvorana Spektrum, gledalcev 4060, sodnika: Lemes, Sosa (oba Urugvaj).
Slovenija: Pandžić, Vojnovič, Klemenčič, Novak, Gros 3, Marković, Spreitzer 1, Stanko 5, A. Abina, Mavsar 11, Ljepoja 2, Varagić 3, Lazović 5, Svetik 1, Hrvatin 1. E. Abina.
Avstrija: Ivančok, Blažek, K. Pandža 7 (2), Dedić 2, Kovacs 4 (1), Wess 1, Dramac 4, Gschwenter 1, Kaiser, Leitner, Huber 2, A. Pandža 1, Reichert 2.
Sedemmetrovke: Slovenija 0, Avstrija 3 (4).
Izključitve: Slovenija 4, Avstrija 0 minut.
Rdeč karton: /

Tekma s severnimi sosedami je bila za izbranke Dragana Adžića zadnja na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenija je po petkovem porazu proti Norveški izgubila tudi teoretične možnosti za preboj v četrtfinale. Norveška in Francija sta v večernem obračunu odločali o prvem mestu v skupini, zmagale so Francozinje s 24:23. Slovenija je SP končala s šestimi točkami in na tretjem mestu v skupini, Angola je po današnji zmagi nad Južno Korejo (33:31) pri štirih točkah, Avstrija je ostala pri dveh, Južna Koreja pa je ta del končala brez točke.

Slovenke so proti Avstriji hitro zagospodarile na igrišču, po nekaj napakah Avstrijk je Barbara Lazović v šesti minuti z devetih metrov zadela za vodstvo s 4:1. A sledil je manjši padec v igri Slovenk, ki so po vrsti zapravljale velike priložnosti, Avstrija pa se je na račun teh približala na 4:5. Zatem je zasedba Dragana Adžića spet zaigrala bolj zbrano, prednost Slovenk pa je znova hitro narastla. Čeprav slovenske rokometašice niso kazale najbolj blesteče predstave, pa so bile ves čas vsaj korak pred tekmicami. Na odmor so se podale s prednostjo 19:14. Tamara Mavsar je v prvem polčasu dosegla šest zadetkov, Barbara Lazović je dodala štiri.

Tamara Mavsar je dosegla enajst golov. | Foto: RZS/Kolektiff Images Tamara Mavsar je dosegla enajst golov. Foto: RZS/Kolektiff Images

Tudi nadaljevanje je bilo podobno, Slovenke so večji del drugega polčasa nadzorovale položaj. Le nekaj minut je bilo bolj nezbranih, takrat so Avstrijke prišle do le 25:28, a končnica je spet pripadla Sloveniji, tako da zmaga ni bila ogrožena, na koncu je bil izid 32:27. Strelsko se je danes najbolj izkazala Tamara Mavsar z 11 goli, Tjaša Stanko jih je dodala pet.

Slovenske rokometašice so do današnje tekme v dosedanjem delu zaključnega turnirja premagale tekmice iz Angole, Islandije in Južne Koreje ter izgubile proti Francozinjam in Norvežankam.

Zgodovinska uvrstitev na kvalifikacije za OI

Današnja tekma je poleg prestiža prinašala še možnost dodatnih kvalifikacij za OI. Po poti s tega SP bi tretjeuvrščene reprezentance iz vseh štirih skupin v drugem delu tekmovanja naskakovale deveto mesto, ki prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. A to breme je že pred tekmo padlo z ramen slovenskih rokometašic, saj so si te kvalifikacije že zagotovile na račun lanskega osmega mesta na EP zaradi razpleta preostalih tekem na letošnjem SP, ki je Evropi ponudil možnost dveh dodatnih mest.

Še vedno pa je obstajala tudi možnost, da bi si Slovenija mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre zagotovila tudi prek svetovnega prvenstva (druge tekmice v kvalifikacijah). Več bo znanega po zaključku drugega dela tekmovanja.

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Za Slovenke bo to tekma prvenstva

SP v rokometu (Ž), 12. dan:

Nedelja, 10. december:

Lestvice:

Preberite še:

SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenke brez četrtfinala, izvrstne Norvežanke niso dovolile presenečenja

 

Ne spreglejte