SiolNET. Sportal Rokomet
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Statistična primerjava Češke in Slovenije (INFOGRAFIKA)

Čehi stavijo praktično vse na eno karto

1,35

termometer

Zdrahala Ondrej
Foto: Reuters

Slovenijo v zadnji tekmi drugega dela evropskega rokometnega prvenstva na Hrvaškem čaka dvoboj s Češko. Zmaga Vujovićeve čete je nujna, saj le ta ohranja nekaj možnosti za boj za medalje. Češka reprezentanca skoraj polovico metov sproži s črte devetih metrov, za strele skrbijo praktično le štirje igralci. Za zmago se bo morala naša obramba izkazati pri blokiranju teh strelov z daljave, svoje pa bo moral dodati tudi vratar.

Slovenija pogostejša udeleženka velikih tekmovanj

Čehi so v času samostojnosti nastopili na devetih evropskih (Slovenija na enajstih) in šestih svetovnih (Slovenija na osmih) prvenstvih. V nasprotju s Slovenijo, ki je na olimpijskem turnirju nastopila trikrat, Češka na na največjem športnem tekmovanju še ni sodelovala. Njihova najboljša uvrstitev na EP je šesto mesto (Slovenija 2.) iz leta 1996. Na zadnje EP leta 2016 se Čehom ni uspelo uvrstiti, a tudi na prejšnjih dveh si niso priigrali vidnejše uvrstitve (leta 2012 so bili 14., leta 2014 pa 15.).

Ne evropskih prvenstvih sta današnji tekmici med seboj odigrali tri tekme. Slovenija je premagala Češko v prvem, skupinskem delu tekmovanja v letih 2004 in 2008, medtem ko je tekmo drugega dela prvenstva leta 2010 proti Češki izgubila.

Čehi bolj izkušeni

Ekipi sta glede na povprečno višino in težo praktično izenačeni. Po izkušenosti so nekoliko boljši češki igralci, saj je njihov igralec v povprečju 2,3 leta starejši od slovenskega kolega, ima pa od njega v povprečju tudi skoraj 14 več mednarodno odigranih tekem.

 

Čehi boljši "kradljivci" z odličnim vratarjem

Glede na število prejetih zadetkov se zdi slovenska obramba trdnejša od Češke. Vseeno bo velik izziv za natančnost metov naših igralcev njihov prvi vratar, ki je po deležu ubranjenih strelov trenutno četrti vratar prvenstva. Njihovi obrambi je uspelo ukrasti enkrat več žog od slovenske, kar se kaže v skoraj enkrat večjem številu čeških protinapadov. Uspešnost obramb pri blokiranju strelov je na podobni ravni.

Čehi v napadu bolj ali manj z igro na eno karto

Češki napad sproži več strelov od našega, a je manj natančen. Zdi se, da Čehi bolj ali manj igrajo na eno in isto karto, saj skoraj polovico svojih strelov sprožijo s črte devetih metrov. To je tudi razdalja, s katere dosežejo dobrih 40 odstotkov vseh zadetkov.

V napadu imajo štiri igralce, okoli katerih je odvisna igra v napadu, saj ti sprožijo skoraj 75 odstotkov vseh strelov. Pri Sloveniji štirje najaktivnejši igralci glede na število strelov sprožijo 49 odstotkov vseh strelov Slovenije. Na večjo kolektivnost slovenskega napada kažeta še višje število asistenc in podatek o manj izgubljenih žogah.

Največ težav bo Čehom povzročal Miha Zarabec, ki je prvi strelec in podajalec slovenske reprezentance. Po številu podaj je trenutno tretji igralec prvenstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin