Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2023,
16.53

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Rokometna zveza Slovenije Liga NLB Celje Pivovarna Laško Žiga Mlakar

Sobota, 28. 10. 2023, 16.53

6 mesecev

Po poškodbi Žige Mlakarja

Celjani po poškodbi kapetana jezni na RZS, ta jim odgovarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Žiga Mlakar | Kapetan Celja PL Žiga Mlakar jo je grdo skupil na tekmi 7. kroga lige NLB z Dobovo. | Foto RK Celje Pivovarna Laško

Kapetan Celja PL Žiga Mlakar jo je grdo skupil na tekmi 7. kroga lige NLB z Dobovo.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

Slovenski prvaki, rokometaši Celja Pivovarne Laško, so prejšnjo soboto na tekmi sedmega kroga lige NLB z Dobovo za daljši čas ostali brez kapetana Žige Mlakarja, ki je v 53. minuti tekme prejel močan udarec v obraz, pri tem pa utrpel zlom ličnice in čeljusti ter počen sinus in počen zob. V celjskem klubu so nezadovoljni, ker zaradi grobega prekrška nihče ni bil kaznovan. Rokometna zveza Slovenije se je na celjsko kritiko odzvala z javnim pismom.

Celje Kiel Žiga Mlakar
Sportal Udarec za Celjane

Celjani so včeraj na svoji spletni strani objavili zapis, v katerem so nekaj puščic sprožili proti krovni slovenski rokometni organizaciji. Zapis objavljamo v celoti in brez popravkov.

"Rokometna zveza Slovenije tudi po dodatnem pregledu prekrška na Žigo Mlakarjem ni izrekla dodatne kazni akterjem.

Kljub zmagi je po sobotnem gostovanju v Dobovi, v naši ekipi po tekmi vladalo slabo razpoloženje. Vzrok je bila poškodba kapetana in vodje ekipe, Žige Mlakarja. O posledicah in trajanju okrevanja smo poročali že v začetku tedna. Je pa v teh dneh prišel odgovor od Rokometne zveze Slovenije, ki po pregledu dogodka ni sprožila nobenega disciplinskega postopka za akterje dogodka.

Odločitev, da se ta dogodek zaključi brez kakršnih koli posledic, lahko pošlje napačno sporočilo in potencialno privede do stopnjevanja grobosti na terenu. Udarec, ki je Žigi povzročil resne poškodbe glave, bi v vsakdanjem življenju verjetno obravnavali kot kaznivo dejanje, tu pa je ostal nekaznovan. Zavedamo se, da se poškodbe v športu dogajajo, a se vseeno ob tej odločitvi moramo vprašati, kako varen je sploh slovenski rokomet? Vse odgovorne naprošamo, da se dogodki, kjer pride do tako resnih poškodb, v prihodnosti obravnavajo z večjo mero odgovornosti in zavedanja morebitnih posledic, da se zagotovi boljša zaščita igralcev.

Trdno smo prepričani, da moramo vsi deležniki v slovenskem rokometu stopiti skupaj in vložiti maksimalen trud za to, da na igrišču zagotovimo Fair play in varnost igralcev.

Našemu kapetanu pa še enkrat želimo čim prejšnje okrevanje in vrnitev na rokometna igrišča."

Hitro so se na javno kritiko odzvali tudi v RZS. Tudi njihov odgovor objavljamo v celoti in brez popravkov.

"Rokometna zveza Slovenije podaja odziv na zapis RK Celje Pivovarna Laško, objavljen na uradni spletni strani kluba ter klubskih družbenih omrežjih.

Rokometna zveza Slovenije obžaluje dogodek, ki se je zgodil na tekmi 7. kroga Lige NLB v Dobovi, v katerem se je nesrečno poškodoval igralec Celja Pivovarne Laško Žiga Mlakar, ki mu želimo čim prejšnje okrevanje in povratek na rokometna igrišča.

Zdravje in zaščita igralcev sta in morata biti vedno na prvem mestu. Ob takšni poškodbi razumemo čustvene odzive, vseeno pa se ne strinjamo z izjavami, ki vzbujajo sume na neenako in krivično obravnavo posameznikov ali posameznih klubov s strani RZS. Poškodbo Mlakarja, zglednega športnika in odličnega igralca, iskreno obžalujemo, tako kot obžalujemo tudi vsako drugo poškodbo rokometašev ali rokometašic v ligah pod okriljem RZS.

Vsak dogodek, katerega posledica je hujša poškodba ali pri katerem pride do suma na namerno grobo in nevarno igro, vodstvo tekmovanja vedno podrobno preuči ter preveri vsa dejstva in dokaze. V dotičnem primeru ni bil na tekmi izrečen noben ukrep ali po njej podana uradna pritožba. O dogodku je delegat tekme takoj po zaključku le-te seznanil komisarja tekmovanja. Nadalje je delegat počakal na reševalno vozilo, ki je na podrobnejše preglede v bolnišnico odpeljalo poškodovanega rokometaša. Tudi kasneje je ostal v stiku s predstavniki celjskega kluba ter o novih informacijah, ki jih je pridobil, poročal komisarju.

Glede na hudo poškodbo igralca in njene posledice je vodstvo tekmovanja, tako kot v prejšnjih podobnih primerih, dogodek skrbno preučilo. Ogledalo si je uradni posnetek tekme ter opravilo več pogovorov z različnimi akterji tekme. Prav tako so posnetek pogledali predstavniki komisije za sojenje in prišli do enakih ugotovitev kot vodstvo tekmovanja: iz posnetka, ki je na voljo, in pričevanj ni možno potrditi, da je prišlo do prekrška, ki bi zahteval sankcijo v skladu z rokometnimi pravili oziroma pravili tekmovanja. Na posnetku dogodek izgleda kot nesrečno trčenje igralca v napadu z obrambnim igralcem, zato ne obstaja osnova, da bi vodstvo tekmovanja v tem primeru sprožilo, zahtevalo ali izreklo dodatne kazni.

Kaznovanje nedolžnega akterja tekme brez dokazov, ki bi temeljili na pravilih rokometne igre ali tekmovanja, bi v javnost nedvomno poslalo napačno sporočilo. Poškodbe so, žal, sestavni del športa, vsi skupaj pa si moramo še naprej prizadevati, da bo teh čim manj in da naredimo vse, da jih preprečimo."

Ne spreglejte