Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
21.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Koper Madžarska Slovenija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Gašper Marguč Vid Kavtičnik Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca

Petek, 8. 6. 2018, 21.39

5 let, 10 mesecev

Ne gre le za kvalifikacije za SP 2019, temveč tudi za poletne olimpijske igre v Tokiu 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Slovenska rokometna reprezentanca Euro 2018 | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Pred slovensko moško člansko reprezentanco je prva kvalifikacijska tekma za nastop na svetovnem prvenstvu 2019, ki ga bosta gostili Danska in Nemčija. V soboto ob 20. uri se bodo Slovenci v Kopru udarili z Madžarsko, povratna tekma bo v sredo v Veszpremu.

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so prvi del priprav opravili v svoji tradicionalni pripravljalni bazi v Zrečah, od torka pa so na Obali, kjer pilijo zadnje podrobnosti za pomembna dvoboja z vzhodnimi sosedi. Delo je bilo zaradi klubskih obveznosti Vida Kavtičnika, Marka Bezjaka, Blaža Janca, Mihe Zarabca in Igorja Žabiča sprva malce okrnjeno, od srede pa vadijo v polnem številu.

Močnejši za tri pomembne može

Obstoječi slovenski rokometni kader je že dolgo časa skupaj in razmeroma dobro uglašen, v primerjavi z letošnjim evropskim prvenstvom na Hrvaškem pa tudi močnejši za tri pomembna može: Jureta Dolenca, Mateja Gabra in Nika Medveda.

Veselin Vujović
Sportal Rokometaši nabrušeni, Vujović bo kljub osebni izgubi vztrajal z reprezentanco

V slovenskem taboru se zavedajo pomembnosti bližnjih tekem in so trdno odločeni, da nadaljujejo kontinuiteto nastopov na svetovnih prvenstvih. Na lanskem mundialu v Franciji so zasijali v polnem sijaju in osvojili odličje bronastega leska, pred tem pa so še sedemkrat nastopili na svetovnih prvenstvih. Na premiernem na Islandiji 1995 so zasedli 18., v Franciji 2001 17., na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Nemčiji 2007 10., v Španiji 2013 četrto in v Katarju 2015 osmo mesto.

Reprezentanci zgodovinsko precej izenačeni

Slovenska izbrana vrsta je doslej z Madžarsko odigrala 25 tekem. Na njih je dosegla 12 zmag, dve tekmi sta se končali z neodločenima izidoma, enajstkrat pa je izgubila. Reprezentanci sta se na velikem turnirju nazadnje pomerili na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012, ko je Slovenija v Novem Sadu zmagala z 32:30. V kvalifikacijah za SP na Švedskem 2011 je bila boljša Madžarska, ki je tesno zmagala s skupnim izidom s 53:52, v kvalifikacijah za SP v Katarju 2015 pa je Slovenija slavila s skupnim izidom 52:51.

finale f4 Montpellier Nantes
Sportal Spomini prvaka: pogovor ob pivu je obrodil sadove

Veselin Vujović | Foto: Sportida Foto: Sportida "Naš glavni cilj je zmaga v Kopru"

"Moji izbranci imajo veliko izkušenj s tovrstnimi tekmami, tudi pod mojim selektorskim mandatom so jih odigrali kar nekaj in verjamem v njihove sposobnosti. Kakovost naših igralcev je znana, prav tako naši cilji. Prvi korak za uresničitev naših načrtov imamo že v soboto v Bonifiki, končna odločitev pa bo padla v Veszpremu. O tej tekmi bomo razmišljali šele po prvem dvoboju, naš primarni cilj je zmaga v Kopru," pred pomembnima tekmama pšravi slovenski selektor Vujović.

Vid Kavtičnik | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida "Zavedamo se svoje in tekmečeve kakovosti"

Kapetan reprezentance Vid Kavtičnik opozarja na pomembnost dvoboja z Madžari: "Pred nami je izjemno pomembna tekma. Ne gre le za kvalifikacije za SP 2019, temveč tudi za poletne olimpijske igre v Tokiu 2020. Mi smo zelo motivirani in dali bomo vse od sebe. Zavedamo se svoje in tekmečeve kakovosti, a verjamem v svoje soigralce in prepričan sem, da bomo v naslednjih dneh prikazali pravo igro."

Gašper Marguč | Foto: Sportida Foto: Sportida "Naš ekipni duh veliko močnejši od madžarskega"

Gašper Marguč že nestrpno pričakuje bitko: "Vsi skupaj nestrpno čakamo na začetek koprske tekme. Zavedamo se odgovornosti in pomembnosti preboja na SP, predvsem v luči nadaljnjega razvoja naše reprezentance. Madžarska je izjemno kakovostna ekipa, ki se po nekoliko slabšem nastopu na EP na Hrvaškem želi prikazati v lepi podobi in ima v svojih vrstah izjemne posameznike. Ne glede na to pa menim, da je naš ekipni duh veliko močnejši od madžarskega, in verjamem, da bomo to na tekmah v Kopru in Veszpremu tudi dokazali."

Kvalifikacijski tekmi za SP:

Koper, sobota, 9. junija, ob 20.00:

Slovenija - Madžarska

Veszprem, sreda, 13. junija, ob 19.00:

Madžarska – Slovenija

Na Vujovićevem seznamu so:

- vratarji:
Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško);

- krilni igralci:
Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Kielce), Gal Marguč (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje Velenje);

- zunanji igralci:
Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Barcelona), Nik Henigman (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik (Montpellier), Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (oba Celje Pivovarna Laško), Rok Ovniček, Gregor Potočnik (oba Gorenje Velenje), Aleks Vlah (Koper 2013) in Miha Zarabec (Kiel);

- krožni napadalci:
Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško) in Igor Žabič (Wisla Plock). 

Veselin Vujović
Sportal Vujovićevi na Obali pilijo zadnje podrobnosti pred zahtevno nalogo
Veselin Vujović
Sportal Slovenski rokometaši v Zrečah začenjajo novo misijo
Matic Grošelj
Sportal Namesto Mlakarja je Vujović vpoklical novo moč
Veselin Vujović
Sportal Nad Madžare z vsemi topovi, tudi povratnikoma Gabrom in Dolencem
Ne spreglejte