Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
1.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016 almanah olimpijskih športov

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 1.15

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – kajak/kanu (29)

Merijo se na mirnih in divjih vodah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kajak, kanu

Kajak in kanu na divjih vodah na olimpijskih igrah nima prav bogate zgodovine. Prvič so se kajakaši in kanuisti na divjih vodah na olimpijskih igrah pojavili leta 1972. Sledil je 20-letni premor, potem ko so ta šport znova uvrstili na olimpijske igre leta 1992 v Barceloni. Kajak na mirnih vodah ima bogatejšo zgodovino, saj je olimpijski šport že vse od leta 1936.

Je po 20 letih čas za slovensko medaljo?

Kajak in kanu na divjih vodah ima v Slovenji bogato zgodovino, saj tekmovalci že dolgo osvajajo medalje na največjih tekmovanjih. Prav tako se lahko pohvalijo z olimpijsko medaljo Andraža Vehovarja, ki je leta 1996 v Atlanti osvojil srebro. Slovenci so bili v boju za medaljo tako v Pekingu kot v Londonu, vendar so na koncu ostali praznih rok. Tudi v Riu veljajo za ene glavnih kandidatov za olimpijske medalje.

Letos nas bodo zastopali kajakaš Peter Kauzer, kanuist Benjamin Savšek, kajakašica Urša Kragelj in dvojec Sašo Taljat/Luka Božič.

Najbolj uspešen športnik v tem športu je sloviti Slovak Michal Martikan. Ta je na olimpijskih igrah osvojil pet olimpijskih medalj (dve zlati, dve srebrni in eno bronasto). Med dekleti pa je najboljša vseh časov Čehinja Stepanka Hilgertova, ki ima dve zlati medalji.

Na olimpijskih igrah v Riu je zadnjič v olimpijskem programu kanu dvosed. To disciplino bodo zamenjale kanuistke.

Kajak na mirnih vodah je na olimpijskih igrah prisoten že od leta 1936. | Foto: Kajak na mirnih vodah je na olimpijskih igrah prisoten že od leta 1936.

Prevladujejo Nemci

Prva tekmovanja kajaka na mirnih vodah (sprint) segajo sredi 19. stoletja. Kot je bilo že omenjeno, so v kajaku na mirnih vodah nastopili leta 1936 v Berlinu, dekleta pa so se fantom pridružila leta 1948 v Londonu. Najbolj uspešna reprezentanca v zgodovini olimpijskih iger je Nemčija, ki je osvojila 40 zlatih, 29 srebrnih in 26 bronastih medalj. Za veliko legendo tega športa velja Nemka Brigit Fisher, ki je med letoma 1980 in 2004 osvojila osem zlatih in štiri srebrne medalje.

Kot zanimivost velja povedati, da mora biti med čolni vsaj pet metrov razdalje, da se med seboj ne ovirajo. Tekmovalci tekmujejo v kajakih in kanujih, ki so razdeljena na veliko število disciplin. Kratica C-1 pomeni kanu, kratica K-1 pa pomeni kajak.

V samostojni Sloveniji je ledino v tem športu oral Jernej Župančič Regent, ki je nastopil na dveh olimpijskih igrah: Atene 2004 in v Pekingu leta 2008. Njegovo delo je nasledila Špela Ponomarenko Janić, za katero bodo olimpijske igre v Riu že tretje zapored.

 

Ne spreglejte