Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
1. 12. 2016,
15.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Robert Beguš Riko Ribnica Krim Mercator Krim Mercator rokomet trener

Četrtek, 1. 12. 2016, 15.23

6 let, 7 mesecev

Robert Beguš

Soustvarjalec dveh naslovov evropskega prvaka, ki zna z obema spoloma

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
robert begus beguš | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Rokometni trener Robert Beguš je bil poleg pri največjih uspehih Krima, je avtor najboljše uvrstitve ženske reprezentance na evropskem prvenstvu, v zadnjih letih pa uspešno vodi Ribničane.

Od moškega rokometa k ženskemu in nazaj. Robert Beguš v zadnjih sezonah žanje največje uspehe v 60-letni zgodovini ribniškega kluba. Lansko pomlad je Ribničane popeljal do tretjega mesta v prvenstvu in pokalu. Klub se je prvikrat odločil reči da evropskemu tekmovanju in se proti favoriziranim Romunom prebil v skupinski del. Tekmeci bodo Füchse, St. Raphael in GOG.

Ribniško slavje z baklami:


"Kaj je ključno? To, da vsako leto zadržimo jedro igralcev. Sistem igre se ne spreminja, igralci ga dobro poznajo," pojasnjuje leta 1969 rojeni Ljubljančan, ki je igralski staž opravil na Slovanu, tam prvikrat spoznal tudi trenerske izzive v generaciji Uroša Zormana, Ognjena Backoviča, Uroša Bregarja in drugih, nato pa ga je na Krim leta 1997 poklical legendarni Vinko Kandija.
Robertu Begušu lahko konkreten nasvet ob pripravi na tekmi podeli tudi žena. In to kompetentnega. Poročen je namreč z nekdanjo krimovko in slovensko reprezentantko Inno Dolgun. Njuno zgodbo smo na Sportalu že predstavili.

V družbi pokojnega trenerja Krima Vinka Kandije | Foto: Osebni arhiv V družbi pokojnega trenerja Krima Vinka Kandije Foto: Osebni arhiv Pomočnik in šef

Beguš je bil kot pomočnik Kandije in pozneje Toneta Tislja soustvarjalec največjih uspehov kluba, vključno z dvema naslovoma evropskih klubskih prvakinj.

V sezoni 2006/07 je dobil priložnost tudi kot glavni trener: "V klubu so mi tedaj rekli, da moram postati evropski prvak. Tedaj nas je izločil danski Slagelse, ki je pozneje postal evropski prvak. Slagelse je imel takrat najmočnejšo ekipo v zgodovini."

Med drugim je na dveh tekmah Krimu tedaj dala legendarna Bojana Popović. Beguša, ki je vmes eno sezono deloval tudi v Kočevju, je na Krimovi klopi nasledil Bojan Čotar, on pa se je odpravil k sosedom, v vse bolj ambiciozno Olimpijo.

V Tivoliju je ostal tri sezone in pol, bilo nekaj napetih bojev s krimovkami, nato pa se je porušila finančna struktura in ekipa, vsaj boljše igralke, je praktično razpadla. Sledila je ena sezona delovanja v Logatcu, nato pa se je začela ribniška era.

Na evropskem prvenstvu leta 2004 je Slovenke popeljal do 9. mesta. | Foto: Vid Ponikvar Na evropskem prvenstvu leta 2004 je Slovenke popeljal do 9. mesta. Foto: Vid Ponikvar

Štiri leta selektor

Med letoma 2004 in 2008 je Beguš vodil žensko reprezentanco in z njo dosegel doslej najboljšo uvrstitev na štirih evropskih prvenstvih, deveto mesto. Čeprav so po vrnitvi iz Madžarske, ki je pred 12 leti gostila tekmovanje, prevladovali povsem drugačni občutki, saj je Slovenija turnir končala s štirimi porazi zapored. A na začetku je kazalo povsem drugače.

"Prvič v zgodovini smo premagali Rusijo, pozneje Srbijo. Jasno je bilo, da bomo prvi v skupini, zato smo proti Hrvaški odpočili nekatere igralke, za katere praktično nismo imeli menjave. Pozneje smo psihološko padli, tesno izgubili z Ukrajino in Španijo, Norveška pa nas je razbila," se spominja Beguš, ki je vesel, da je njegovemu nekdanjemu pomočniku Urošu Bregarju spet uspel preboj na prvenstvo.

Uroš Bregar, zdajšnji reprezentančni selektor in trener Krima, je bil nekoč Begušev pomočnik. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Uroš Bregar, zdajšnji reprezentančni selektor in trener Krima, je bil nekoč Begušev pomočnik. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veliko delo

"To je veliko delo. Dolgo (od leta 2010, op. a.) nas ni bilo zraven. Švedska bo doma gotovo trd oreh. S Srbijo je mogoče igrati, Špank ne poznam prav zelo podrobno. Svoje možnosti bomo iskali s Srbijo," je k prvi in, kot kaže, ključni nedeljski tekmi zazrt Beguš, ki se je dotaknil tudi Krimovega uspeha – uvrstitve v drugi krog lige prvakinj.

"Kapo dol. Ne vem, če si je kdo upal to napovedati pred sezono. Krim je napadal iz ozadja. Ko je videl, da se lahko kosa s tekmicami, je rasla samozavest. Imel je dobro obrambo in fenomenalno Mišo Marinček," je navdušen v Grosupljem živeči trener, ki je zelo pristojen za pogled na razliko med vodenjem fantov in deklet.

Iz časov v Olimpiji. Fotografija je iz leta 2009, ko je Olimpija po desetih letih premagala Krim. S svetlimi lasmi je Miša Marinček, ta hip ena najboljših vratark na svetu. | Foto: Vid Ponikvar Iz časov v Olimpiji. Fotografija je iz leta 2009, ko je Olimpija po desetih letih premagala Krim. S svetlimi lasmi je Miša Marinček, ta hip ena najboljših vratark na svetu. Foto: Vid Ponikvar

Fantje proti dekletom

Meni, da je ženske voditi trenirati zahtevnejše. Zaradi odnosov: "Fantje si stvari povemo bolj naravnost. Dekleta jih držijo v sebi in jih je treba odkriti." Ampak ... "Zanimivo, dekleta so v nekaterih pogledih bolj vzdržljiva od fantov, posebej pri energetsko zahtevnih vajah. Pri fantih se hitro začnejo pritožbe. Ženske pa so zelo zagrizene."

Medtem ko je vodil tri ženske klube in reprezentanco, si ni vzel pravice neomejenega vstopa v garderobo. "Z igralkami smo bili dogovorjeni, da me pred tekmo pridejo iskat in grem nato v garderobo. Po tekmah smo imeli sestanek takoj, da so se nato lahko uredile. Pred vsakim obiskom garderobe sem potrkal," je sklenil 47-letni trener, ki poldrugo desetletje – krizi navkljub – ostaja profesionalec.

Ne spreglejte