Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

rekreacija Tek trojk maraton 2016

Sobota, 7. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Tekaške trojke zavzele Ljubljano in družno opravile s kilometri in Golovcem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
tek trojk | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pohodniško-tekaški praznik v čast jubilejnemu 60. pohodu Pot ob žici je danesel dosegel vrhunec. Pohodniki so bili na "delu" že vse od zgodnjega jutra, aktivni pa so bili tudi tekači na tradicionalnem Teku trojk. Na njem ni manjkal niti 80-letni Anton Majcen, ki je tekel na vseh 60 tekih trojk. Teklo je 1.884 trojk.

Pohod ob žici letos praznuje že 60 let, zato je še bolj veličasten in tudi po zaslugi vremena nadvse množičen. Dogajanje se je začelo že v četrtek, ko so se na pohod okrog Ljubljane odpravili predšolski otroci, v petek so traso zasedli osnovnošolci in srednješolci, danes pa so bili na vrsti še preostali pohodniki, ki združujejo prijetno s koristnim. Pohod po poteh nekdaj okupirane Ljubljane je bil brezplačen, vsak pa je lahko prehodil, kolikor je želel.

Na delu pa niso bili le pohodniki, pač pa tudi tekači. Ti so se v trojkah odpravili na tri- (osnovne in srednje šole), 12,5- in 29-kilometrski tek (vodil je tudi čez Golovec), na katerem ni bistven osebni čas posameznika, pač pa delo in medsebojno spodbujanje celotne trojke, ki se v ta namen običajno tudi stilsko atraktivno opremi.

Zmagovalci prav vsi


Čestitke si zaslužijo prav vsi tekači, ki so se odločili združiti prijetno s koristnim. Za rokav smo pocukali tako najhitrejše kot vse druge, katerih pogled na Tek trojk si boste lahko prebrali v popoldanskem članku. Zmagovalna trojka na krajši razdalji. | Foto: Bojan Puhek Zmagovalna trojka na krajši razdalji. Foto: Bojan Puhek

Na krajši razdalji je v moški kategoriji slavila trojka Luka Kramarič, Borut Albreht in Jernej Šemrov, ki si je nadela vzdevek Thunder 56. 12,5 kilometra so pretekli v času 47:35. "Začeli smo malo počasneje, potem pa dodajali. Pet kilometrov pred koncem smo ujeli vodilne, jih prehiteli in do konca držali prednost. Na koncu nas je malo zmotila označba proge, tako da smo zgrešili in iskali pravo pot, ampak smo jo uspešno našli (smeh, op. a.)," se je s tekaškima kolegoma v cilju veselil Šemrov.

Med dekleti so prve v cilj pritekle članice ŠD nanos3 Swarco Lea d.o.o v postavi Monika Bajc, Kaja Obidič in Veronika Krečič.

Rekordno število udeležencev

Z današnjim dnem se je končala tridnevna prireditev, ki je od četrtka do sobote združila 37.028 pohodnikov in 5.652 tekačev. V treh dneh se je jubilejne, 60. prireditve Pot ob žici udeležilo rekordnih 42.680 ljudi.

Takole so v cilj 29-kilometrske razdalje pritekli najhitrejši trije  | Foto: Bojan Puhek Takole so v cilj 29-kilometrske razdalje pritekli najhitrejši trije Foto: Bojan Puhek

Trije gorski tekači Peter Lamovec, Sebastjan Zarnik in Gašper Bregar pod imenom FritidLAB so tokrat malce spremenili svoj teren in se podali na 29-kilometrsko razdaljo ter ciljno črto prečkali kot prvi. Preizkušnjo so premagali z odličnim časom 1:50:53.

"Ekipa se dobro pozna. Drug za drugega smo vedeli, kako smo pripravljeni. Imeli smo soliden tempo in opravili eno dobro trening tekmo. Druga trojka je že hitro zaostala za nami, tako da smo v zadnjih kilometrih le še uživali, spregovorili še kakšno besedo in se malce pošalili, kar je tudi namen te prireditve, ki ni usmerjena le v rezultat," je sproščeno razlagal Lamovec, navdušen nad tem, da ima Slovenija tek, namenjen trojkam: "To je nekaj posebnega. Takšne prireditve praktično ni. Tukaj tečeš v skupini in si pomagaš. Prav zaradi tega se mi zdi, da je vsako leto več udeležencev, saj se tudi tisti, ki niso najbolje pripravljeni, lažje odločijo za sodelovanje."

Žirovke so bile najhitrejše na daljši razdalji. | Foto: Bojan Puhek Žirovke so bile najhitrejše na daljši razdalji. Foto: Bojan Puhek

"Bilo je kar dobro, morda malo prevroče za tek, ampak so bile okrepčevalnice dobro razporejene, tako da se je kar dalo. Me se nismo izgubile, saj tukaj tečemo že okoli osem let, tako da se počutimo kot doma (smeh, op. a.). Takšne prireditve so nam najbolj všeč. Da ni le boj sam s seboj in z uro, ampak da smo kot skupina," pa so dejale Žirovke, najhitrejše ženske na 29 kilometrov, članice skupine SportKa Žiri, ki so jo sestavljale Katja Rakušček, Valerija Mrak in Saša Pisk.

V cilj je srečno prispel tudi legendarni Majcen

Krajšo razdaljo je pretekel tudi legendarni Anton Majcen, 80-letni Ljubljančan, ki je letos na teku trojk tekel že šestdesetič! Zadnjič? Takole slavnostno je v znak 60 pretečenih tekov trojk roke dvignil 80-letni Anton Majcen. Tokrat se je na progo podal v družbi vnukinj. | Foto: Bojan Puhek Takole slavnostno je v znak 60 pretečenih tekov trojk roke dvignil 80-letni Anton Majcen. Tokrat se je na progo podal v družbi vnukinj. Foto: Bojan Puhek

Fotogalerijo teka trojk si boste na Sportalu lahko ogledali v nedeljo

Javornikova nabirala kilometre za Maraton treh src

V kategoriji mešanih trojk je na daljši razdalji nastopila tudi maratonka Helena Javornik. "Bilo je kar vroče, morda je bilo na dolgi progi malo premalo okrepčevalnic in prvi del je bil bolj slabo označen, tako da smo nekoliko zašli in odtekli nekaj sto metrov v napačno smer. Ampak pred maratonom v Radencih, ki bo čez 14 dni, je bil ta tek dobra podlaga. Tudi čas je bil boljši, kot sem pričakovala," nam je po teku dejala maratonka, ki se vneto pripravlja na svoj jubilejni 50. maraton. Odtekla ga bo za 50. rojstni dan v Radencih, kjer bo 21. maja na sporedu Maraton treh src.

Helena Javornik je tek trojk izkoristila za pripravo na svoj jubilejni 50. maraton, ki ga bo pretekla čez dva tedna v Radencih. | Foto: Bojan Puhek Helena Javornik je tek trojk izkoristila za pripravo na svoj jubilejni 50. maraton, ki ga bo pretekla čez dva tedna v Radencih. Foto: Bojan Puhek

"Na tej prireditvi pride ekipni duh do izraza v pravem pomenu besede. Trije morajo stopiti skupaj in si pomagati. Mi smo imeli elastiko, ki nas je držala skupaj, in smo si," je dodala. Izkušena maratonka je tekla v družbi Matevža Schaubacha in Matjaža Vrhunca, ki je pretekel že vseh šest maratonov svetovne serije.

V cilju se je veselil tudi naš novinar Boštjan Boh, ki je z današnjo tekaško akcijo bližje svojemu letošnjemu cilju: preteči 42-kilometrsko znamko na ljubljanskem maratonu.

Rezultati

 

Ne spreglejte