Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2021,
22.08

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

7

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Egipt SP v rokometu 2021

Četrtek, 14. 1. 2021, 22.08

3 leta, 3 mesece

SP V ROKOMETU, 2. DAN

Rekordna strelska bera Slovencev, Korejcem zabili kar 51 golov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

7

Slovenija - Južna Koreja, Borut Mačkovšek | Slovenski rokometaši so prvo nalogo na svetovnem prvenstvu opravili z odliko. | Foto Handball Egypt2021

Slovenski rokometaši so prvo nalogo na svetovnem prvenstvu opravili z odliko.

Foto: Handball Egypt2021

Slovenska rokometna reprezentanca je odlično začela svetovno prvenstvo v Egiptu. Slovenci so v Borg El Arabu v predmestju Aleksandrije s kar 51:29 premagali Južno Korejo, ki je sicer na prvenstvo pripeljala univerzitetno ekipo. Slovenija se bo nato čez dva dni pomerila z Rusijo, čez štiri pa z Belorusijo. Ti dve reprezentanci sta se v prvem krogu razšli z neodločenim izidom 32:32. V derbiju skipine E so Francozi premagali Norvežane, v skupini F pa so Portugalci presenetili Islandce.

Korejci so v Egipt pripeljali B ekipo, pravzaprav študentsko selekcijo z igralci rojenimi po letu 1998. Njihova najmočnejša selekcija se namreč pripravlja na olimpijske kvalifikacije, zaradi zapletenih korona protokolov pa se je odločila ostati v domovini.

Že v prvem polčasu tekme se je izkazalo, da gre za obračun reprezentanc, ki ne spadata v isti kakovostni razred. Korejci niso bili dorasel tekmec, Slovenci so hitro povedli in v nadaljevanju višali razliko, vodili so že z 11 goli prednosti, nato pa malo popustili in na odmor odšli s prednostjo devetih točk. V drugem polčasu so nadaljevali s prevlado na igrišču in prvič na velikih tekmovanjih tekmecu zabili več kot 50 golov.  

Dragan Gajić je bil z desetimi goli prvi strelec tekme, za kar je porabil prav toliko strelov. Blaž Janc jih je prispeval devet (iz 13 poskusov), po pet sta jih dodala še Nik Henigman in Blaž Blagotinšek. Jinyoung Kim in Jinho Kim sta bila s po šestimi goli najboljša strelca korejske vrste.

Največ doseženih golov na posamezni tekmi na svetovnih prvenstvih:
80 - Slovenija : Južna Koreja 51:29 - 2021; Rusija : Romunija 38:42 - 2011

Največ doseženih golov na eni tekmi v zgodovini svetovnih prvenstev:
55 - Islandija (proti Avstraliji 2003)
52 - Danska (proti Kanadi 2005)
51 - Slovenija (proti Južni Koreji 2021)

Rekordni strelski dosežek

51 golov je rekordni strelski izkupiček slovenske rokometne reprezentance, sploh na velikih tekmovanjih. Prejšnja rekordna zmaga na svetovnem prvenstvu sega v leto 2017, ko so v Franciji z 42:25 premagali Angolo. Zmago z največjo razliko v golih so Slovenci dosegli v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2008, ko so se nad Bolgari znesli s 47:20.

To je bila tretja zmaga nad Južno Korejo, s katero se je Slovenija nazadnje pomerila pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Takrat je v Zaragozi slavila s 34:27. Na poletnih olimpijskih igrah v Atenah 2004 je zmagala 26:23, na pripravljalnem dvoboju v švicarskem Wintherthurju leta 2001 pa izgubila z 18:22.

Slovenski pogled

"Videlo se je, da je razlika v kakovosti igralcev velika. Proti Korejcem so zaigrali vsi igralci in prav vsi so na igrišču pokazali pozitivne stvari." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Videlo se je, da je razlika v kakovosti igralcev velika. Proti Korejcem so zaigrali vsi igralci in prav vsi so na igrišču pokazali pozitivne stvari." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Fantje so bili zelo osredotočeni. Od začetka je bila naša obramba agresivna, videlo se je, da si želimo zmage. Morda smo celo nekoliko presenetili sami sebe in zato nismo zaigrali še bolj agresivno. Proti korejski obrambi tri-tri smo igrali zelo dobro. Videlo se je, da je razlika v kakovosti igralcev velika. Proti Korejcem so zaigrali vsi igralci in prav vsi so na igrišču pokazali pozitivne stvari. V soboto nas čaka nova tekma, ki bo zagotovo zahtevna. V naslednje se podajamo povsem osredotočeni," je po uvodnem srečanju dejal selektor Vranješ.

"Lahko smo veseli za to zmago. Končno smo odigrali tako, kot smo se dogovorili – prikazali smo dobro obrambo, ki nas je popeljala do lahkih zadetkov. V petek bo čas za taktično pripravo na novega tekmeca. Najbolj pomembno bo, da se osredotočimo na svojo igro. Če bomo pravi, če bomo odigrali tako, kot proti Korejcem, nam nova zmaga ne bi smela uiti," pa je misli strnil Blaž Janc.

slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Nizozemska
Sportal Slovenski rokometaši nabrušeni za dvoboj s Korejci

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ na prvi tekmi ni mogel računati na vratarja Urha Kastelica in Tilna Kodrina, ki sta bila ob testiranju v hotelu v Egiptu pozitivna na covid-19 in imata odrejeno karanteno, čeprav sta bila ob odhodu iz Slovenije oba negativna. Tekmo je na tribuni spremljal še Domen Makuc.

Tilen Kodrin
Sportal Nov zaplet: koronavirus meša štrene v slovenskih vrstah

Slovenci se bodo v prvem delu pomerili še z Rusijo in Belorusijo. Ti dve reprezentanci sta se v prvem krogu razšli z 32:32. Četa Ljubomira Vranješa je tako z dvema točkama prva na lestvici skupine H.

Kako do napredovanja?

Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh osmih skupin se bodo uvrstile v glavni del tekmovanja (točke se prenašajo naprej), zadnjeuvrščene pa bodo nastopile v predsedniškem pokalu in se nato pomerile za razvrstitev od 25. do 32. mesta. V glavnem delu tekmovanja se križata skupini A in B, C in D, E in F ter G in H, po dve najboljši reprezentanci iz vseh štirih pa se bodo uvrstile v četrtfinale, od tam naprej nastopijo tekme na izločanje.

Slovenska skupina H se bo v nadaljevanju prvenstva križala s skupino G, v kateri so Švedska, Egipt, Čile in Severna Makedonija, zadnja je dan pred začetkom zaključnega turnirja zamenjala Češko.

Egipt: SP, moški, 1. krog:

Skupina H
Četrtek, 14. januar:

Belorusija : Rusija 32:32 (15:15)
Vailupau 10, Kuleš 6, Kulak 5; Kosorotov, Soroka in Kiselev po 6

Slovenija : Južna Koreja 51:29 (25:16)
Gajić 10, Janc 9, Henigman in Blagotinšek po 5; Jinyoung Kim, Jinho Kim po 6, Taeung Kim 5

Sobota, 16. januar:
18.00 Rusija - Slovenija

Ponedeljek, 18. januar:
18.00 Slovenija - Belorusija


Skupina E
Četrtek, 14. januar:

Avstrija : Švica 25:28 (13:13)
Norveška : Francija 24:28 (13:13)

Skupina F
Četrtek, 14. januar:

Alžirija : Maroko 24:23 (8:15)
Portugalska : Islandija 25:23 (11:10)

Skupina G
Četrtek, 14. januar:

Švedska : Severna Makedonija 32:20 (16:11)

Sander Sagosen
Sportal Norveški zvezdnik ostro nad organizatorje SP: Razmere so katastrofalne
Ne spreglejte