Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2022,
12.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rokometna liga prvakov Barcelona Celje Pivovarna Laško

Ponedeljek, 12. 9. 2022, 12.15

1 leto, 7 mesecev

Pred začetkom 30. izvedbe rokometne lige prvakov

Barcelona lovi tretjo lovoriko v nizu, Celje znova med elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Celje Pivovarna Laško | Aktualni slovenski prvak Celje PL se vrača med evropsko elito. | Foto Slavko Kolar

Aktualni slovenski prvak Celje PL se vrača med evropsko elito.

Foto: Slavko Kolar

Rokometaši iz Barcelone so v zadnjih dveh sezonah pokorili mednarodne tekmece, 11-kratni zmagovalci najbolj imenitnega evropskega klubskega tekmovanja pa so tudi v sezoni 2022/23, ki se bo začela sredi tega tedna, glavni favoriti za končno zmago. Po enoletnem premoru se v jubilejno, že 30. po vrsti, ligo prvakov vrača tudi Celje Pivovarna Laško.

RK Gorenje Velenje : RK Celje Pivovarna Laško, superpokal
Sportal Pokalni prvaki boljši od Ribnice, branilci naslova so se igrali z ognjem

Zmagovalci elitnega tekmovanja na stari celini iz mesta ob Savinji iz leta 2004 se po pretekli klavrni mednarodni sezoni, ko so v uvodnem krogu evropske lige morali priznati premoč danskemu Gudmeju, vračajo na največjo sceno. V njihovem 27. nastopu v ligi prvakov jih v skupinskem delu čakajo imenitni tekmeci – Barcelona, madžarski Pick Szeged, poljske Kielce, francoski Nantes, nemški Kiel, danski Aalborg in norveški Elverum.

V skupini A bodo nastopili francoski PSG, madžarski Veszprem, nemški Magdeburg, danski Gudme, portugalski Porto, romunski Dinamo iz Bukarešte, poljska Wisla Plock in hrvaški Zagreb.

slovenska rokometna reprezentanca, trening, Blaž Blagotinšek
Sportal Blagotinšek še tretji Slovenec pri Göppingenu

Na delu ogromno slovenskih legionarjev

Marko Bezjak brani barve Magdeburga. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marko Bezjak brani barve Magdeburga. Foto: Grega Valančič/Sportida V ligi prvakov bodo nastopili tudi številni slovenski rokometaši. Največ jih igra na Madžarskem, Dean Bombač, Borut Mačkovšek, Matej Gaber in Mario Šoštarić so člani Picka iz Szegeda, Gašper Marguč pa Veszprema.

V Španiji sta Blaž Janc in Domen Makuc (oba Barcelona), v Nemčiji Marko Bezjak (Magdeburg) in Miha Zarabec (Kiel), v Franciji Rok Ovniček (Nantes), na Danskem Nejc Cehte (GOG Gudme), na Hrvaškem pa Aljaž Panjtar in Aleks Kavčič (oba Zagreb).

Širok krog favoritov

Barceloni sta do zadnjega evropskega naslova pomagala tudi Blaž Janc in Domen Makuc. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Barceloni sta do zadnjega evropskega naslova pomagala tudi Blaž Janc in Domen Makuc. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Največ možnosti za končno zmago ima zaradi svojega širokega in izjemno kakovostnega igralskega kadra španski velikan iz Barcelone. Po robu se mu lahko postavijo poljski prvak Kielce, oba nemška kluba iz Magdeburga in Kiela, madžarska iz Veszprema in Szegeda ter danska iz Gudmeja in Aalborga.

Ljubitelji rokometa že slabo desetletje z nasmehom na obrazih spremljajo neuspele poskuse razvpite pariške zasedbe na vrh Evrope, a PSG ima kljub odhodu nekaterih dolgoletnih nosilcev igre, kot so Danec Mikkel Hansen, Francozi Nedim Remili, Benoit Kounkoud in Vincent Gerrard, še vedno zelo močno zasedbo. Celjska ekipa v tej izostreni konkurenci nima nobenih možnosti, tega dejstva se v mestu grofov dobro zavedajo.

Sistem tekmovanja v novi sezoni ostaja nespremenjen. Iz obeh skupin se bodo oba zmagovalca in drugouvrščeni ekipi neposredno uvrstili v četrtfinale, ekipe od tretjega do šestega mesta pa čakajo dve dodatni tekmi za preboj med osem. Zmagovalci četrtfinalnih obračunov se bodo nato uvrstili na zaključni turnir četverice, ki bo 17. in 18. junija prihodnje leto na tradicionalnem prizorišču v Kölnu v Nemčiji.

Krim Mercator, državne prvakinje 2022
Sportal Krim vodil za 5, a izgubil prvo tekmo lige prvakinj

Barcelona rekorder, Celjani najboljši leta 2004

Po uspešnosti je daleč pred vsemi Barcelona, ki je enajstkrat osvojila ligo prvakov oziroma pokal državnih prvakov. Kiel in španski Ciudad Real sta od sezone 1993/94 zmagala po trikrat, makedonski Vardar iz Skopja in francoski Montpellier pa po dvakrat.

Celjani so bili najboljši v Evropi pred 18 leti. | Foto: Getty Images Celjani so bili najboljši v Evropi pred 18 leti. Foto: Getty Images

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so pod vodstvom trenerja Mira Požuna na evropski prestol stopili v sezoni 2003/04, po enkrat so zmagali tudi nemški Flensburg-Handewitt, HSV Hamburg in Magdeburg, Kielce ter španski Portland San Antonio, Elgorriaga Bidasoa in Teka Santander.

Pari uvodnega kroga:

Skupina A:
Zagreb - GOG Gudme
Dinamo Bukarešta - Magdeburg
Vezsprem - PSG
Wisla Plock - Porto

Skupina B:
Kiel - Elverum
Pick Szeged - Barcelona
Kielce - Nantes
Aalborg - Celje Pivovarna Laško

 

Ne spreglejte