SiolNET. Sportal Rekreacija
5,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Varnosti ukrepi: Gorski reševalci ta konec tedna odsvetujejo obisk gora nad Vršičem

Gorske zapore: zaradi Putina se raje izognite ciljem nad Vršičem, Triglav zaprt zaradi obnove poti

5,28

termometer

Dacia duster in GRZS - gorske ceste
Foto: Klemen Korenjak

Prihajajoči konec tedna bodo nekateri slovenski vrhovi težje dostopni. Zaradi obiska predsednika Putina in strogih varnostnih ukrepov gorski reševalci v soboto, 30. julija, planincem odsvetujejo obisk gorskih vrhov nad Vršičem, saj bo gibanje precej omejeno. Že jutri, 28. julija, pa bo zaradi obnove zaprta tudi zahtevna planinska pot s Kredarice na Triglav.

Ne poskušajte obiti zapore poti …

Protokol visokega državniškega obiska zahteva visoko varnost Protokol visokega državniškega obiska zahteva visoko varnost Foto: Siol.net Ker je poletna planinska sezona na vrhuncu, velja opozoriti, da je treba ob bližajočem se koncu tedna zaradi izrednih dogodkov v slovenskih gorah premisliti o načrtovanih turah.

Obisk ruskega predsednika Putina bo vplival tudi na dostop do planinskih poti za vzpone na vrhove gora okoli Vršiča, ki je eno najbolj priljubljenih izhodišč za visokogorske ture.

Gorski reševalci – ti bodo na območju Ruske kapelice zaradi dodatne varnosti vseh obiskovalcev protokolarnega obiska dežurali z ekipo gorskih reševalcev postaje GRS Kranjska Gora – vsem, ki so v soboto, 30. julija 2016, namenjeni v gore v okolici Vršiča, to pot odsvetujejo.

GRZS bo na samem prireditvenem prostoru dežurala z ekipo gorskih reševalcev postaje GRS Kranjska Gora, ravno tako bo ekipa dežurala v okolici prireditvenega prostora. Vsekakor za posredovanje v gorah v primeru nesreče na letališču Brnik dežura ekipa GRZS. Ekipa gorskih reševalcev ima seveda na prireditvenem prostoru in okolici povsem konkretne naloge: je v pripravljenosti za primer neposrednega posredovanja na samem prireditvenem prostoru in v njegovi okolici. GRZS bo na samem prireditvenem prostoru dežurala z ekipo gorskih reševalcev postaje GRS Kranjska Gora, ravno tako bo ekipa dežurala v okolici prireditvenega prostora. Vsekakor za posredovanje v gorah v primeru nesreče na letališču Brnik dežura ekipa GRZS. Ekipa gorskih reševalcev ima seveda na prireditvenem prostoru in okolici povsem konkretne naloge: je v pripravljenosti za primer neposrednega posredovanja na samem prireditvenem prostoru in v njegovi okolici. Foto: Klemen Korenjak

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik opozarja na omejeno gibanje, ki med drugim lahko precej podaljša čas načrtovane ture:

"Zaradi obiska ruskega predsednika bo cesta čez Vršič zaprta. Do prireditvenega prostora bodo spuščali le akreditirane osebe in varnostno pregledane. Tudi peš poti iz smeri Kranjske Gore in vrha Vršiča proti Ruski kapelici bo varovala policija in gibanje bo zelo omejeno. Zaradi tega v soboto ponovno odsvetujemo gibanje na tem delu naših gora. Če se bodo kljub temu gibali v omenjenih predelih, naj upoštevajo navodila policije in rediteljev ter naj na nikakršen način ne poskušajo obiti zapore poti."

Vsakršna neoznačena pot ali kakšna druga bližnjica lahko poveča tveganje za nesrečo in poškodbo zaradi zdrsa, padajočega kamenja in drugih nevarnosti, ki prežijo v gorskem brezpotju. Pri tem velja opozoriti, da različne bližnjice nikogar ne bodo pripeljale v neposredno bližino strogo varovanega ruskega predsednika.

Cesta na Vršič in tudi številne druge serpentine, ki režejo pobočja predvsem nad dolino Soče, so nastale v času 1. svetovne vojne kot pomembne poti za oskrbovanje visokogorskega bojišča soške fronte. Gre za prave inženirske podvige s podpornimi zidovi in mojstrsko speljanimi zavoji. To je dediščina človekove vztrajnosti in tehniške premoči ter opomin na eno največjih tragedij v zgodovini človeštva. Cesto na Vršič so gradili tudi ruski vojaki, ujetniki in mnogi so ostali popkopani pod plazovi. Cesta na Vršič in tudi številne druge serpentine, ki režejo pobočja predvsem nad dolino Soče, so nastale v času 1. svetovne vojne kot pomembne poti za oskrbovanje visokogorskega bojišča soške fronte. Gre za prave inženirske podvige s podpornimi zidovi in mojstrsko speljanimi zavoji. To je dediščina človekove vztrajnosti in tehniške premoči ter opomin na eno največjih tragedij v zgodovini človeštva. Cesto na Vršič so gradili tudi ruski vojaki, ujetniki in mnogi so ostali popkopani pod plazovi. Foto: Siol.net

Najlepše slovenske gorske ceste: žile, ki vodijo v raj, ali pa poti odrešitve #foto

Slovenija je prepredena s čudovitimi gorskimi in gozdnimi cestami, najvišja leži 2055 metrov nad morjem. To so pomembne poti, ki hkrati omogočajo pot v raj in umik v sili. Da služijo svojemu namenu, jih je treba vedno uporabljati z občutkom, varno in preudarno.

Zaradi Putina vojska na Vršiču postavila radar #foto

Naš najvišji cestni gorski prelaz Vršič, ki leži na višini dobrih 1.600 metrov nad morjem med Prisankom in Mojstrovkami v osrčju Triglavskega narodnega parka, je kot v času prve svetovne vojne znova postal strateška vojaška točka. Zaradi zagotavljanja varnosti med obiskom predsednika Putina pri ruski kapelici je Slovenska vojska na Vršič poslala enoto 15. polka vojaškega letalstva, ki je tam postavila mobilni radar kratkega dosega. Naš najvišji cestni gorski prelaz Vršič, ki leži na višini dobrih 1.600 metrov nad morjem med Prisankom in Mojstrovkami v osrčju Triglavskega narodnega parka, je kot v času prve svetovne vojne znova postal strateška vojaška točka. Zaradi zagotavljanja varnosti med obiskom predsednika Putina pri ruski kapelici je Slovenska vojska na Vršič poslala enoto 15. polka vojaškega letalstva, ki je tam postavila mobilni radar kratkega dosega. Foto: Klemen Korenjak

Obisk Putina zapira slovenske ceste, kje bo največja gneča?

"Priporočamo, da načrtovane poti, ki jih nameravate opraviti po teh cestah, opravite v dopoldanskem času ali jih prestavite na zgodaj zvečer, ko ne pričakujemo več zapor na glavnih tranzitnih poteh. Voznikom svetujemo, da te poti, če niso nujne, prestavijo," pravijo na slovenski policiji.

Obnova jeklenic: izmenična zapora planinske poti s Kredarice na Triglav

Pot iz Kredarice na Triglav bo zaprta od 28. julija, do zaključka del, ki naj bi predvidoma trajala največ dva dni. Pot iz Kredarice na Triglav bo zaprta od 28. julija, do zaključka del, ki naj bi predvidoma trajala največ dva dni. Foto: Siol.net Na zelo zahtevni planinski poti s Kredarice na Triglav je na treh točkah pretrgana jeklenica, sporoča Planinska zveza Slovenije. Zaradi njene zamenjave in nujnih vzdrževalnih del na tej poti bo v četrtek, 28. julija 2016, izvedena tehnična delovna akcija markacistov. Če bo obseg dela večji, kot je predvideno, se bo delo nadaljevalo tudi v petek, 29. julija.

Tudi pri tej zapori planinske poti gorski reševalci opozarjajo, da naj vsi obiskovalci dosledno upoštevajo navodila markacistov oziroma izvajalcev del na tem območju.

"Pri obnovi in popravilu poti s Kredarice proti Triglavu gre za zelo zahtevna dela. Na tem delu bo oteženo gibanje planincev in pohodnikov," pravi Igor Potočnik, prvi mož slovenskih gorskih reševalcev. Dodaja, da vsem obiskovalcem želi varen korak v naših gorah in srečno vrnitev domov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin