Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 1. 2018,
22.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

4

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Varaždin Veselin Vujović

Torek, 23. 1. 2018, 22.55

6 let, 2 meseca

Vsi scenariji zadnjega dneva

Kakšen čudež se mora zgoditi, da bo Slovenija druga?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

4

Slovenija Španija rokomet | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Si predstavljate? Slovenija bo v sredo premagala Češko, Danska ne bo izgubila proti Makedoniji, večerno srečanje med Nemčijo in Španijo pa se bo končalo brez zmagovalca. Če bo Varaždin zadnji dan drugega dela evropskega prvenstva v rokometu doživel takšen razplet, bodo izbranci Veselina Vujovića zaigrali v polfinalu!

Po razburljivi zmagi Češke nad Makedonijo (25:24), ki je osrečila tudi slovenski tabor, zadovoljstva ne skrivajo niti gostinci v Varaždinu. Sreda bo z zadnjim krogom, v katerem se bo še zadnjič v dvorani Varaždin Arena predstavilo šest udeležencev skupine II, ponudila tri izrazito razburljive dvoboje in v hrvaško baročno prestolnico privabila ogromno navijačev.

Tudi slovenskih, ki bodo skušali ob 16. uri pomagati Vujovićevi četi do zmage nad Čehi. Če Slovenija ne bo premagala Češke, se že lahko poslovi od sanj, da bi se konec tedna vrnila v zagrebško Areno, kjer se bo odločalo o najboljših šestih reprezentancah na tem evropskem prvenstvu.

Spored zadnjega kroga drugega dela:

Sreda, 24. januar:

16.00 Slovenija – Češka
18.15 Makedonija – Danska
20.30 Nemčija – Španija

Lestvica:
1. Danska 4 tekme - 6 točk
2. Španija 4 - 4
3. Nemčija 4 - 4
4. Češka 4 - 4
5. Slovenija 4 - 3
6. Makedonija 4 - 3

Brezbrižni Danci ne smejo izgubiti

Veselje slovenskih reprezentantov po dragoceni zmagi nad Španijo. | Foto: Mario Horvat/Sportida Veselje slovenskih reprezentantov po dragoceni zmagi nad Španijo. Foto: Mario Horvat/Sportida Prvi pogoj, če hoče Slovenija drugi del v skupini II končati na drugem oziroma tretjem mestu, je torej ta, da premaga Češko.

Drugi pogoj, ki bi jo še popeljal med štiri najboljše, je ta, da Danska, edina izmed šestih udeležencev skupine II, ki si je že zagotovila nastop v polfinalu, v sredo ne doživi poraza proti Makedoniji. Če bi ga, bi se Makedonci po točkah izenačili s Slovenijo (5) in bili v prednosti zaradi zmage v medsebojni tekmi v skupinskem delu v Zagrebu (25:24). Resda bi se lahko zvečer krogu reprezentanc s petimi točkami pridružili še Nemčija in Španija, če bi remizirali, a v tem "štirikotniku"' Slovenija ne bi mogla osvojiti prvega mesta.

Usodna bi bila razlika v zadetkih, saj bi imela španska reprezentanca, čeprav je proti Sloveniji doživela visok poraz (-5), še vedno boljšo od Vujovićeve čete. Za las. Ker je premagala Makedonijo za 11 zadetkov, bi imela v krogu štirih reprezentanc skupno razliko v golih +6, Slovenija pa +4. Bi pa v tem primeru Slovenija osvojila končno tretje mesto v skupini in v petek v Zagrebu odigrala dvoboj za peto mesto, ki bi lahko odločalo o neposrednem potniku na SP 2019.

Slovenci se bodo zadnjič v Varaždinu predstavili v sredo, ko se bodo ob 16. uri pomerili s Češko. | Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenci se bodo zadnjič v Varaždinu predstavili v sredo, ko se bodo ob 16. uri pomerili s Češko. Foto: Mario Horvat/Sportida

Če bi se torej uresničil drugi pogoj in ranjena Makedonija, ki je v zadnji sekundi zapravila kazenski strel za izenačenje proti Češki (24:25), ne bi premagala brezbrižnih Dancev, bi bile oči slovenske javnosti uprte v večerni spopad Nemčije in Španije. V tretji pogoj. Obe reprezentanci bi potrebovali zmago za napredovanje v polfinale, slovenski izbrani vrsti pa bi ustrezal le remi. Če bi se tekma res razpletla z neodločenim rezultatom, bi Slovenija ponorela od sreče.

Uspel bi ji čudež, v katerega je po petkovem porazu z Dansko verjel le malokdo. Osvojila bi drugo mesto v skupini in se zaradi najboljšega izkupička v trikotniku z Nemčijo in Španijo (vse reprezentance bi imele pet točk) uvrstila v polfinale, kjer bi se pomerila z najboljšo reprezentanco iz skupine I. Pred zadnjim krogom se s prvim mestom najresneje spogledujejo svetovni prvaki Francozi. Tako bi se lahko ponovil polfinale iz leta 2017, ko se je Slovenija na svetovnem prvenstvu pomerila z gostitelji Francozi in jim priznala premoč.

Slovenija je lahko tudi tretja

Si bo Vujovićeva četa zagotovila nastop na SP 2019 že na Hrvaškem? | Foto: Mario Horvat/Sportida Si bo Vujovićeva četa zagotovila nastop na SP 2019 že na Hrvaškem? Foto: Mario Horvat/Sportida Kako pa bi lahko Slovenija osvojila končno tretje mesto? Vsekakor mora nujno premagati Češko, nato ji ustreza celo zmaga Makedonije, a le če bosta Nemčija in Španija remizirali. Če pa se zadnja tekma v Varaždinu ne bo končala z remijem, Makedonija nikakor ne sme premagati Dancev. V tem primeru bi na lestvici s petimi točkami ujela Slovenijo, jo zaradi zmage v medsebojnih tekmah prehitela in si za nagrado zagotovila dvoboj v Zagrebu za peto mesto.

Pot Slovenije do tretjega mesta je tako veliko lažja kot do drugega. A tudi v tem primeru ni usoda le v njenih rokah. Slovenija lahko torej drugi del EP 2018 v svoji skupini konča na drugem, tretjem, četrtem, petem ali šestem mestu.      

Zadnji dan drugega dela evropskega prvenstva bo zelo pester. Vzporedno bodo potekali tudi boji v zagrebški skupini I, kjer so pod velikim pritiskom gostitelji, saj za napredovanje potrebujejo vsaj točko, morda pa tudi visoko zmago nad veliko favoritinjo Francijo. Slovenska srca bodo z dvojno hitrostjo bila že ob 16. uri.

Navijajte za naše športnike in osvojite Samsung Galaxy S8

Pridružite se slovenskim športnikom in pokažite, da tudi vaše srce bije za Slovenijo. Sodelujte v nagradni igri #zanaše.

Sodelujete tako, da na svojih družbenih omrežjih delite navijaški posnetek slovenskih športnikov ali posnamete svoj posnetek z navijaškimi gibi in ga delite.

Ne pozabite pripisati #zanaše in označiti Telekom Slovenije. Morda boste prav tisti srečnež, ki bo prejel mobilni telefon Samsung Galaxy S8!

www.zanase.si

Ne spreglejte