SiolNET. Sportal RIO 2016
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Almanah olimpijskih športov – odbojka/odbojka na mivki (29)

Lahkotna rekreacija, ki se je "spridila" in postala zanimiv ter napet šport

0

termometer

Odbojka
Foto: Vid Ponikvar

Odbojka je šport, ki je nastal kot nekakšna lahkotnejša, rekreativna alternativa košarki. Ta je bila po mnenju ameriškega športnega delavca Williama G. Morgana prenaporna za starejše člane telovadnih društev v ZDA ob koncu 19. stoletja.

Odbojka je nastala leta 1895 v Holyoku v ameriški zvezni državi Massachusetts, slabih 20 kilometrov od Springfielda, kjer si je vsega štiri leta prej košarko zamislil James Naismith. Morgan je odbojko zasnoval kot bolj lahkoten šport, zgledoval se je po tenisu in rokometu, dejavnost naj bi bila primerna za starejše člane ameriških športnih društev. Tudi ta rekreacija je z vse večjo priljubljenostjo hitro postala zelo tekmovalen šport.

Dvoranska odbojka je olimpijski šport od leta 1964, ko je igre gostil Tokio. Že na Japonskem je tekmovanje potekalo tako v moški kot ženski konkurenci.

 

Veliko mlajša je različica odbojke, ki se igra na mivki. Tudi ta je nastala v Združenih državah Amerike kot zabava na plaži. Odbojko na mivki so po nekaterih podatkih prvič igrali v 20. letih prejšnjega stoletja na znameniti plaži Waikiki na Havajih, po drugih izvira iz kalifornijskega mesta Santa Monica. Prvi uradni turnir je bil odigran leta 1947, istega leta je bila ustanovljena Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB – Fédération Internationale de Volleyball). Ta je sicer prvi turnir v odbojki na mivki pod svojim okriljem organizirala leta 1982.

Odbojka na mivki je bila v olimpijskem programu prvič na igrah v Atlanti leta 1996.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin