Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
15. 4. 2016,
15.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Krim Mercator Krim Mercator Riko Ribnica Robert Beguš Inna Beguš Dolgun

Petek, 15. 4. 2016, 15.49

6 let, 6 mesecev

Med nekdanjima trenerjem Krima in igralko Olimpije se je "nekaj" zgodilo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
dolgun begus | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Ribnica bo ta konec tedna gostila končni turnir slovenskega pokala. V zadnjih letih jo vodi Robert Beguš, nekdanji selektor ženske rokometne reprezentance in trener Krima, ki je poročen z nekdanjo igralko Olimpije in Krima Inno Dolgun. 

Spoznala sta se konec devetdesetih let. Pred tem je Inna že osvojila pokal EHF z zmajčicami. O rokometu se sprva sploh nista preveč pogovarjala. Navsezadnje sta bila iz nasprotnih taborov.

"Jaz sem bil pomočnik Vinka Kandije pri Krimu, Inna pa je bila igralka Olimpije. Bili smo veliki tekmeci. Krim je leta 1997 dobil prvenstvo šele po peti tekmi. Spoznala sva se sicer pozneje. Skrivala sva se, ker sem vedel, da bi Vinko 'znorel', če bi izvedel," se "znanstva", ki ni minilo brez tveganja, spominja Robert.

No, Kandija je izvedel, pravzaprav je najbrž zaslutil, zato se je njegov pomočnik odločil vreči karte na mizo: "Bil je vesel, da sem se mu odločil povedati, dejal je. 'Vedel sem!' To nikoli ni vplivalo na moje vodenje in njeno igro. Meni v klubu nikoli niso delali težav zaradi tega."

dolgun begus | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

"Če bi naju kdo opazoval od strani, ne bi nikoli ugotovil, da sva par"

Inni pa so v klubu rekli, da upajo, da ne bo razkrivala taktike. "Odvrnila sem, ali mislijo, da jaz nočem premagati Krima." Do leta 1998 je bila v Olimpiji, nato pa se je preselila h Krimu, kjer jima je bilo v nasprotju s splošnimi pričakovanji pravzaprav težje. 

"Vseeno nama je lepo uspevalo, ločila sva poklicno in zasebno življenje. Če bi naju kdo opazoval od strani, ne bi nikoli ugotovil, da sva par," ugotavlja Robert.

Skupaj sta osvojila tudi ligo prvakinj leta 2001. "Prvič je bilo res nekaj posebnega. Saj veste, kako je v Sloveniji. Ko nekaj osvojiš, nato pa si drugi, je že slabo. Bolj kot smo bili blizu vrhu Evrope, več ljudi je hotelo biti zraven. Na treninge so hodili ljudje, ki so ponujali piramidne sisteme, bioenergetiki … A zdržali smo tudi to."

Mimo Inne ne gre kar tako zlahka … | Foto: Klemen Korenjak Mimo Inne ne gre kar tako zlahka … Foto: Klemen Korenjak

Članica treh reprezentanc

Pri Krimu je ostala še v sezoni 2001/02. Tedaj je nastopila še na svetovnem prvenstvu v Italiji. Na poti tja je Slovenkam pomagala s popolnim strelskim dnem proti Makedoniji, ko je dosegla 11 golov brez zgrešenega strela.

"Država me je sprejela, dekleta tudi. Bilo mi je v čast igrati za Slovenijo. Vesela sem, da je bilo tako," v preteklost zre Inna, ki je sicer igrala za tri reprezentance.

Leta 1985 je bila s Sovjetsko zvezo mladinska svetovna prvakinja. Slabih deset let pozneje je nastopila na evropskem prvenstvu za Ukrajino. Na prelomu tisočletja pa je, kot omenjeno, zaigrala za Slovenijo, ki je zasedla deveto mesto na planetu. Inna se je s prenašanjem znanja na mlajše generacije ukvarjala že desetletje, Robert pa se je v zadnjih letih usmeril v moški rokomet. Pred dvema sezonama je Ribničane pospremil do najvišje uvrstitve v zgodovini.

Ne spreglejte