Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
21.00

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

SP v rokometu za ženske 2023 polfinale Francija Švedska Norveška Danska

Petek, 15. 12. 2023, 21.00

4 mesece, 1 teden

SP v rokometu za ženske, polfinale

Francozinje v finale zanesljivo, Norvežankam uspelo po hudi bitki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Henny Elle Reistad | Norvežanke so se na krilih izjemne  Henny Elle Reistad uvrstile v finale 26. svetovnega prvenstva v rokometu za ženske. | Foto Guliverimage

Norvežanke so se na krilih izjemne Henny Elle Reistad uvrstile v finale 26. svetovnega prvenstva v rokometu za ženske.

Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu v rokometu za ženske, ki ga gostijo Norveška, Švedska in Danska smo danes dobili oba finalista. V izjemno izenačenem prvem polfinalnem dvoboju so bile Norvežanke, branilke naslova svetovnih prvakinj, za gol boljše od Dank (29:28) in še to šele po desetminutnem podaljšku, saj se je redni del tekme končal z neodločenih 23:23. V drugem polfinalu pa sta se pomerili izbrani vrsti Francije in Švedske, zanesljive in visoke zmage s 37:28 pa so se veselile aktualne olimpijske prvakinje. Poražene reprezentance iz četrtfinala se merijo za razvrstitev od petega do osmega mesta.

SP v rokometu za ženske, polfinale:

Petek, 15. december:

Branilkam naslova uspelo šele po podaljšku

Norvežanke so prve finalistke svetovnega prvenstva. V razburljivem polfinalu v Herningu so po podaljšku in golu v zadnji sekundi premagale Dansko z 29:28. V finalu se bodo v nedeljo ob 19. uri pomerile z zmagovalkami drugega polfinala med Francijo in Švedsko.

Norvežanke bodo tako imele priložnost za ubranitev naslova iz Španije 2021. To je lahko njihov peti v zgodovini (1999) in četrti v zadnjih dvanajstih letih (2011, 2015, 2021), s čimer bi postale absolutne rekorderke po številu zlatih medalj. Za zdaj si prvo mesto delijo z Rusijo. Norveška ima sicer s SP enajst odličij (4-4-3).

Za Norveško je bil to 11. polfinale na SP, izgubile so le tri, hkrati pa deveta zmaga na zadnjih 12 dvobojih z Dansko. Norvežanke so bile boljše od Danske tudi na zadnjem evropskem prvenstvu 2022 v Ljubljani.

SP v rokometu 2023: Danska - Norveška (ženske) | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zmago so si priborile v napeti in izenačeni tekmi ter po zaslugi izjemne predstave Henny Elle Reistad, najboljše igralke zadnjega EP, ki je iz 17 strelov dosegla 15 zadetkov. Štiriindvajsetletna igralka Esbjerga je zabila zadnjih šest golov Norveške, zadnjega ob zvoku sirene za zmago in uvrstitev v finale.

Danska je imela v prvem polčasu večkrat pet zadetkov prednosti, v ospredju pa je ostala vse do minute pred koncem rednega dela, ko je Norveška z delnim izidom 3:0 prvič na tekmi povedla (23:22).

Domačinke, ki so imele na tribunah podporo več kot 12.000 gledalcev, so izenačile štiri sekunde pred iztekom časa, v podaljšku pa so večino časa lovile priključek.

Francozinje brez težav

V večernem polfinalu so olimpijske prvakinje Francozinje s 37:28 premagale Švedsko in se bodo tako v nedeljo z Norvežankami spopadle za naslov svetovnih prvakinj. Švedsko in Dansko čaka boj za bronasto odličje. 

Varovanke Oliviera Krumbholza so sijajno odprle dvoboj v Herningu in že po sedmih minutah izzvale minuto odmora švedskega selektorja Thomasa Axnerja. Tudi naslednja nekaj minut kasneje ni pomagala, saj so Francozinje izkoristile popoln razpad sistema tekmic v obrambi in povedle kar s 13:3.

Švedinje so se nato le zbrale, znižale na 13:7, a so olimpijske prvakinje prednost do polčasa znova povišale na osem golov (19:11).

Drugi polčas so bolje odprle Švedinje, ki so po zaslugi golov Jenny Carlson in razpoložene vratarke Johanne Bundsen prednost večkrat znižale na pet golov, a so imele francoske rokometašice vselej odgovor in se tekmicam vnovič odlepile na dvomestno razliko.

Pri zmagovalkah, ki so imele že tako več razpoloženih igralk, je Tamara Horacek dosegla kar devet golov, pri Švedinjah pa je pet golov dala Nathalie Hagman.

Danes sta bili v Herningu še tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta. Za peto mesto se bosta v nedeljo ob 13. uri pomerili reprezentanci Nemčije in Nizozemske, za sedmo pa ob 10.15 Češke in Črne gore. Nemke so z 32:26 ugnale Češko, Nizozemke pa z 28:25 Črno goro.

Tekma za sedmo mesto bo v nedeljo ob 10.15, dvoboj za tretje mesto ob 16. uri, finale pa tri ure kasneje.

Slovenke pogledujejo proti tekmam za razvrstitev

SP v rokometu: Slovenija - Južna Koreja, slovenska ženska rokometna reprezentanca | Foto: RZS/Kolektiff Images Foto: RZS/Kolektiff Images Slovenska reprezentanca je po zmagah nad Angolo, Islandijo, Južno Korejo in Avstrijo ter porazih proti Norveški in Franciji zasedla končno enajsto mesto in si izborila mesto na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah med 26. julijem in 11. avgustom prihodnje leto v Parizu.

Kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom 2024. Slovenija se bo pomerila s Paragvajem ter četrto- in petouvrščeno izbrano vrsto, ki pred tem še nista uvrščeni na OI.

Francija kot gostiteljica in Norveška kot evropska prvakinja sta že uvrščeni na OI. V Pariz bo potovala tudi nova prvakinja, v primeru zmage Francije in Norveške pa naslednja najuspešnejša reprezentanca na letošnjem SP.

Danska rokomet ženske
Sportal V polfinale še Švedinje in Danke
Ne spreglejte